fbpx

Групата ECR при Комитетот на регионите патува во Ваљадолид

Животна средина - јуни 12, 2024

На 3 мај, се одржа многу релевантен настан во градот Ваљадолид (Шпанија), организиран во соработка помеѓу Кортес де Кастиља и Леон и Групата на европските конзервативци и реформисти на Европскиот комитет на регионите.

Ваљадолид е главен град на шпанскиот регион Кастиља и Леон; првиот регион во кој политичката партија VOX, член на групата и партијата ECR, формираше коалициска влада со популарната партија; и јасен пример дека доаѓањето на VOX значеше историска промена во политиката на шпанските региони; донесување одлуки и проектирање иницијативи кои популарната партија со децении не можеше да ги измени или да ги смени, а кои му наштетија на животот на шпанските граѓани во тие региони.

Ова беше случај со укинувањето на законите за демократска меморија, промовирани од претходните влади на социјалистичката или Народната партија, кои се обидоа да наметнат официјална верзија на шпанската историја, ограничувајќи ја слободата на изразување или идеолошката слобода во медиумите или универзитетите. Настанот ќе се осврне на две од прашањата покренати од настанот, имено прашањето за „социјализмот на шпанскиот народ“ и историската мерка за значително намалување на јавните субвенции за марксистичките синдикати.

Настанот се осврна на две од најважните прашања за сегашноста и иднината на Европа: од една страна, прашањето за владеењето на правото и мерките за правична и непристрасна примена на механизмите за заштита на ниво на ЕУ; од друга страна, предизвиците со кои се соочува европското земјоделство.

Меѓу значајните политички личности присуствуваа и министерот за земјоделство на италијанската влада, Франческо Лолобриџида; полскиот комесар за земјоделство, Јануш Војчеховски; Хорхе Буксаде, европратеник и потпретседател на партијата ЕЦР, кој ја предводеше листата на VOX на неодамнешните европски избори, зголемувајќи го своето присуство во Европскиот парламент; и Антонио Џордано, италијански европратеник и генерален секретар на партијата ECR.

Покрај горенаведеното, на панелите присуствуваа претставници на автономните заедници на Шпанија со присуство на VOX, како оние на Кастиља и Леон и Мурсија (вклучувајќи го и присуството на Хуан Гарсија Гаљардо, кој дејствуваше како организатор, и Хозе Анхел Антело ), како и претставници на фондацијата Дисенсо, поврзана со VOX, и New Direction, поврзана со партијата ECR.

Интервенциите се фокусираа на потребата од подобрување на системите на транспарентност и контрола на институциите во Брисел; барање на конзервативните партии, бидејќи владејачката бирократија во Комисијата и другите институции е далеку од вообичаените механизми за одговорност во националните демократии.

Слично на тоа, беше изненадувачки кога комесарот за земјоделство во својот говор призна дека итната реформа на Заедничката земјоделска политика, одобрена на извонреден начин за заштита на европскиот примарен сектор, била замислена на состанокот организиран од ECR Групата во Брисел. по налог на Хорхе Буксаде, со најважните шпански и европски земјоделски организации.

Тоа несомнено беше вест на денот во регионот, а медиумите го повторија присуството на Комитетот на регионите во Кастиља и Леон, еден од регионите во Европа каде проблемите како што се депопулација, деиндустријализација и напади од волци врз сточарството се најмногу сериозен.

Несомнено, сите прашања за кои се разговараше на состанокот треба да се најдат на агендата на Европската комисија и Парламентот за новиот законодавен дом, бидејќи не се сомневам дека владите и Советот се многу почувствителни на политичката реалност на нивните региони и нивните бизниси.

Настанот уште еднаш ја покажа виталноста на политичката понуда на конзервативните политички партии во Европа, како и нивната способност да привлечат интелектуалци како Франческо Џубилеј и Хорхе Мартин Фријас.