fbpx

Европски избори во Шпанија: Што велат најновите анкети?

Европски избори - јуни 7, 2024

На 3 -ти јуни заврши законскиот рок за објавување на анкетите за можниот исход од европските избори. Во оваа линија, најновата анкета на Центарот за социолошки истражувања (ЦИС) сугерира дека Социјалистичката партија (ПСОЕ) ќе биде водечка партија на изборите на 9 јуни, со проценета поддршка меѓу 31,6 и 33,2 отсто, победувајќи ја Народната партија за речиси три процентни поени.

Резултатите од анкетите, иако се разликуваат во некои аспекти, нудат интересен увид во преференциите и трендовите на шпанскиот електорат. Додека анкетата на ЗНД и дава мала предност на ПСОЕ, други приватни анкети, како онаа што ја спроведе ГАД3, покажуваат можна победа на Народната партија, предвидувајќи значително зголемување на нејзината парламентарна застапеност, со 34,9 отсто од гласовите.

Европските избори секогаш претставуваат клучен момент за проценка на политичкиот пејзаж, и на континентално и на национално ниво. Во оваа прилика, наспроти позадината на светот кој се менува и предизвикува предизвици, изборите на 9 -ти јуни добиваат невидена важност за иднината на Европската Унија.

Во шпанскиот контекст, овие избори го надминуваат нивниот чисто европски опсег. Освен изборот на претставници во Европскиот парламент, овие гласови служат како термометар за мерење на пулсот на домашната политика, особено во време кога владата предводена од Санчез и неговите сојузници покажува пукнатини и предизвици.

Сепак, појавата на Vox е она што го привлекува вниманието на многу политички набљудувачи, со изборна програма фокусирана на враќање на гласот и моќта за одлучување на Шпанците во рамките на Европската унија. Вокс се претставува како јасна опција за оние кои бараат цврст став во одбрана на националниот суверенитет и културниот идентитет. Нејзините предлози вклучуваат укинување на Европскиот зелен пакт и Агендата за 2030 година, укажувајќи на потребата да се заштитат клучните сектори на шпанската економија, како што се индустријата и вработувањето. Покрај тоа, Вокс се залага за побезбедни граници за борба против илегалната имиграција, заедничка земјоделска политика без идеолошки наметнувања и поактивно лидерство во промовирањето на слободата во Латинска Америка. Овие предлози ја одразуваат нејзината посветеност кон Европа на суверени нации кои слободно соработуваат и за промовирање на политики од кои директна корист имаат шпанските и европските граѓани.

По добриот резултат добиен на каталонските регионални избори, подемот на VOX за овие европски избори, кој е проектиран како трета сила во анкетите, е доказ за промена на парадигмата во шпанскиот политички спектар. Со проценетите 11% од гласовите според ЗНД и 9,7% според ГАД3, Vox добива на сила и ја консолидира својата позиција како релевантен актер во шпанскиот политички пејзаж.

Овој феномен се одразува и во падот на другите политички сили. Подемос, на пример, се соочува со значителен пад на изборната поддршка, според прогнозите на ЗНД, кои го сместуваат меѓу 3,6 и 3,9 отсто од гласовите. Овој резултат, комбиниран со прогнозата за пад на Сиудаданос до 1,2 отсто, сугерира промена на рамнотежата на силите во шпанскиот политички спектар.

Покрај тоа, вреди да се забележи појавата на нови политички сили на двете страни на политичката арена, од Se acabó la fiesta до Izquierda Española, кои произлегуваат од незадоволството и потрагата по алтернативи на дел од шпанскиот електорат. Нивните резултати, сè уште неизвесни, би можеле да ја променат распределбата на местата меѓу четирите главни шпански партии.

Сè на сè, европските избори на 9-ти јуни не само што ќе го одредат составот на Европскиот парламент, туку и ќе понудат откривачки увид во политичката реалност и преференциите на шпанскиот електорат во клучен момент во историјата на Европската унија и Шпанија. .