fbpx

Десничарскиот центар победи во Португалија: Но кој ќе владее?

Политика - март 14, 2024

Да ги укажеме сите можни сценарија по законодавните избори.

Законодавните избори се одржаа во недела на 10 март во Португалија, многу важна земја за стабилноста на јужна Европа и со важни реперкусии и во однос на претстојните европски избори, на кои Португалија ќе претставува 21 европратеник, кои се прилично голема делегација.

Изборите беа одржани предвреме поради оставката на Антонио Коста (ПС, С&Д), премиерот во заминување кој реши да направи чекор назад по обвинувањата за корупција упатени против некои членови на неговата влада. И покрај првичната инволвираност и на премиерот, вовлечен во мешаницата поради неговиот хомоним со министерот за економија Антонио Коста Силва, премиерот подоцна беше ослободен од сите обвинувања, но сепак претпочиташе да го остави теренот без недоразбирања.

Покрај тоа што беше премиер на својата земја, Коста ужива и голем меѓународен кредибилитет: неодамна интервјуиран по повод изборен настан, поранешниот италијански премиер Матео Ренци (IV, РЕ) го предложи Коста како социјалистичко име за Претседателството. на Европската комисија. И покрај тоа што Партијата на Ренци не постигна голем изборен успех, таа се смета за авторитетен глас во реформистичката и либералната сцена. Ова сугерира дека европската десница ќе има потешкотии да ги придобие гласовите на некои левичарски групи во Обнова Европа (РЕ).

Враќајќи се во Португалија, можеме многу брзо да го анализираме политичкото и економското сценарио: на политичката шаховска табла суштински доминираат две партии, социјалистите и социјалдемократите (ПСД, ЕПП), партии што се појавија по револуцијата на каранфилот и разрешувањето на диктаторот. Антонио Салазар кој владеел од 1932 до 1968 година, преку формулата на Естадо Ново која се одржала до 1974 година. Диктатурата на Салазар се карактеризираше со силно католички и конзервативен збир на вредности, силно присуство на армијата особено во управувањето со колониите (пред сè Ангола и Мозамбик) и економско управување на половина пат помеѓу корпоратизмот позајмен од италијанскиот фашизам и либерализмот. споредливо со она што се случи во Чиле на Пиноче. Наскоро беа објавени резултати: зголемување на годишниот БДП од 5,7% помеѓу 1950 и 1970 година и, зголемување на индустриското производство, потрошувачката и формирањето капитал. Секако, политичката репресија и прогресивниот пад на колониите ги фаворизираа промените со доаѓањето на „каранфилите“.

ПС и ПСД во суштина ја делат контролата врз земјата од 1976 година, наизменично со одредена фреквенција. Антонио Коста беше на функција од 2015 година кога социјалистите дојдоа на второ место, но ја обезбедија владата со добредојде во коалиција на Bloco de Esquerda (BE, GUE/NGL) и изборниот картел составен од комунистите (PCP, GUE/NGL) и зелени (ПЕВ, Зелени/ЕФА). Оттаму успесите се повторуваа и постојано се зголемуваа, достигнувајќи 41,38% во 2022 година и апсолутно мнозинство места (120 од 230).

Португалската економија во моментов се соочува со некои предизвици. И покрај тоа што неколку години беше во релативно добра ситуација со повластено оданочување и трошоци за живот што одговараат на платите, земјата доживеа значителна контракција во 2023 година. Ова се должи на комбинација на фактори како што се инфлацијата што влијае на целата Европска унија, слабеењето на германската економија, која е еден од главните трговски партнери на Португалија и други прашања. Друг проблем е тешкотијата во европското планирање, бидејќи досега се потрошени само 12% од средствата од Фондот за закрепнување наменети за Португалија. Ова покажува дека изнаоѓањето ефективни решенија за економската рецесија и контракција се покажува како сложено.

Резултатот од законодавните избори е лесно да се каже: постои значителна врска на врвот, ПСД се здружи со популарната ЦДС-ПП (ППЕ), а монархистите добија 29,7% и 79 пратенички места; ПС заостанува еден процентен поен со 77 пратенички места; Партијата на Андре Вентура Чега (ИД) се најде на третото место со 18,1% и 48 пратенички места; политичката слика завршува со „малите“ формации како ИЛ (РЕ) со 8 пратенички места, БЕ со 5, комунистичко-зелената коалиција со 4, ЛИВРЕ (Зелени/АЛЕ) со 4 и ПАН (Зелени/АЛЕ) со 1 мандат. .

И двете главни партии изгубија консензус во споредба со законодавните избори во 2022 година: ако социјалистите изгубија 13 поени, социјалдемократите паднаа за уште еден процентен поен, додека големиот пораст беше оној на Чега.

Андре Вентура доаѓа од ПСД, од која си замина во 2019 година, повеќе не ја следи партиската линија: неговата програма вклучува намалување на даноците, намалување на парламентот, построги реформи во судството и крај на субвенциите за невработените. Критикуван од многумина за неговите позиции против имигрантите, циганите и муслиманите, Чега сепак претставува силно алтернативен глас, а влезот на Вентура во португалскиот парламент ја врати екстремната десница во португалската политичка дебата по 45 години.

Резултатите на Chega покажуваат експоненцијален раст: 1,3% во 2019 година, 7,2% во 2022 година, а на овие избори достигна 18,1%, што е раст кој многу потсетува на оној на Fratelli d’Italia (ECR) во Италија.

Како што се гледа, ниту една политичка сила нема ниту места за да владее сама ниту можност за формирање владина коалиција. Остануваат само две можни сценарија за да се избегнат нови избори: од една страна можноста за Голема коалиција, со обединети ПСД и ПС да владеат со 156 пратенички места од 230, но тешко би можело да коегзистираат толку различни души и погоре. целиот ризик би бил тој од понатамошен раст на Чега кој би ги пресретнал сите гласови на десницата кои доаѓаат од ПСД; од друга, коалициска влада во која ПСД би ја имала водечката улога придружувана од Чега во Парламентот.

Овој втор пат, кој би изгледал најлогичен од идеолошка гледна точка, наместо тоа е најтешкиот: уште пред изборите лидерот на ПСД, Луис Монтенегро, во неколку наврати изјави дека никогаш нема да се договори со Чега. па дури и либералите рекоа дека се достапни за владините коалиции сè додека не ја вклучат Вентура меѓу нив. Во говорот по поразот, Педро Нуно Сантос (лидер на социјалистите) изјави дека ПС нема да гласа против влада предводена од ПСД дури и ако десниот центар „не треба да смета на поддршката на ПС за да владее“.

Затоа, ако се зацрта патот на еднопартиска влада на ПСД со надворешна поддршка од ПС за да се избегне доаѓањето на Чега во Владата, Андре Вентура „врати на оган“ со тврдењето дека ќе гласа против Законот за буџет што ќе го напише ПСД ако нема ставки за кои се преговара со Чега.

Исходите од оваа ситуација се потенцијално критични: или Црна Гора (или која и да е фигура која ќе биде идентификувана како премиер) ќе успее да усвои „политика на две печки“, задоволувајќи ги социјалистите и Чега од време на време, или, веројатно, каков било политички експеримент. започнатото сега е предодредено да пропадне во декември кога евентуално ниту социјалистите ниту Чега нема да гласаат за Законот за буџет. Социологот Антонио Барето подвлече како новите избори (кои би биле четврти во последните пет години) би биле катастрофа, и затоа што Чега дополнително ќе се издигне, дефинитивно ќе го укине двопартискиот систем, и затоа што Португалија ќе стане една од тие нестабилни држави, што ќе ги поттикне далеку финансирање и инвеститори.

Од перспектива на Европскиот парламент, со податоците од овие законодавни избори, тие би добиле 8 места за ПСД, 7 за ПС, 4 за Чега, 1 за ИЛ и 1 за БЕ. Со оваа рамка, ЕПП би вратила едно место, С&Д би изгубила две, Зелените би изгубиле едно додека ГУЕ/НГЛ би имало три помалку, со важен запис за ИД со 4-те европратеници на Чега. Длабоко трансформирана слика, која треба да се држи под контрола.