fbpx

ЕУ инвестира во нови противпожарни авиони за заштита на животната средина

Животна средина - ноември 25, 2023

ЕУ неодамна објави амбициозен план за купување на нови авиони за гаснење пожари со цел да се зајакне капацитетот за одговор на сè посериозната криза поврзана со шумските пожари кои опустошија дел од туристичките области на континентот во последните месеци.

Климатските промени ја интензивираа фреквенцијата и интензитетот на шумските пожари низ Европа, што ги оптоварува ресурсите за спроведување на законот на земјите-членки. Новата инвестиција што ја предвидува Европската комисија сведочи за посветеноста на заштита на шумите, спречување на еколошки катастрофи и промовирање на одржливост.

Во последниве години, Европа е сведок на зголемена фреквенција на шумски пожари, предизвикувајќи значителна штета на животната средина, дивиот свет и локалните заедници. Глобалното затоплување и сè посушните летни сезони го фаворизираа ширењето на пожарите особено во земјите богати со туристички области кои се многу посетени во текот на летото, што го отежнува нивното контролирање и гаснење. Конкретно во 2019 година, континентот доживеа еден од најлошите периоди на шумски пожари во поновата историја, со сериозно погодени нации како Шпанија, Италија, Португалија, Грција и Шведска. Овие настани предизвикаа губење на илјадници хектари шума, загрозувајќи го биодиверзитетот и зачувувањето на природните живеалишта.

За да се соочи со оваа растечка закана, Европската унија одлучи да интервенира со инвестициски план наменет за купување на нови противпожарни авиони, специјално дизајнирани за борба против шумски пожари и опремени со најсовремени технологии за надзор, откривање и гаснење на пламен. Планот на ЕУ вклучува работа со земјите-членки и стратешките партнери за да се обезбеди широка покриеност низ Европа. Овие авиони ќе бидат распоредени во најзагрозените региони и ќе можат навремено да интервенираат за да ги локализираат пожарите и да го спречат нивното неконтролирано ширење, како што се случи во последните месеци.

Новиот авион ќе биде опремен со најсовремени технологии, вклучувајќи високопрецизни сензори за откривање извори на топлина, термални камери и напредни системи за надзор. Овие карактеристики ќе овозможат постојано следење на ранливите области, овозможувајќи брза и насочена реакција на пожарите додека тие се појавуваат. Покрај тоа, овие авиони ќе бидат опремени со големи наменски резервоари, способни да носат значително количество вода или средства за гаснење, што ќе им овозможи на пилотите да вршат уште поголем број операции за ослободување во еден лет, максимизирајќи ја ефикасноста на процедурите за исклучување и намалувајќи времето потребно за надополнување.

Брзата реакција на шумските пожари ќе помогне да се запре пламенот пред да се прошири надвор од контрола, значително да се намали обемот на оштетените области и со тоа да се зачува биолошката разновидност и природните живеалишта. Позитивното влијание на слична еволуција ќе влијае на зачувувањето на животинските и растителните видови, од кои некои може да бидат изложени на ризик од исчезнување, како и на заштитата на културното и туристичкото наследство на регионите погодени од пожарите. Многу места, неодамна погодени од драмата на шумските пожари, честопати од злонамерна природа во Европа, се познати по нивната сценска убавина и нивните уникатни екосистеми и нивното зачувување не само што ќе има корист за животната средина, туку и ќе придонесе за економскиот раст на локалните заедници кои зависат на туризмот.

Климатските промени ја влошуваат заканата од шумски пожари во Европа и потребата за навремени и ефективни одговори е сè поитна. Инвестицијата на ЕУ претставува значаен чекор кон промовирање на еколошката одржливост и отпорност против природни катастрофи, демонстрирајќи волја да се дејствува заеднички за да се заштити скапоцениот биодиверзитет на стариот континент и да се зачува за идните генерации кои ќе сакаат и се надеваме дека знаат како да го заштитат подобро отколку што имаат направено до сега.

Алесандро Фиорентино