fbpx

Десните одговори на левицата

Политика - октомври 23, 2023
Lisbon. Photo: Rehman Abubakr.

Европски дневник: Лисабон, септември 2021 година

За време на епидемијата на Ковид, петнаесет месеци поминав приземјен на Исланд, речиси како во домашен притвор, иако мора да се каже дека владините мерки таму беа многу поблаги отколку во многу други западни земји. Затоа ми беше прилично олеснување кога можев повторно да патувам. Едно од моите први патувања во странство по епидемијата беше во Португалија. Бриселскиот истражувачки институт New Direction одржа „Think Tank Central“ во Лисабон од 22 до 25 септември 2021 година, каде претставници од многу институти и асоцијации во Европа и Северна Америка разговараа за тоа како да се справат со предизвиците од левицата. Тинк тенковите кои учествуваа ги вклучија, покрај New Direction, и Австрискиот економски центар во Виена, на Институтот Дунав во Будимпешта, на Фондацијата Едмунд Бурк во Хаг и Вашингтон, на Институтот Ајн Ранд во Санта Ана, Калифорнија, Американците за даночни реформи во Вашингтон, Центар за политички студии во Лондон, CEPOS во Копенхаген, на Институтот за економски прашања во Лондон, Оикос во Стокхолм, Здружението за слобода во Лондон, Цивисмо во Мадрид и Дисенсо , исто така во Мадрид.

Четири причини за добивки на левичарите

Во мојот говор на конференцијата, истакнав дека Левица неодамна постигна значителни придобивки на Запад, особено кај младите луѓе, и покрај тоталниот неуспех на социјалистичкиот проект. Идентификував четири причини за овој можеби изненадувачки тренд. 1) Заедничкиот непријател кој во Студената војна ја обедини десницата (како стенографски опис на конзервативците и класичните либерали кои ја бранеа западната цивилизација) претрпе срамен пораз. Комунизмот пропадна, не со тресок, туку со лелекање. 2) Со општото прифаќање на капитализмот, десницата е лишена од својот најсилен аргумент против левицата, економската ефикасност, предизвикана од приватната сопственост и слободната трговија. 3) Сè поголем дел од гласачите станаа зависни од владата за нивната егзистенција, било како вработени во јавниот сектор или како корисници на социјална помош. 4) Марксистите, во различни обвивки, ги презедоа медиумите и училиштата (следејќи ја стратегијата на Антонио Грамши), создавајќи нова левичарска генерација подложна на будење, екофундаментализам и други заблуди.

Сепак, инсистирав дека триумфот на левицата не е неизбежен. Десницата не треба да се повлече, а некои трендови може да послужат за повторно градење или зајакнување на заедничка кауза. 1) Кина започна нова студена војна која може да го поттикне Западот да се обедини. 2) Многу од пофантастични програми за трошење на левицата целосно ќе пропаднат и ќе се види дека пропаѓаат. 3) Во земјите каде што десницата доаѓа на власт, таа треба да се обиде да го намали бројот на државни службеници и приматели на социјална помош, не само затоа што потребата за социјална помош е значително намалена со зголемениот просперитет. 4) Дури и ако десницата не треба да се обиде да ја ограничи слободата на говор на Левица, таа не треба да ги троши парите на даночните обврзници за нејзината пропаганда во медиумите и училиштата. 5) Прво и најважно, реков, десницата треба да одговори на интелектуалниот предизвик од левицата со аргументи и докази за четирите принципи кои ја дефинираат: приватна сопственост, слободна трговија, ограничена влада и почитување на традицијата. Конкретно, ја спомнав огромната глобална мрежа на активни и ефективни тинк-тенкови на слободниот пазар кои постојано демонстрираа дека владата е почесто проблемот отколку решението.

Историската улога на Тачер

Ја искористив можноста во Лисабон да се сретнам со старите пријатели, меѓу кои д-р Барбара Колм од Австрија, д-р Јарон Брук од САД и Роберт Тајлер од Обединетото Кралство (сега работи во Брисел). Некои од нас имаа незаборавна вечера во ресторанот Мишелин со една ѕвезда Eleven во Лисабон. Се служи медитеранска кујна, со одлични португалски вина и може безрезервно да се препорача. Храната е вкусна и не е толку претенциозна како многу други Мишелин ресторани. Не помалку незаборавен беше проникливиот говор на вечерата на Маргарет Тачер на Џон О’Саливен, еден од помошниците на Тачер како премиер, а сега директор на Институтот Дунав e. Тој нагласи дека кога ја формирала својата прва влада во 1979 година, триумфот на тачеризмот во никој случај не бил однапред измислен заклучок. Беше потребна решителност и храброст да го постигне она што го направи, а тоа беше да ја врати Велика Британија во Британија и да ги победи и аргентинската хунта и екстремистите во Националниот сојуз на рударите. Меѓутоа, О’Саливен заклучил дека најголемиот придонес на Тачер е тоа што таа не само што ги поддржува „силните доблести“ како напорна работа, штедливост, претпазливост, трудољубивост, трезвеност и самоконтрола, туку и дека таа самата ги инкарнирала.

Лисабон во 11 век

За мене, патувањето во Лисабон имаше посебна важност од дополнителна причина. Во 2005 година, во Исланд организирав состанок на Друштвото Мон Пелерин , меѓународна академија на научници и луѓе на работите кои се обидуваат да ја дефинираат, бранат и прошират индивидуалната слобода. Двајца од учесниците, Џон Нуге од Англија и Габриел Стајн од Шведска, и двајцата работеа како финансиски аналитичари во Сити Лондон, се заинтересираа за Исландскиот Комонвелт. Таа била формирана во 930 година, главно од норвешки бегалци кои не сакале да плаќаат даноци на новоформираната монархија. Комонвелтот траеше до 1262 година и немаше крал освен законот, како што еднаш рече еден германски хроничар. Нуге и Штајн решиле да напишат роман за копнежот на Исланѓаните за слобода. Конечно беше објавено кон крајот на 2021 година, Пловење бесплатно , живо и добро напишано дело. Станува збор за двајцата браќа од Исланд Гудмундр и Кари. Гудмундр останува на семејната фарма и се заплеткува во разни локални работи, додека Кари тргува во странство и оди сè до Лисабон каде има возбудливи авантури. Кога Кари се враќа дома, тој мора да се расправа за античките слободи на Исланд против заканите од норвешкиот крал, Римската црква и нивните исландски соучесници. Дејството на романот се случува во 11 век, а јас бев во Лисабон, во 21 век, илјада години подоцна, сè уште ги истражував истите прашања како и Кари трговецот – правда, ред и суверенитет.