fbpx

Жените лидери во Европа: изборот на Џорџија Мелони за италијански премиер

Култура - ноември 2, 2022

2022 година е годината која во историските книги ќе биде означена како онаа во која Бел Паезе за првпат ќе го види изборот на жена за премиер: Џорџија Мелони. „Голема одговорност“, како што сакаше да сподели самата премиерка за време на своето главно обраќање во Домот на пратеници на 25 октомври. Институционално да, но и емотивно; Мелони не отиде само да облече нова политичка облека, таа исто така ги постави темелите за во иднина да можеме да размислуваме за нејзиниот мандат како на првата италијанска премиерка која успеа со професионализам и гордост да се одржи во многу комплициран историски период за Италија. Да, голема одговорност. Сепак, посветеноста на Премиерот во изминатите две децении сугерира дека не и недостасува сила и издржливост; квалитети кои се од суштинско значење за излез од уште една криза и за управување со меѓународните односи со свест.

 

Иднината се гради врз историјата

 

За време на говорот, Мелони ги спомена и им се заблагодари на сите оние жени кои го поставија „камен-темелникот“, на оние кои и ја „подаруваа“ секојдневната борба да седне меѓу највисоките државни функции. Тоа беше долга листа рецитирана со страст; за момент, се чинеше дека Џорџија Мелони е сама со „нејзините жени“, дека сите околу неа исчезнаа за да остави простор за тежината на фигурите што беа дадени во прегледот.

Помеѓу многуте товари што денес ги чувствувам дека ми тежат на рамениците, не може, а да не биде тоа да бидам првата жена на чело на владата во оваа нација“, рече премиерот и потоа отиде на патување со зборови за жените кои „се осмелиле, со поттик, со разум или од љубов. Како Кристина (Trivulzio di Belgioioso), елегантна организаторка на салони и барикади. Или како Розали (Монтмасон), доволно тврдоглава за да замине со Илјадата што направи Италија. Како Алфонсина (Страда) која педала силно против ветровите на предрасудите. Како Марија (Монтесори) или Грација (Деледда) кои со нивниот пример широко ги отворија портите на образованието за девојчињата ширум земјата. А потоа Тина (Анселми), Нилде (Јоти), Рита (Леви Монталчини), Оријана (Фалачи), Иларија (Алпи), Маријаграција (Кутули), Фабиола (Џианоти), Марта (Картабија), Елизабета (Каселати), Саманта ( Кристофорети), Кјара (Корбела Петрило). Ви благодарам! Ви благодарам што ја покажавте вредноста на Италијанките, како што се надевам дека ќе можам да го направам и тоа.“. Долгиот аплауз ја придружуваше срдечната благодарност и надежта дека ќе успееме во нашата цел.

 

Овие избори, надвор од своето симболично значење, всушност претставуваат огромен пробив на национално и меѓународно ниво. Вклученоста и еднаквите можности се, меѓу другото, точка по која новата влада има намера да преземе конкретни активности. Сите споменати жени Мелони направија значителни промени; она што остана од нив не е застапеност, туку строго, важно, неоспорно наследство на ниво на практичност. Има уште: секој од нив се пресели во различни сфери и средини, уште еден неслучаен елемент на кој почива потврдата за почит на премиерот. Од светот на образованието до светот на издаваштвото, преку институциите и науката: партер на имиња што историјата нема да ги заборави.

 

Џорџија Мелони размислува големо, но со понизност: еве што произлезе од говорот. Од друга страна, лидерот, без разлика на полот, мора да може со сила да се спротивстави на тешкотиите, никогаш не заборавајќи на почетната точка. Предизвик, секако, тежок товар, но и мотор кој ги придвижува оние што водат една нација. И другите жени во Европа кои можеа да жонглираат и да заземат врвни позиции во политичкиот пејзаж, исто така го потврдуваат тоа.

 

Жените и Европа: политиката го намалува родовиот јаз, но има уште многу чекори што треба да се преземат

 

Пред да биде избрана Џорџија Мелони, Нилде Јоти, Ирене Пивети и Лаура Болдрини беа претседател на Домот на пратеници, додека Елизабета Алберти Каселати беше единствената жена претседател на Сенатот на Републиката. Во останатиот дел од Европа, сепак, веќе започна бран, а одамна, промена на полот подготвена да го урне „стаклениот таван“.

 

Размислете за Англија. Премиерката Лиз Трас, која веќе поднесе оставка, отиде во лидерската улога по Тереза Меј и Маргарет Тачер.

 

Во Финска, Сана Марин сруши уште едно табу: не само што е жена лидер, туку е и најмладата личност што ја презеде титулата, со само 34 години.

Данскиот премиер Мате Фредериксен е на функција од 2019 година, додека во Литванија, Ингрида Шимоните ја предводи владата.

 

Списокот не завршува тука: од 2017 година Катрин Јакобсдотир ја предводи исландската влада, а во Естонија Каја Калас ја извршува функцијата од минатата година, како и Магдалена Андерсон во Шведска и Елизабет Борне во Франција.

 

Не заборавајќи ги Урсула фон дер Лајен, шефица на Европската комисија, Роберта Мецола, претседателка на Европскиот парламент и Кристин Лагард, број еден во Европската централна банка.

 

Оваа информација не е наменета да биде манифест, туку предупредување: промената што се случува не познава идеологии или партии; жените и мажите можат и мора да го делат истиот политички простор. Предупредување, се вели, за девојките и младите жени кои се стремат да го донесат својот глас до институционалните згради со преземање на највисоката функција.

 

Кога сме кај жените и родовиот јаз…

 

Направувајќи чекор назад и враќајќи се на говорот одржан во Домот од Џорџија Мелони, известуваме за уште еден пасус што се однесува на жените и родовата нееднаквост. Премиерот зборуваше за семејството, потенцирајќи како досега донесените политики не постигнале прифатливи резултати. Мелони додаде и дека е време да се стави крај на демографската зима која веќе некое време го карактеризира наталитетот во Италија.

За да излеземе од демографската глацијација и да се вратиме на производство на тие години од иднината, тој демографски БДП што ни е потребен“, објасни тој, „ни треба огромен план, економски, но и културен, за повторно да ја откриеме убавината на родителството и да го вратиме семејството назад. во центарот на општеството. Тогаш е наша заложба, преземена и во предизборната кампања, да ги зголемиме износите на самец и универзален додаток и да им помогнеме на младите парови да добијат хипотека за својот прв дом, прогресивно работејќи за воведување на семејниот количник. А бидејќи семејните проекти одат рака под рака со работата, сакаме на секој начин да го поттикнеме вработувањето на жените“, да, вработување на жени. Навистина, пристапноста до пазарот на трудот е попречена во голема мера токму од родителството; многу жени често се наоѓаат принудени да изберат помеѓу кариера и да бидат мајка. Во таа смисла, зборовите што ги кажа претседателот веќе се слушнаа со текот на времето – бројките, објективните податоци се тие што ги одредуваат критичните прашања и разликите поврзани со светот на работата – она што е сепак иновативно е дека за прв време е жена лидер која ги зборува, од тој микрофон, во тој простор. И овој дел од говорот беше поздравен со громогласен аплауз; знак за тоа колку новата извршна власт верува во намерите и способностите на лидерот. Без двоумење: за повеќе од еден час говор, незапирлив прилив на благодарност, цели, стратегии и соништа.

Мелони може да се пофали со уште еден „рекорд“: многу брзото формирање – за само 27 дена – на новата влада, „должност кон Италијанците: многу тешката непредвидена ситуација во која се наоѓаме не ни дозволува да се двоумиме или да губиме време. И ние нема.”

Се сруши „стаклениот таван“, Италија поминува низ промени и тоа го прави во знакот на Џорџија Мелони.

The text was translated by an automatic system