fbpx

Земјоделство и ЗЗП, Прокачини: „Италија силна во Европа“

трговија и економија - мај 5, 2024

Предизборната кампања во пресрет на европските избори во јуни напредува. Кандидатите и политичките движења мора да се справат со меѓународната криза диктирана од тековните конфликти (на Русија и Украина и на Блискиот Исток) и нивните последици. Дополнително, прашањата поврзани со протестот на земјоделските работници се уште се отворени. Во таа насока, на 11 април Европскиот парламент даде зелено светло, со 432 гласа за, 155 против и 13 воздржани, за активирање на итната постапка за одобрување на поедноставување на Заедничката земјоделска политика (ЗЗП) предложена од ЕУ. Комисијата во средината на март.

Се разгледуваат неколку мерки – за кои потоа ќе се гласа со конкретни термини на пленарната седница во Стразбур (22-25 април) – како што е ревидирање на одредени одредби од Заедничката земјоделска политика со цел да се поедностават процедурите, да се намалат оптоварувањата на фармите – особено најмалите – и да ги направат пофлексибилни обврските што треба да се исполнат во рамките на засилената вкрстена усогласеност.

Како што објасни претседателот фон дер Лајен на дебатата на 15 март, акцијата на Комисијата е силна што има за цел да „ги поддржуваме нашите земјоделци во време кога тие се соочуваат со многу предизвици и грижи. Испраќаме јасна порака: земјоделската политика се прилагодува на променливата реалност, додека останува фокусирана на клучниот приоритет за заштита на животната средина и адаптација кон климатските промени“. Покрај заедничките уверувања за работниците во секторот, Фон дер Лајен, исто така, јасно стави до знаење дека секоја интервенција ќе ја зачува земјоделската работа, но исто така ќе мора да ги почитува климата и животната средина.

 

Италијанците го преземаат ова прашање и прегледот на ЗЗП

Од самиот почеток на протестот на земјоделските работници, италијанската влада е отворена за дијалог и соработка, истакнувајќи ги напорите што ги направи за поддршка на секторот и овозможување на неговиот одлучувачки раст. Во таа смисла, министерот за земјоделство, суверенитет на храна и шумарство, Франческо Лолобриџида, изрази големо задоволство, истакнувајќи: „Со зеленото светло во Брисел од Специјалниот комитет за земјоделство, денеска правиме натамошен чекор кон ревизија и поедноставување на ЗЗП. Денешното гласање е фундаментален резултат кој произлезе и од стратешкиот документ што Италија го претстави на AGRIFISH минатиот февруари и од акцијата на Владата, која успешно ја стави темата за земјоделството на маса на последниот Европски совет“.

Тој, исто така, ја истакна важноста од намалување на административните и бирократските оптоварувања, поголема флексибилност во почитувањето на еколошките ограничувања и заштита на правото на секој граѓанин на здрава храна.

За време на неговиот неодамнешен состанок со претседателот на Европскиот совет, Шарл Мишел, претседателот Мелони, исто така, ја повтори важноста од „ брзо спроведување на прегледот на Заедничката земјоделска политика и мерките за ублажување на финансискиот притисок врз земјоделците договорени на Европскиот совет во март “.

 

Коментарот на Никола Прокачини, копретседател на ECR

Копретседателот на ECR, Никола Прокачини, се врати на темата за време на неговата изборна турнеја, истакнувајќи ја, во овој конкретен случај, работата направена на национално и меѓународно ниво од страна на италијанската влада.

Одобрувањето од Специјалниот комитет за земјоделство на прегледот на Заедничката земјоделска политика, предложено од Европската комисија, е успех на акцијата на италијанската влада во Европа“, сподели тој. “Промената немаше да биде можна без одлучната интервенција на нашата влада, која секогаш ја одржуваше оваа позиција покрај земјоделците и операторите во секторот. Ревизијата, која ги намалува административните оптоварувања и обезбедува поголема флексибилност за усогласување со еколошките ограничувања – со ослободување на малите фарми од помалку од 10 хектари од контроли и казни поврзани со ЗЗП – вклучува некои од предлозите содржани во италијанската позиција претставена од министерот Лолобриџида на Советот на AGRIFISH во февруари“.

Не само затоа што, повторно во врска со она што самиот Прокачини го кажа во последниве недели, „ЗЗП што е во сила, преговарана пред вонредната состојба на Ковид и конфликтите во Украина и на Блискиот Исток, со поврзаната инфлаторна спирала, мора да се прилагоди за да се поддржи земјоделскиот сектор и да се олабават зелените ограничувања наметнати од идеолошката визија на Тимерманс. лево“. Затоа, и италијанскиот и европскиот приоритет е соодветноста на мерките преземени за работниците во секторот.