fbpx

Европскиот парламент гласаше да ја одобри реформата на пазарот на електрична енергија

Енергија - април 25, 2024

Минатата недела Европскиот парламент гласаше за одобрување на реформата на пазарот на електрична енергија. За контекст, Европската комисија претстави пакет за реформирање на пазарот на електрична енергија на ЕУ во март 2023 година, мотивиран од ефектите од енергетската криза 2021-2022 година предизвикана од постпандемиското економско закрепнување и руската инвазија на Украина, што доведе до нестабилна и зголемена цените на енергијата и погодените европски клиенти и индустрија. Како резултат на тоа, Комисијата претстави пакет кој се состои од ревизија на неколку клучни делови од законодавството, вклучувајќи ги Регулативата за електрична енергија b, Директивата за електрична енергија, Директивата за обновливи извори на енергија и Регулативата REMIT, со сеопфатна цел да се решат недостатоците во дизајнот на Европската пазарот на електрична енергија, да ги направи сметките за енергија помалку зависни од цените на фосилните горива и да ги заштити потрошувачите и индустријата од нестабилноста на цената на електричната енергија. Исто така, се обиде да го поттикне забрзувањето на распоредувањето на обновливите извори на енергија.

Законодавното досие беше доделено на Комитетот за индустрија, истражување и енергија (ИТРЕ) на Европскиот парламент, кој гласаше да го усвои својот став во јули 2023 година. Потоа, Пленумот на Европскиот парламент гласаше за усвојување на неговиот став во септември 2023 година. Од своја страна, Советот на ЕУ го усвои својот „општ пристап“ (неговиот преговарачки мандат како што е познат во бриселскиот жаргон) во октомври 2023 година. Потоа, претставниците од шпанското претседателство со Советот на ЕУ, Европскиот парламент и Европската комисија можеа да започнат меѓуинституционални преговори („трилози“ како што се познати во Брисел) со цел да се постигне договор за заеднички текст. Преговорите на трилогот завршија во декември со договор, кој сега беше предмет на формално одобрување од двајцата колегатори.

Токму во тој контекст, Европскиот парламент минатата недела гласаше за ратификување на договорот што беше постигнат во трилозите. Европратениците гласаа за одобрување на договорениот текст за новата регулатива со 433 гласа „за“, 140 гласа „против“ и 15 воздржани, а во случајот со новата директива со 473 гласа „за“, 80 „против“ и 27 воздржани. Следниот чекор е Советот исто така да го ратификува законодавството.

Подолу е резиме на најрелевантните одредби од новото законодавство. Според известувачот на законодавството, шпанскиот европратеник на S&D Николас Гонзалес Касарес, реформата „ги става граѓаните во првите редови на дизајнот на пазарот на електрична енергија“, на начин што ја „демократизира енергијата“, „ги штити граѓаните“, го забрзува „распоредувањето на обновлива енергија“. извори“, и создава „дизајн на пазарот кој одговара на неуспесите изложени од енергетската криза“.

Еден од главните начини на кои реформата на пазарот на електрична енергија ги адресира овие прашања и ги штити потрошувачите од нестабилните цени е преку давање поголем опсег на договори, како што се договори со фиксна цена и договори за динамична цена, како и барање да се обезбедат информации до клиентите. на различните опции пред да ги потпишете. Како пример што е релевантен за индустријата, законодавството предвидува олеснување на распоредувањето на постабилни долгорочни договори помеѓу клиентите и добавувачите, како што се договори за набавка на електрична енергија (ППА), кои им овозможуваат на компаниите да воспостават сопствено директно снабдување со енергија за да имаат корист од постабилни цени на енергијата од обновливи и нефосилни горива.

Понатаму, законодавството утврдува мерки за поттикнување на инвестициите во енергијата, на начин што им гарантира на производителите на електрична енергија стабилност на приходите, а истовремено ја штити индустријата од нестабилноста на цените. Еден начин на кој законодавството бара да го постигне ова е преку употреба на двонасочни договори за разлика (CfDs) за јавни инвестиции во ново производство на обновлива и нефосилна електрична енергија. Според CfDs, јавните институции би ги обештетиле производителите на енергија доколку пазарните цени драстично паднат, но ако цените се зголемат прекумерно, дел од приходите ќе бидат собрани и прераспределени (вклучително и за крајните потрошувачи или за финансирање директни шеми за поддршка на цените или инвестиции за намалување на трошоците за електрична енергија).

Понатаму, законодавството ќе му даде на Советот овластување да прогласи криза на цената на електричната енергија, врз основа на предлог на Комисијата, што ќе им овозможи на земјите-членки да усвојат привремени мерки за утврдување на цените на електричната енергија за малите и средните претпријатија и за енергетски интензивните индустриски потрошувачи.

Реформата има неколку интересни предлози кои ќе придонесат за стабилизирање на сметките за електрична енергија и спречување на огромни скокови доколку Европа некогаш ја погоди уште една енергетска криза од големината на кризата 2021-2022 година. Сепак, тоа е многу помалку амбициозно од она што многумина првично се надеваа. Навистина, многу гласови како шпанскиот министер за еколошка транзиција (кој беше вклучен во голем дел од преговорите за време на шпанското претседателство со Советот) се надеваа дека ќе го променат таканаречениот „систем на нарачки за заслуги“ и ќе ги раздвојат цените на електричната енергија од цените на фосилните горива. Договорената легислатива е далеку од фундаментална ревизија како што се залагаа Шпанија и Франција. Понатаму, Европската унија ќе мора да продолжи да работи за да обезбеди сигурно, одржливо и разновидно снабдување со природен гас.