fbpx

Енергетска криза: ЕУ работи за ограничување на цената на рускиот гас. Нема договор меѓу земјите-членки: потребна е поголема солидарност.

Енергија - октомври 18, 2022

Снабдувањето со енергија е новиот предизвик со кој се соочува Европската унија во месеците што доаѓаат. Тоа не е само економско прашање, туку и клуч за политичката иднина на ЕУ: ако 27-те земји-членки можат компактно да одговорат на кризата, тогаш ЕУ ќе се појави посилна. Ако ЕУ успее да го направи подобро и побрзо она што секоја држава требаше да го направи за себе, тогаш ќе стане јасна важноста од сè поблиска и поискрена соработка за одредени прашања. Во спротивно, треба да очекуваме нови бранови на евроскептицизам, кои згаснаа со заедничкото управување со пандемијата и споделувањето на долгот.

Патот сепак изгледа угорнина. Нон-пејперот што Европската комисија им го презентираше на земјите-членки, како подготовка за Европскиот совет за енергетика, свикан од ротирачкото претседателство на 30 септември во Брисел, предвидува пред сè предлог за ограничување на цената на рускиот гас, но не се применува за други увозни.

За Европската комисија би било тешко (и ризично) да примени генерализирано ограничување на цените, бидејќи тоа може да доведе до нарушување на понудата. Меѓутоа, ако се земе предвид дека моментално само 9% од рускиот метан пристигнува во Европа (наспроти 40% во предвоениот период), јасно е дека оваа одлука многу малку би помогнала.

Комисијата работи на пакет мерки за да им помогне на граѓаните и компаниите да го издржат неверојатното зголемување на нивните сметки и да имаат доволно енергија за да ја поминат зимата: прво и основно, има задолжително намалување на потрошувачката од околу 10% месечно и 5 % во моментите кога потрошувачката е најголема, во согласност со временските слотови утврдени од секоја земја-членка; има и ограничување на приходите на компаниите кои произведуваат електрична енергија од други извори освен гас.

„За да се справат со можните прекини во снабдувањето“, се вели во горенаведениот нон-пејпер, „мерките за солидарност би можеле да бидат задолжителни за да се осигура дека сите земји-членки имаат пристап до гасот што им е потребен за да им служат на заштитените клиенти и критичните индустрии“.

Петнаесет земји-членки испратија писмо до Комисијата да побараат ограничување на генерализираната цена на гасот, вклучувајќи ги Италија, Франција, Шпанија и Полска. Значајни отсутни меѓу потписниците беа Германија, која беше скептична за оваа мерка, и Холандија, која беше апсолутно против интервенциите што го ограничуваат пазарот.

„Соочени со заедничките закани на нашето време, не можеме да се делиме според просторот во нашите национални буџети. На претстојните европски совети мора да покажеме дека сме обединети, одлучни, солидарни“, изјави италијанскиот премиер Марио Драги, кој беше вознемирен од ставот на некои негови колеги.

Европската комисија уште еднаш беше обвинета за фаворизирање на германските позиции. Канцеларот Шолц, всушност, веќе минатата недела изјави дека Германија ќе инвестира 200 милијарди евра за да го кочи растот на цените, дури и да го национализира главниот увозник на гас во Германија, Унипер.

Унгарија останува против ограничувањето на цената на рускиот гас. За Будимпешта решението би било укинување на санкциите кон Русија, барем за енергетиката, ова е ставот на унгарскиот министер Гуљас кој рече: „Ако утре барем би го укинеле енергетскиот дел од санкциите против Русија, би имале половина од се, цени и инфлација. За жал, Комисијата избра друг пат, оди во спротивна насока. Така, ние не ѝ штетиме на Русија, туку и обезбедуваме огромен профит.

Меѓутоа, за да се одобрат мерките за ограничување на цените, ќе биде потребно квалификувано мнозинство земји што претставуваат најмалку 65% од вкупното население на ЕУ. Конечниот потег, оној кој можеби вреди цела игра, затоа останува во рацете на Германија, секако не на Унгарија.

Гласањето за новиот пакет санкции против Русија ќе биде различно. Ќе треба едногласност во Советот.

Способноста на 27-те земји-членки да работат кон заеднички цели ќе биде сериозно тестирана во наредните часови. Во меѓувреме, граѓаните и компаниите се на работ на бездната, со сѐ поскапи сметки за плаќање на крајот на месецот.

The text was translated by an automatic system