fbpx

„Глобалното село“ на италијанската Г7

Политика - јуни 28, 2024

Што останува од состанокот на Г7 во Апулија под претседателство на италијанскиот премиер Џорџија Мелони? Несомнено извонредна слика за културата, локациите и традициите на нашата земја и особено на Пуља, но и завршна декларација полна со намери и важни ставови заземени од Големата седумка пред меѓународната сцена.

Тоа беше G7 надвор од кутијата. Пред сè поради присуството, за прв пат во историјата на овие средби, на понтифот. Всушност, папата Фрањо беше присутен на сесијата Outreach, кој зборуваше (со кратката верзија на својот говор, како што тој сочувствително призна) на тема вештачка интелигенција. Покрај тоа, овој настан во 2024 година беше домаќин и на неколку меѓународни играчи, како што се шефовите на ОН, Меѓународниот монетарен фонд, ОЕЦД, Африканската банка за развој и Африканската унија. Исто така важно беше присуството на меѓународните лидери како што е Володимир Зеленски за Украина, и лидерите на различни африкански и медитерански нации, Бразил, Индија и на Обединетите Арапски Емирати. Ова е несомнено важен сигнал што оваа Г7 под италијанското претседателство сакаше да го испрати: состанокот не беше „зад затворени врати“, не се одржа во тврдина за да се брани, туку на плоштад отворен за светот со цел. да бараат фер и споделени развојни решенија. Тоа не беше средба на големите од Западот против остатокот од светот, а тоа секако беше пристапот што премиерот Мелони го имаше на ум кога ја употреби метафората на селото на својата прес-конференција. Навистина, Мелони зборуваше за Г7 во Апулија како „глобално село“, место каде што може да се открие сопствениот идентитет за да се има сила и интелигенција заедно да се соочиме со предизвиците на меѓународната шаховска табла.

Важен елемент, можеби појасен за инсајдерите отколку за националниот и меѓународниот печат (зафатен со разгледување на детали што не беа релевантни), беше заедништвото на намерите меѓу лидерите. Блискост што се демонстрира со фактот дека самата финална декларација на Г7 веќе беше дефинирана и завршена еден ден пред потпишувањето, без да биде предмет на трошење до моменти пред финалната церемонија. Самата претседателка Мелони побара конкретност и компактност од лидерите, добивајќи за возврат многу широк – како што често се случува во овие контексти – но исклучително конкретен и значаен документ, фокусиран и фокусиран на глобалните предизвици на кои се повикуваат земјите од Г7. да се соочиме во овие неизвесни времиња.

 

Се разбира, беше невозможно овој форум да не се справи со големите меѓународни кризи како што се конфликтите во Украина и Газа, а да не зборуваме за жариштата на нестабилност кои продолжуваат да се множат на глобалната сцена.

Почнувајќи од руската агресија врз украинските територии, заложбата која доаѓа од состанокот на седумте големи земји е компактна и ја загрижува, како што во неколку наврати изјави самата премиерка Мелони, одбраната на системот на меѓународното право што ги регулира односите меѓу државите. . Фактор кој секако е загрозен од руската агресија. Во овој случај поддршка за Украина не доаѓа предвид. Обединета и компактна позиција, далеку од раздорот што некои меѓународни играчи се надеваа дека ќе ги најдат меѓу големата седумка. Изборот е дополнително да се зајакне заложбата за поддршка на борбата на украинскиот народ, а вреди да се нагласи дека економската посветеност со која беше затворена средбата беше сè само не претходен заклучок на почетокот на разговорите. Посветеност, според која 50 милијарди долари се поврзани со дополнителниот профит што ќе се генерира во наредните години со имобилизацијата на руските средства во Европа. Ова е многу важен политички чекор и кој е од суштинско значење во однос на единството на целта. Во наредните недели играта ќе се игра на ниво на министри за надворешни работи за да се дефинира прецизно како ќе функционира овој механизам. Некои очекувања веќе беа дадени од страна на лидерите, вклучително и Џорџија Мелони, која им објасни на новинарите дека треба да бидат САД, Канада, ОК и Јапонија (по уставна проверка) кои ќе го обезбедат финансирањето. Во моментов, всушност, европските нации и ЕУ нема да бидат директно вклучени. Мора да се запомни дека најголемиот дел од руските средства на маса се имобилизирани во Европа и затоа овие земји ќе треба да дадат гаранции за отплата на заемот во наредните години. Одлука која во секој случај ќе треба да помине низ Европскиот совет, приклучувајќи се на тешката игра што деновиве се игра во Брисел.

На тој начин, посветеноста на Големата седумка ја потврдува поддршката што и овозможи на Украина да избегне пораз во последните две години. Она што е сигурно е дека таков огромен заем, особено во време кога руските сили се подготвуваат за новата летна офанзива (која би можела да започне со сила веќе во следните неколку недели), создаде одредени сомнежи за неговата одржливост во иднина, особено кога руските средства треба да се одмрзнат. Перспектива што ја поттикна и премиерот Мелони, кој сепак истакна дека секое враќање на овие средства ќе мора да помине низ вистински мировен процес, во кој ќе биде вклучено и поглавје за трошоците и одговорностите за реконструкција. Патот на кој би му биле потребни цврсти основи, а не чисто пропагандистички, како оние содржани во предлогот за мир изнесен во последните денови од Путин, кој, всушност, би го отворил патот за мировен процес само доколку Украина ги напушти украинските региони.

Прашањето за конфликтот на Блискиот Исток потоа беше целосно разгледано и во Завршната декларација потпишана од Големите седум, и во интервенциите на земјите домаќини на теренската сесија на самитот. Особено, изгледите – поддржани од седумте – за решение со две држави силно се вратија, исто така како долгорочен инструмент за да се спречи ескалација во регионот. Перспектива која, сепак, веднаш би била уништена со поддршката, вклучена во Декларацијата, за предлогот за посредување на САД за прекин на огнот во Газа и итно ослободување на сите израелски заложници. Процес што мора да оди рака под рака со зголемување на хуманитарната помош за цивилното население, заложба – исто така потсети од премиерот Мелони – што Италија силно ја продолжи во овие месеци на конфликт.

Сè уште гледајќи ја глобалната шаховска табла, врската (секако нагласена од италијанското претседателство) помеѓу владејачките миграциски феномени и потребата од преиспитување на моделот на развој и соработка со земјите од каде што заминуваат тековите не може да не падне во очи. Модел кој мора се повеќе да се поврзува со партнерство засновано на однос меѓу еднаквите, за да можат овие нации да напредуваат со ресурсите што веќе ги поседуваат, со што ќе се елиминираат сите фактори кои ја поттикнуваат миграцијата. Важна работа ќе биде онаа предложена од премиерот Мелони, односно системизирање на трите големи проекти кои моментално ги разгледуваат овие земји, почнувајќи од Планот Матеи за Африка (италијанска иницијатива), поминувајќи низ Глобалната порта на Европската унија, до Партнерството за глобална инфраструктура и инвестиции, започнато пред две години од самите земји од Г7.

Тоа е работа што се однесува на чиста енергија, технологија, земјоделско производство, до учество на африканските економии во глобалниот синџир на вредност, за да се зголеми богатството во овие нации. Нов и заеднички пристап кон соработката со африканскиот континент е секако најдобриот начин за справување со итноста на владејачките миграциски текови. Заедничка заложба која за прв пат влегува во агендата на Г7 по поттик на Италија. Надежта е дека овие декларации ќе имаат за цел да се справат со основните причини за миграцијата, почнувајќи токму од правото да не емигрирате, наоѓајќи ги во сопствената земја сите можности да се живее исполнет и чесен живот. Се разбира, посветеноста не може да ја занемари борбата против илегалната имиграција и трговците со луѓе. Премиерот Мелони, пред новинарите, зборуваше за „глобална коалиција“ против трговците со луѓе, феномен кој генерира нова форма на ропство, обем на бизнис кој моментално го надминува оној на трговијата со оружје, а се изедначува само со оној на наркотици.

Моделот за борба против оваа трговија може да дојде само од Италија. Познатото мото „следи ги парите“ на судиите Фалконе и Борселино во борбата против мафијата е референцата што оваа коалиција мора да ја има во борбата со илегалната имиграција. Сето тоа преку низа заеднички иницијативи како што се размена на информации меѓу националните разузнавачки агенции, заеднички истраги и усогласување на законодавството за конфискација на незаконски профит. За сето ова, донесена е одлука да им се задолжи на министрите за внатрешни работи да изработат акциски план што треба да се донесе што е можно поскоро.

Од националниот идентитет до меѓународните предизвици. „Глобалното село“ предизвикано од Џорџија Мелони мора да биде способно, во наредните месеци, да се надоврзе и да даде суштина на она што беше наведено во Конечната декларација. Ова се многу итни и срдечни прашања, особено во европската клима во која се гледа тековната политичка реорганизација во канцелариите и, во исто време, сеништето на нестабилност и војна на источните граници.