fbpx

ЕУ, нови точки на истражување за ИКТ вештини

Наука и технологија - ноември 25, 2023

Според истражувањето на Еуростат, на европскиот пазар на вработување, професионалните личности Експертите за информатички и комуникациски технологии (ИКТ) се сè поатрактивни, но уште помалку достапни.

И покрај зголемената побарувачка, на италијанскиот и на дел од европскиот пазар има загрижувачки недостиг од ИТ техничари. Недостигот од специјализирани вештини и соодветна обука се главните причини за овие празнини во вработувањето кои технолошкиот напредок бара да ги пополни што е можно поскоро. Информатичките технологии постојано се развиваат, но универзитетските факултети и образовните институции се борат да бидат во чекор со брзите промени во секторот, така што компаниите мора да бараат таленти во странство или да инвестираат во внатрешна обука за да го намалат јазот во вештините. Во нордиските земји од Европа и Северна Италија, приватните вработени активно работат 2 месеци повеќе годишно од професионалците во истиот сектор во други области. Понудата расте, но, за компаниите, потрагата по ИКТ персонал беше многу сложена минатата година: 62,8% рекле дека имале потешкотии да ги пополнат слободните работни места, дури и да одат толку далеку што да се откажат од работата.

Недостигот на апликации, како и релевантните квалификации и искуство ги попречија компаниите во нивните обиди да регрутираат специјалисти кои, во многу случаи, покажаа високи очекувања за плата за нивната позиција, не секогаш оправдани со нивните вистински вештини. Големите компании наидоа на најголеми потешкотии при пребарувањето, при што 72,2% од примерокот изјавија дека се критични во потрагата по експерти за информатичка технологија и комуникација.

Словенија и Германија се земјите кои наидоа на најголеми проблеми во потрагата по ИТ техничари, со врвови од 78% по што следи Италија во целосен просек на ЕУ околу 60%, додека компаниите во Бугарија и во Шпанија полесно наоѓаат специјализиран ИТ персонал (32,8%) ). Друга многу важна пречка во потрагата по ИТ техничари од страна на компаниите е одливот на мозоци. Всушност, многу млади италијански таленти избираат да емигрираат во потрага по подобри можности во странство, каде што често можат да најдат повисоки плати и подобри работни услови, што им отежнува на компаниите да најдат и задржат квалификуван талент. За да се одговори на овој предизвик, италијанската влада и компаниите во секторот мора да работат заедно за да го промовираат образованието STEM (наука, технологија, инженерство и математика) од основно училиште и од суштинско значење ќе биде да се поттикне континуираното образование преку нудење програми за професионален развој за да им се помогне на работниците да бидете во тек со новите технологии.

Според истражувањето на Experis од групата Manpower, најбараните ИКТ-профили во Италија гравитираат околу секторот за сајбер безбедност: експертите за технологија на Sap, развивачите на Java и архитектите со научници за податоци многу полесно наоѓаат вработување. Милано се потврдува како град кој нуди најмногу можности со 30% од националните објави поврзани со ИТ, дигиталниот и технолошкиот сектор, а исто така експоненцијалниот раст на е-трговијата во последниве години во голема мера влијаеше на професионалната побарувачка. Потрошувачите се повеќе сакаат да купуваат онлајн, што ги поттикнува компаниите да инвестираат во напредни решенија за е-трговија за да останат релевантни на пазарот со последователно зголемување на побарувачката за експерти за сајбер безбедност, развивачи на веб-страници и специјалисти за дигитален маркетинг.

Друг фактор што придонесе за високата побарувачка за компјутерски техничари е сè пораспространето усвојување на информатичките технологии во индустриите кои традиционално не се поврзани со ИТ. Областите како што се здравството, земјоделството, производството и образованието го искористуваат потенцијалот на дигиталните технологии за да ги подобрат нивните услуги и процеси преку отворање нови можности за работа за ИТ професионалци во сектори кои не се строго технолошки. Со насочени инвестиции во образованието и обуката, Италија може да го затвори јазот во вештините и да го искористи целосниот потенцијал на технолошките иновации за да го стимулира економскиот раст и вработувањето во земјата.