fbpx

За мир и ниски даноци!

Култура - декември 14, 2021

Вечерва поддржувачите на слободата се собираат заедно на годишната вечера за слобода на мрежата Atlas во Мајами…

Тивкиот, научник и малку настрана англо-австриски професор на Лондонската школа за економија, Фридрих Аугуст фон Хајек, ненадејно стана познат во 1944 година, откако го објави „Патот до ропството “, елоквентно предупредување против централното економско планирање. Според авторот, националсоцијализмот на Хитлер и комунизмот на Сталин биле два од еден вид, додека „мешаната економија“ не била стабилен систем, туку име на постепена трансформација на капитализмот во социјализам. Сепак, ова не беше неповратна промена, тврди Хајек: Западот може и треба да се врати на принципите на приватна сопственост, слободна трговија и ограничена влада, проверени со време. Во април 1945 година, Хајек најде голема публика кога Reader’s Digest донесе многу читлива и моќна кондензација на книгата. Еден ден во пролетта истата година тропна вратата на канцеларијата на Хајек во ЛСЕ. Посетителот беше младиот пилот во Кралските воздухопловни сили, Антони Фишер, кој ја прочитал кондензираната верзија. Беше убеден, па дури и воодушевен од идеите на Хајек. Сега сакаше да направи се што може за да го запре маршот кон социјализмот. Тој му кажа на Хајек дека размислува да оди во политика. Хајек одговори дека ова би било губење време. На крајот, мислењето, во широка смисла, донесе политички промени. Парадоксално, ако Фишер сакаше да ја промени политиката, требаше да остане надвор од политиката.

Потребно е цврсто истражување

Она што неговиот млад посетител би можел да го направи, предложи Хајек, е да поддржи солидно истражување за можностите за решавање на проблемите со одредување цени наместо со оданочување, со пазарна размена наместо со владини директиви. Требаше да се убеди интелектуалната елита, а тоа можеше да се направи само со идеи, поткрепени со факти и аргументи. Во таквиот потфат, од суштинско значење беше, додаде Хајек, да се има долгорочен став, како што направи британското друштво Фабијан: со текот на годините и даваше на Лабуристичката партија многу интелектуална муниција. Средбата со Хајек оставила длабок впечаток на Фишер, кој подоцна станал успешен бизнисмен и претприемач. Неколку години подоцна, Фишер беше на состанок на Конзервативната партија во неговата изборна единица Источна Гринстед во Јужна Англија, каде што младиот економист, Ралф Харис, одржа жив говор за поддршка на слободниот пазар. Кога заедно се вратија на железничката станица, Фишер му кажа на Харис за проектот што се формираше во неговиот ум по разговорот со Хајек: „Еден ден кога ќе влезе мојот брод, би сакал да создадам нешто што ќе направи за оние што не Лабуристичките партии што го направи Здружението Фабијан за лабуристите. Харис одговори: „Ако продолжиш понатаму, би сакал да ме сметаат за човек што ќе го води“. Тие одржуваа контакт додека Фишер продолжи да го води својот бизнис.

Во ноември 1955 година, Фишер почувствувал дека има доволно средства за тој и неколку истомисленици академици и бизнисмени да можат да го основаат Институтот за економски прашања во Лондон. Наскоро тие го најмија Харис како директор и стар студент на Хајек во ЛСЕ, Артур Селдон, како главен уредник на публикациите што почнаа да течат од ИЕА. Полека, институтот добива на сила. Се грижеше да биде аполитичен, да сугерира решенија за проблемите на слободен пазар и да ја одржува својата независност со тоа што не се потпира претерано на ниту еден извор на средства. Британските новинари и политичари почнаа да забележуваат, вклучително и Маргарет Тачер , која стана лидер на ториевците во 1975 година и премиер во 1979 година. Во меѓувреме, Фишер помогна да се основаат слични истражувачки институти во други земји, како што се Институтот Фрејзер во Ванкувер во 1975 година и Институтот Менхетен во 1977 година. Првпат го запознав есента 1980 година, кога присуствував на мојот прв состанок на друштвото Мон Пелерин во Стенфорд, поканет од Хајек. Фишер беше доволно љубезен да ме покани мене и некои други луѓе од состанокот на прием во прекрасниот и простран стан што го делеше со неговата втора сопруга Доријан, на улицата Тејлор 1750, со прекрасен поглед над заливот. Тој беше висок, слаб човек со истакнат нос од аквилин, добро говорен и директен, многу англиски во своето однесување. Во 1980-тите често бев визитинг научник во институцијата Хувер во Стенфорд, а Антони и Доријан станаа добри пријатели кои често ги посетував. Тие дојдоа на Исланд во април 1986 година, а Фишер одржа говор пред бизнис заедницата.

Меѓународна мрежа

Во 1981 година, Фишер основа меѓународна организација, Фондацијата за економски истражувања Атлас, подоцна наречена мрежа Атлас , која се обиде да ги поддржи и поврзе независните тинк-тенкови ширум светот. Во 1986-1987 година му помогнав и на професорот Ричард Вонг да го основаат Центарот за економски истражувања во Хонг Конг . Додека Рибарите живееја поголемиот дел од времето во Сан Франциско, тие исто така имаа елегантен стан на плоштадот Кадоган во Лондон. Тие често се забавуваа на двете места, но секогаш за да ја унапредат каузата на која и двајцата беа посветени. Фишер ниту пушел ниту пиел, но омилен тост му бил: „За мир и ниски даноци! На него имаше големо влијание што го загуби татко му во Првата светска војна, а брат му во Втората светска војна. Тој беше убеден дека доколку ги видиме потенцијалните клиенти кај нашите соседи, ќе имаме помала склоност да пукаме во нив. Антониј и Доријан беа посветени еден на друг, но и на слободата. Тие беа застрашувачки тим, практични идеалисти, нешто слично на Ричард Кобден и Џон Брајт во деветнаесеттиот век. Антониј беше прогласен за витез од кралицата во 1988 година. Кога почина подоцна истата година, тој остави зад себе широка мрежа на активни тинк-тенкови ширум светот, по моделот што Хајек го наведе во нивниот говор во 1945 година.

Мрежата Атлас беше инструментална во ширењето на двојните идеи за владата како проблем и за слободниот пазар како решение. Некои од најактивните институти во мрежата, покрај овие четири штотуку споменати (ИЕА, Фрејзер, Менхетен и ХКЦЕР) се Институтот Адам Смит во Лондон, на Институт Като во Вашингтон, Тимбро и Сооднос во Стокхолм, CEPOS во Копенхаген, на Австрискиот економски центар во Виена и Центар за независни студии во Сиднеј. Два големи и влијателни американски институти припаѓаат на мрежата Атлас, иако тие беа основани долго пред Фишер да ги започне своите активности, Американскиот институт за претпријатија во Вашингтон и Институтот Хувер во Стенфорд. Некои од институтите се именувани по мислители за кои се дискутираше во мојата неодамнешна книга за Дваесет и четири конзервативно-либерални мислители , како што се Институтот Актон во Мичиген и Институтот Ајн Ранд во Калифорнија. Некои од институтите повеќе се занимаваат со идентификување и поддршка на перспективни млади научници отколку со промовирање на одредени јавни политики, на пример, Институтот за хумани студии на Универзитетот Џорџ Мејсон во Вирџинија и Фондацијата за економско образование Манкал во Перт. Според веб-страницата на мрежата, на почетокот на 2020 година, таа има повеќе од 500 партнери во повеќе од сто земји ширум светот. Вечерва, на 14 декември 2021 година, мрежата Атлас ја одржува својата годишна Вечера на слободата во Мајами, каде ќе бидат доделени три посакувани награди: Наградата за достигнување на Сер Антони Фишер, Наградата за слобода на Темплтон и новата награда за младо новинарство Atlas Network-Cátedra Vargas Llosa. .

The text was translated by an automatic system