fbpx

Закани и можности на вештачката интелигенција

Како Европа треба да се справи со трансформацијата на општеството предизвикана од вештачката интелигенција? Ова е едно од прашањата на кои панелистите ќе се обидат да одговорат на панелот „ВИ ги трансформира нашите општества, се прилагодува и подобрува или останува зад себе“ што ќе се одржи во сабота на 18 мај во 18:00 часот на настанот EUROPAVIVA24, големата конвенција на Европски патриоти организирани од VOX и Европската партија на конзервативците и реформистите.

На панелот, кој ќе го модерира италијанската новинарка и ТВ водителка Елизабета Миљорели, ќе учествува Марта Шифоне, италијанска пратеничка; Аурелијус Верига, литвански пратеник; Павел Жачек, чешки пратеник; и Педро Наро, шпанскиот кандидат на VOX за европските избори.

Брзиот развој на вештачката интелигенција во последниве години генерира воздржаност и различни дебати во општеството: дали вештачката интелигенција ќе ги уништи нашите работни места, дали машините ќе ги заменат луѓето во иднина? Без оглед на веродостојноста или неточноста на овие потенцијални последици, принципот дека конзервативците треба да го бранат во прашања поврзани со технолошкиот развој и вештачката интелигенција е, пред сè, претпазливост.

Технологијата, особено кога ја управуваат луѓе со лоши намери, може да претставува голема закана за човечките суштества. Тоа го видовме со злоупотребата на нуклеарната енергија или со развојот на биолошко оружје. Но, технологијата може да претставува и големи можности за човечките суштества. Технологијата може да ни помогне да развиеме подобрувања за населението или да напредуваме во области кои се движат од медицина до образование, меѓу многу други работи. Накратко, како што истакнува перуанскиот академик Миклош Лучакс во своето дело „Neo entes“, луѓето треба да имаат „урамнотежен поглед на технологијата, морално неутрален, во зависност од добрината или лошите раце на рацете што ја користат“.

Во оваа рамка, Европската унија се соочува со предизвикот да знае како да ги усвои подобрувањата и иновациите што вештачката интелигенција може да ги понуди на своите граѓани, а во исто време да биде свесна за моќта што овие алатки можат да ја усвојат во „погрешни раце“ и затоа развивање на целото законодавство и контроли кои се неопходни за заштита на европските граѓани од заканите што технологијата може да ги претставува.

Ќе видиме дополнителен напредок по ова прашање во наредните месеци. Неодамна Советот на Европа, организација која претставува 46 европски земји, од кои 27 се членки на Европската унија, го усвои првиот обврзувачки меѓународен договор за регулирање на вештачката интелигенција. Оваа одлука е донесена по двегодишни преговори и внатрешни дискусии, особено за сите прашања поврзани со човековите права или националната безбедност.

Овој договор, како што посочи Советот, „е отворен и за неевропските земји“ и „воспоставува правна рамка што се применува на целиот животен циклус на системите за вештачка интелигенција и се фокусира на ризиците што може да ги повлече, истовремено промовирајќи одговорни иновации“.

Следниот Европски парламент, како резултат на изборите што ќе се одржат од 6 до 9 јуни 2024 година, ќе биде задолжен за развивање и дотерување на целото законодавство поврзано со вештачката интелигенција. Парламент во кој, според сите анкети, групата на европските конзервативци и реформисти ќе има многу важна улога и во кој конзервативните европратеници ќе мора да се однесуваат одговорно и разумно за да ги искористат придобивките што ги нуди технологијата и во исто време да ги заштитат Европските граѓани од заканите што може да ги претставува.