fbpx

Германија го промовира договорот меѓу 14 земји на НАТО и Финска за европскиот небесен штит

Uncategorized @mk - октомври 18, 2022

Италија може да учествува во операцијата во иднина

Италија може да учествува во операцијата во иднина

Германија ја предводи иницијативата која предвидува создавање „заштитен ракетен штит“ за Европа и потпиша во Брисел, заедно со министрите за одбрана на 14 други земји на НАТО и Финска, писмо со намери за започнување на операцијата во која и Италија може да учествува во иднина. Развојот на „Европската иницијатива за небесен штит“ предвидува заедничко стекнување, од страна на вклучените земји, на воена одбранбена опрема и ракети за зајакнување на интегрираната воздушна и ракетна одбранбена структура на НАТО.

Оваа одлука е донесена со намера сегашниот систем за противвоздушна одбрана во Европа да се направи поефикасен во поглед на влошувањето на меѓународната геополитичка ситуација, особено на фронтот на војната меѓу Русија и Украина и како одговор на заканите за напад од страна на Кремљ. Во оваа иницијатива се вклучени главно источноевропските нации поради поголемата близина на териториите нападнати од Русија, а покрај Финска, тука се и Белгија, Бугарија, Естонија, Летонија, Литванија, Норвешка, Словачка, Словенија, Романија и Унгарија. , единствените „западни“ земји засега засегнати од проектот се Белгија, Германија, Холандија и Обединетото Кралство, кои ја чекаат Италија, која би можела да биде дел од него во следните месеци.

Платформата на одбранбената програма, всушност, е отворена и обновлива, за да им овозможи на другите нации да учествуваат за да ја интегрираат оперативната мрежа. Раководството на операциите гледа и учество на Соединетите Американски Држави и Франција кои, сепак, одлучија засега да не го потпишат договорот, бидејќи има намера да го направи својот национален одбранбен систем покомплетен, а притоа да остане строго поврзан со општата воена структура на НАТО.

Дефиницијата на европската програма за противвоздушна одбрана се случи во истите денови во кои повеќето европски земји и НАТО се ангажирани во рутински воени вежби кои ќе видат употреба на авиони способни да носат нуклеарни боеви глави кои ќе летаат над небото низ цела Европа. природно со не-активирано оружје на бродот. Овие вежби, и покрај тоа што се изведуваат секоја година и на ист начин, никогаш не биле сметани за корисни како во овој период, токму поради континуираните нуклеарни закани од Москва.

Во меѓувреме, и покрај тоа што е надвор од групата земји потписнички на пактот за европскиот противракетен штит, Италија веќе е дел од интегрираниот одбранбен систем наречен МАМБА, во соработка, пред сè, со Франција и исто така се приклучи на Twister проект (Timely Warning and Interception with Space-based Theatre Surveillance) заедно со самата Германија, активен во практично сите заеднички одбранбени програми, Шпанија, Холандија и Финска. Оваа програма вклучува изградба, од страна на европската компанија МБДА и италијанската компанија Леонардо, ендо-атмосферски пресретнувач за навремено препознавање, воздушни закани од уредите од новата генерација и исклучително сложеното технолошко оружје што може да ја погоди Европа, почнувајќи од 2030 година, год. во кој се очекува развој на проектот, па натаму.

Сите заеднички одбранбени програми кои се во развој во Европа го претставуваат директниот ефект на присуството на НАТО и, следствено, на Соединетите Држави на териториите на стариот континент дефинирани како стратешки и го прават уште поочигледно американското влијание врз воените одлуки на земји од Европа, инаку сè уште премногу разединети за постојано разбирање, за целите на гео-политичката стабилност. Ситуацијата на војната во Украина во последните недели не е лесно да се протолкува бидејќи, по анексијата од Русија, на некои региони на Украина и последователниот напредок на одбранбените сили на нападнатата земја, во процесот на враќање на изгубените територии, чувството дека конфликтот може наеднаш да дегенерира станува се појасно. Создавањето заеднички одбранбени програми за Европа, како што се ракетниот штит, МАМБА и Твистер, ќе послужи за да се биде подготвен во несреќната евентуалност руските напади да бидат насочени кон западниот дел на континентот.

 

The text was translated by an automatic system