fbpx

Енергетска криза и ограничувања на цените, време е ЕУ да направи избори, сега!

Uncategorized @mk - октомври 18, 2022

Летото сега е при крај, а благите температури го отстапуваат местото на дождот и првите знаци на лошо време и студ.
Но, за жал, нормалниот циклус на годишните времиња оваа година со себе носи вознемиреност и грижи ако се земе предвид дека најголемата енергетска криза што светот може да ја памети од повоениот период не беше среде неа.
И токму војната, која произлезе од руската инвазија на Украина, е основата на оваа нова, разорна криза.
Поразително затоа што веројатно ќе бидат оние земји во водство, Италија и Германија, кои со текот на времето решија да им го доверат снабдувањето со гас на руски раце, што веројатно ќе ја платат цената.
И дури и да продолжи снабдувањето на Гаспром, ова нема да биде доволно за целосно да се запре лудото поскапување на кое сме сведоци.
Тоа значи огромно осиромашување на семејствата и пред се затворање на бројни фирми кои не можат и ќе можат да ги подмират новите трошоци. Станува збор за поскапувања и до 10 пати од цената од претходната година, навистина неодржлив тренд за сите.
Но, дали навистина војната е причината за сето ова, или причините треба да се најдат во систем кој во секој случај не беше во ред? Ако го погледнеме проблемот, тој е европски и не се однесува само на гасот купен во Русија, туку на целиот гас.
Ако се погледне внимателно, всушност, поскапувањето е резултат на политиките за либерализација, кои цената на гасот и ја доверија на берзата за гас во Амстердам.
Во основа, на дневна основа, операторите ги одредуваат очекуваните трошоци за гас и го продаваат по тој трошок. Очигледно во време на војна, со закана од Гаспром со прекин на снабдувањето, што и онака веќе го намали дневниот проток, тие предизвикуваат цената да расте постојано. Дури и ако трошоците за производство на гас остануваат исти, пазарот е тој што ја одредува вредноста, со благослов на оние кои, се разбира, шпекулираат и се збогатуваат во вакви ситуации.
Во време како сегашното, затоа е јасно дека кризата, иако генерирана од војна, е природна последица на политиките што и доверија речиси 50% од енергетските потреби на Русија.
И додека утре проблемот би можел да се реши со користење на алтернативни извори, од ветер до соларно, од хидроелектрична до чиста нуклеарна енергија, денес мораме да се помириме со реалноста.
Во моментов во Италија, алтернативните извори на енергија покриваат околу 20% од потребите, што е втора највисока вредност на покриеност со енергија од обновливи извори на енергија во споредба со главните земји од Европската унија (Германија, Шпанија и Франција, која, сепак, има нуклеарна енергија) благодарение главно на хидроелектрична енергија, а остатокот е нафта и гас.
Затоа, моментално не постојат услови да се направи без фосилна енергија.
Како да се спротивставиме на најавената и предвидена криза со задржување на санкциите против Русија?
Едно од решенијата за итни случаи е секако купувањето гас од Соединетите Држави, кои веќе го ставија на располагање, но за тоа е потребна употреба на дегасификатори, електрани способни да го вратат течниот гас во гасовита состојба. Во Италија во моментов работат три, кои не се доволни за да се задоволи побарувачката. Поради оваа причина, планирано е активирање на уште две фабрики, во Пиомбино и Равена, но за жал, поради бирократијата, времето на изградба и активирање продолжува да се продолжува и постои ризик да не пристигнат навреме.

Затоа, за да се спротивстави на вонредната состојба, многу земји-членки на ЕУ предложија низа мерки, од кои некои се согласуваат сите, други не.
Ајде да ги разгледаме подетално
1. Намалување на потрошувачката на електрична енергија преку ограничување на снабдувањето;
2. Ограничување на приходите од електрична енергија што не се создава од гас (вклучувајќи обновливи извори);
3. Солидарен придонес од компаниите за фосилни горива;
4. Зголемена ликвидност на енергетските компании;
5. Цена на гас;
Пет мерки кои требаше да означат почетна точка на која ќе се работи на вонредниот совет на министри за енергетика на 10 септември.
Меѓутоа, една од клучните точки беше да биде референтен индекс за цената на течниот природен гас (LNG) одврзан од Амстердам Ttf, што најверојатно ќе го направи безбеден од шпекулации и ќе овозможи создавање на репрезентативен и широко употреблив Репер за цена на ЛНГ за форвард испораки во Унијата.
Во моментов, најважните предлози, односно ограничувањето на цената на гасот и излезот од ТФТ, се пробиени со острото отфрлање на некои земји, особено Холандија и Германија, кои не ги сметаат овие избори соодветни бидејќи тие ќе им наштети на нивните национални економии.
Уште една поделена ситуација за централните прашања за Европа, која покажува како ЕУ во моментов е во особено критична фаза и како е под прекумерно влијание на северноевропските нации и особено Германија.
Последниот чин на германската канцеларка всушност беше издвојување на фонд од 200 милијарди за компензација на високата цена на енергијата, фонд кој ќе создаде катастрофален домино ефект за другите земји и за ЕУ.
Изборот на Шолц всушност не само што ја оптоварува и онака слабата европска солидарност, туку и го нарушува пазарот, имајќи предвид дека благодарение на овој фонд германските компании ќе можат да произведуваат по пониски трошоци од нивните европски конкуренти, а особено од Италијанците, и дека тоа може да доведе до домино ефект од страна на другите земји во обид да ги заштитат своите национални интереси за возврат.
Контроверзи ја опкружуваат и Урсула Фон дер Лајен, германската претседателка на Европската комисија, која е обвинета дека го игнорирала писмото во кое 15 земји побараа формален предлог за ограничување на цената на бензинот.
Затоа, октомври ќе биде клучен месец за политички избори и за цврстината на Европската унија и, како што признава дури и актуелниот италијански премиер Марио Драги, кој веројатно последен пат ќе ја претставува Италија на самитот на 7 октомври, прогнозите се сè. но оптимист за вистинската кохезија и единство на ставовите на различните шефови на влади.
Во секој случај, играта, иако тешка, секако треба да се игра: на 30 септември се одржа првиот состанок на министрите одговорни за енергетските прашања на земјите-членки, за да се обидат да се наведе почетната почетна точка за она што треба да биде патот на ЕУ во соочувањето со кризата.
На состанокот беше обединет фронтот на ценовната граница и во секој случај потребата за заеднички и заеднички избори. Конкретно, француската министерка Агнес Паниер-Рунашер изјави: „Во тек е интензивна дипломатска активност, зборував за тоа со моите колеги од Белгија, Германија, Шпанија, Италија, Полска, Романија и Чешка, сите сме свесни дека имаме одговорност, да ги браниме нашите компании и нашата индустрија и да создадеме европска солидарност околу овие енергетски прашања.
Изјава која според тоа е во спротивност со изборот на Германија, која во секој случај го повтори своето не за ограничувањето на цената.
Следниот веројатен премиер на Италија, Џорџија Мелони, исто така, ги повикува земјите-членки да покажат поголемо чувство за одговорност, бидејќи „ниту земјите-членки кои изгледаат најмалку ранливи финансиски не можат да понудат ефективни долгорочни решенија во отсуство на заедничка стратегија“. , изјави кои означуваат континуитет со досегашната работа на Марио Драги.
Наскоро ќе дојде редот на Мелони да ги брани интересите на нашата земја и да ја повтори потребата, сега повеќе од кога било, општото добро да не преовладува над интересите на поединци, а кој знае, таа може да ги најде своите најдобри сојузници во Французите.
Само да се надеваме дека не е доцна.

FEMO

The text was translated by an automatic system