fbpx

ЕУ ја ревитализира индустријата за оружје

трговија и економија - март 17, 2024

Во актуелниот геополитички контекст, каде што „стариот континент“ треба да преземе поголема одговорност за обезбедување на сопствената безбедност, Европската унија бара решенија, без голем успех досега. Откако создавањето на „европска армија“ се покажа како неизводливо решение бидејќи многу земји на ЕУ не сакаат да се откажат од својата ексклузивна надлежност во областа на одбраната, Брисел излезе со друг предлог: создавање континентален комплекс на терен. на индустријата за оружје.

Средствата за одбрана на ЕУ да се удвојат

Европската комисија излезе со стратегија за ревитализација на индустријата за оружје на континентот, која остана без инвестиции или договори во пресрет на војната во Украина. Вклучувањето на ЕУ во поддршката на националните одбранбени индустрии во суштина би имало форма на заеднички план за набавки по моделот на САД. Но, во исто време, мерките предложени во стратегијата – доколку се договорат земјите-членки – ќе бидат поддржани од значителен европски одбранбен фонд. Последно, но не и најмалку важно, за спроведување на стратегијата, дури би можело да се создаде нова функција Еврокомесар за одбрана.

Иако многу европски земји ги зголемија трошоците за одбрана од својот БДП по руската инвазија на Украина, европските власти сметаат дека напорите на поединечните земји не се доволни и сакаат европските тела да играат поголема улога во одбранбената индустриска политика. Некои аналитичари велат дека европската индустрија за оружје се покажала неспособна да одговори на новите предизвици. Побарувачката за вооружување значително се зголеми во светлината на војната и потребата да се обезбеди воена поддршка, вклучително и испорака на оружје, за Украина. Сепак, одбранбените индустрии на европските земји уште еднаш покажаа дека не можат да се справат со ненадејното зголемување на побарувачката, на пример за артилериска муниција. Официјалните податоци за значително зголемување на обемот на увоз на оружје од ЕУ – особено од САД – го потврдуваат тоа.

Од друга страна, ресетирање на европската индустрија за оружје од „мирен режим“ на „воен режим“ се смета за неопходност и од Брисел и од некои земји-членки, поради стравувањата дека Русија би можела да нападне земја-членка на НАТО во Европа, која во исто време може да остане откриена во отсуство на поддршка од нејзиниот сојузник преку Атлантикот ако републиканецот Доналд Трамп се враќа во Белата куќа по овогодинешните избори.

На прво место во ЕУ – стратегија за европската одбранбена индустрија

Во овој контекст, Европската комисија на почетокот на февруари ја објави својата стратегија за европската одбранбена индустрија. Стратегијата – која е прва за ЕУ ​​- поставува низа мерки кои имаат за цел да ја направат индустријата за вооружување поконкурентна, но исто така воспоставува индикатори за мерење на напредокот постигнат од земјите-членки во развојот на нивните сопствени индустрии.

Една од главните мерки што ги предлага комисијата е заедничката набавка на вооружување. Ова ги повикува земјите-членки да набават најмалку 40% од одбранбената опрема заеднички до 2030 година. До истиот датум, земјите од блокот на ЕУ треба да имаат најмалку 50% од буџетот за набавки во одбраната користен на внатрешниот пазар на ЕУ. Според предлогот на комисијата, тоа ќе се зголеми на 60% во 2035 година. Со други зборови, ЕУ сака земјите-членки да купуваат повеќе вооружување на европскиот пазар и, за таа цел, сака да се вклучи во поддршката на националните одбранбени индустрии за зголемување на производствените капацитети.

Претставниците на Комисијата, исто така, предложија Украина да биде вклучена во стратегијата за зајакнување на заедничките набавки и зголемување на производствените капацитети, иако земјата не е дел од ЕУ, туку само земја кандидат. Европската одбранбена индустриска програма (ЕДИП) ќе обезбеди континуитет во поддршката на ЕУ за заедничката одбранбена индустриска и технолошка база, за да ја направи конкурентна, прилагодлива на новите реалности.

„Треба да ја промениме парадигмата и да преминеме на режим на воена економија. Ова исто така значи дека европската одбранбена индустрија мора да преземе повеќе ризици, со наша поддршка“, рече Бретон, прегледувајќи го пакетот.

„Во сегашниот геополитички контекст, Европа мора да преземе поголема одговорност за сопствената безбедност, без оглед на исходот од изборите на нашите сојузници на секои четири години“, рече комесарот Тиери Бретон, мислејќи на фактот дека Доналд Трамп веќе ги доведе во прашање обврските на САД кон НАТО. .

Меѓу предлозите на Европската комисија е усвојувањето на домашната верзија на програмата за продажба на војската во странство – со која САД им помага на другите земји да купуваат оружје од американски компании. Комисијата, исто така, предлага компаниите во овој сектор да бидат преземени од владите во случај на војна и размислува да ги принуди европските фирми во секторот да им дадат приоритет на нарачките од ЕУ во време на криза.

Назад кон големото производство на оружје

За спроведување на предложените мерки, комесарот Тиери Бретон рече дека фондот за одбрана може да се надополни со 1,5 милијарди евра за почеток. Во иднина, сепак, износот може да се зголеми доколку земјите-членки се согласат со предлозите. За да се материјализираат во законодавни мерки, предлозите на комисијата треба да бидат одобрени од земјите-членки – честопати не сакаат да ја отстапат моќта за одлучување во одбраната – и Европскиот парламент. Така, договор за овие предлози се очекува дури по европските парламентарни избори на 9-ти јуни, кога ќе се формира новиот парламент и ќе се именува новата комисија. Доколку Урсула фон дер Лајен биде предложена за втор мандат за комесар, како што сугерираат некои извори, можно е на маса да биде ставен и нејзиниот предлог за еврокомесар за одбрана.

Европската индустрија за оружје веќе влезе во нов тренд, без вклучување на Брисел. Најголемо зголемување на производството во европската индустрија за оружје има во Источна Европа во последните две години. Овде, со неколку исклучоци – како Романија, која не инвестираше во нов производствен капацитет за оваа гранка на индустријата – компаниите во секторот – повеќето од нив државни – почнаа да произведуваат со темпо невидено од Студената војна. Причините делумно беа поврзани со загриженоста дека Русија би можела да ги исполни своите закани, а делумно поради тоа што видоа можност во новиот конфликт што избувна пред две години. Според истрагата на Ројтерс, за источноевропските одбранбени компании, војната во Украина исто така отвори можности за извоз на африканскиот пазар, каде што тие беа релативно големи играчи за време на Студената војна. Според новинарите на Ројтерс, ова е случај со компаниите во Полска и Чешка, кои преговараат за нови договори за продажба на оружје, опрема и воени услуги во Африка на клиенти кои сакаат алтернативи на она што Русија моментално го нуди.

Сигнал за трендот во западноевропската индустрија за оружје неодамна даде и Германија. Канцеларот Олаф Шолц неодамна присуствуваше на револуционерниот настан за новата фабрика за хаубици Рајнметал. Според Шолц, ова треба да им сигнализира на Европејците да ја зајакнат одбранбената индустриска база на континентот и да се фокусираат на долгорочни, групирани нарачки.

„Потребно ни е (…) да се вратиме на големото производство на оружје“, рече Олаф Шолц, цитиран од АФП.

Во Европа има неколку земји со традиција во одбранбената индустрија. Главни играчи се Франција, Германија, Обединетото Кралство, Италија, Шпанија и Шведска, кои неодамна се приклучија на НАТО. Овие земји имаат богата историја во развојот и производството на воена опрема, што значително придонесува за глобалната одбранбена индустрија. Франција има силна одбранбена индустрија и е позната по производство на софистицирана воена опрема како што се борбени авиони, подморници и ракетни системи. Производството на оружје во Германија е специјализирано за производство на воени возила, комуникациска опрема и одбранбена технологија. Италија има разновидна одбранбена индустрија која произведува широк спектар на воена опрема, вклучувајќи воени бродови, оклопни возила и борбени авиони. Во случајот на Шпанија, производството на одбранбена опрема главно е фокусирано на воена бродоградба, авиони и оклопни возила. Шведска е позната по производството на артилериски системи, оклопни возила и воена комуникациска опрема.