fbpx

Европратеникот Хорхе Буксаде го разоткри Санчез користењето на фондовите на ЕУ за лична добивка

Политика - декември 28, 2023

На 13 декември, шпанскиот премиер Педро Санчез се обрати на пленарната сесија на Европскиот парламент во Стразбур по повод затворањето на шпанското претседателство со Европскиот совет, кое започна во јули и завршува овој декември.

За време на пленарната седница, шефот на делегацијата на VOX (ECR) во Европскиот парламент, Хорхе Буксаде, го обвини шпанскиот премиер Педро Санчез дека „дистрибуирал европски средства меѓу јавните тела за да ја исткае сопствената мрежа на лични услуги“.

Ова обвинување дојде неколку дена откако владата на Педро Санчез конечно ја испрати листата на 100-те најголеми корисници на европските фондови до Европската комисија, со неколку недели задоцнување и по неколку предупредувања од Комисијата. Список кој покажува дека речиси 60% од главните приматели на средствата од следната генерација припаѓаат на јавниот сектор и дека Адиф – јавниот железнички субјект под Министерството за транспорт – е субјектот што добил најмногу средства, со речиси половина од средства доделени на првите 100, над 2.500 милиони. Следи самото Министерство за транспорт со 307 милиони, а трет е државниот институт за сајбер безбедност Инсибе со 171 милион. Вистината е дека мора да одиме на осмото место на табелата за да ја најдеме првата приватна компанија. Прегледувајќи ја листата, можеме да видиме дека само 39% од овие 100 главни корисници на таканаречениот План за закрепнување и трансформација за Шпанија се приватни компании. Меѓу 100-те, веќе се доделени 5,1 милијарди, што е 14% од средствата што досега ги доби Шпанија.

Распределбата е дел од стратегијата на владата на Санчез да го здебели и доминира шпанскиот јавен сектор, со цел да ја добие лојалноста на вработените во јавниот сектор и да има контрола врз сите државни органи. Во оваа смисла, веќе видовме во последниве години како се зголеми бројот на вработени во јавниот сектор – тој порасна за повеќе од 400.000 работници од 2018 година и сега ја надминува границата од 3,5 милиони – и како претседателот Санчез постави пријатели и роднини на раководни позиции во јавните претпријатија како што се Correos – Јавното претпријатие за пошта на писмото -, Sociedad Estatal de Participaciones Industriales (SEPI), Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) – јавната организација одговорна за спроведување политички и социјални истражувања – или државниот правобранител канцеларијата на генералот, меѓу многу други.

Оваа контроверзност околу недостигот на контрола врз користењето на европските фондови во Шпанија се појави во исто време кога Комитетот за буџетска контрола на Европскиот парламент го објави својот годишен извештај против измами за 2022 година. Документ во кој се собираат и оценуваат „напорите на ЕУ за борба против измамата и мерките потребни за подобра заштита и контрола на фондовите на ЕУ“. Во овој документ, европското надзорно тело не се двоуми да го истакне големиот ризик „за финансиските интереси на ЕУ поради непотизмот при набавката на фондовите на ЕУ“.

Одобрениот текст посочува на две сомнителни финансиски ставки: „Фондови на ЕУ за помош во земјите кои не се членки на ЕУ и пари наменети за справување со одговорот на Европа на руската агресија врз Украина. И двете „не се соодветно надгледувани и контролирани”. Текстот конечно ги повикува Европската комисија ќе „спроведе потемелни проверки за да се осигура дека средствата на ЕУ завршуваат кај оние на кои им е најпотребна“.

Исто така, треба да се напомене дека делегација од Комитетот за буџет беше во тридневна посета на Шпанија во февруари оваа година за да ја испита транспарентноста и ефикасноста на владиното управување со фондовите на ЕУ од следната генерација во Шпанија. На прес-конференција по посетата, шефот на делегацијата, германската европратеничка Моника Холмајер, рече дека транспарентноста со која Шпанија ги спроведува средствата „може да се подобри“. Покрај подобрувањето на транспарентноста, Холмајер рече дека Шпанија веќе треба да ја намали бирократијата и да посвети поголемо внимание на совладеењето со автономните заедници.