fbpx

Иднината на Италија зависи од справувањето со имиграциската криза

Политика - октомври 2, 2023

Клучната улога на Џорџија Мелони во Медитеранот

Состанокот во Малта, во Валета, на 29-ти септември, во кој беа вклучени сите шефови на држави и влади на MED9, организацијата што ги опфаќа европските земји кои граничат со Медитеранот, беше сведок на неочекуван нов сојуз меѓу Италија и Франција.

За почеток, вреди да се напомене дека односите меѓу Италија и Германија значително се заладија, ако не и целосно прекинати, поради контроверзите околу имиграцијата. Раздорот започна со веста дека германскиот федерален буџет вклучува средства за невладини организации, кои придонесуваат за спасување на мигрантите, но и нивното пристигнување, пред се на италијанските брегови. По оваа вест следеа коментари на заменик-секретарот на Лигата (ИД) кој наводно ја споредил владата на Шолц со нацизмот, наведувајќи дека за време на Втората светска војна Германците со својата војска ги напаѓале земјите, а денес тоа го прават со мигрантите.

Ова беше многу сериозно обвинување кое секако не беше добро прифатено во Берлин. Германија итно треба да постигне договор во Европа за имиграцијата, таканаречениот Пакт за миграција, кој првенствено го водат социјалдемократите (СПД во Германија и ПСОЕ во Шпанија). Овој пакт би можел да стане камен-темелник на целата социјална ситуација поврзана со имиграцијата. Тоа е особено критично за Шолц, бидејќи дома, владината коалиција е со 37%, со СПД со помалку од 17%, Зелените под 15%, а ФДП со 6%. Сето ова додека коалицијата ЦДУ/ЦСУ има 27 отсто и е подготвена да победи на изборите во Хесен и Баварија. Втората по големина партија на национално ниво се чини дека е АфД, која ја надмина границата од 20 отсто во анкетите.

Италијанскиот премиер Џорџија Мелони не губеше време да се осврне на оваа ситуација. Таа повтори како финансирањето на невладините организации ја поткопува работата спроведена во првата година од нејзината влада за воспоставување билатерални односи со земјите на потекло. Овие односи имаат за цел да ги заштитат не само животите на мигрантите, туку и стабилноста на земјите домаќини.

Така, состанокот EuroMED9, на кој учествуваат Италија, Франција, Шпанија, Португалија, Грција, Кипар, Малта, Словенија и Хрватска, станува критична платформа за предизвикување на Германија и зајакнување на позицијата на Италија во Медитеранот. За да го постигне ова, на Мелони му требаше силен колега. Бидејќи не беше изводливо директно да се ангажираме со Шпанците, кои се тесно усогласени со Германците, италијанскиот премиер реши да има разговор еден на еден со Емануел Макрон, со што стави крај на речиси една година непријателство. Овој состанок резултираше со двократен план: Мелони испрати комуникација до претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен, во која ја потврди важноста на билатералната работа со африканските земји и изразувајќи подготвеност за европски план на повеќе нивоа. Во меѓувреме, Макрон претстави предлог на состанокот EuroMED9, координиран со Мелони, да испрати јасна порака за потребата од европско вклучување.

Состанокот EuroMED9 ја ​​нагласи потребата од зајакнување на односите со партнерите од јужниот сосед и ја потврди посветеноста на Европа за борба против нерегуларната имиграција преку зголемување на европските напори за намалување на примарните движења и на тој начин спречување на заминувања – став што Џорџија Мелони го застапува од нејзиниот прв ден на функцијата.

Сепак, предизвикот лежи во справувањето со Франција, сојузникот на Италија. Јасно е дека Франција можеби нема позитивно да гледа на Италија дека суштински ги присвојува билатералните односи со африканските земји како Тунис или Египет, со што ја поткопува улогата на Франција како европска референтна сила за континентот. Згора на тоа, зголеменото присуство на Кина во субсахарска источна Африка (како што е Етиопија) и нестабилната ситуација во субсахарска западна Африка, која предупреди дека француската или ECOWAS интервенција ќе се смета за непријателска по државниот удар во Нигер, укажуваат на тоа дека нова моќта која управува со овие односи може да заштити многу економски интереси на сметка на геополитичката моќ.

Иако сојузот на Италија со Франција е клучен за да се спротивстави на германското финансирање на невладините организации, тоа отвора потенцијално прашање за иднината. Не е тајна дека Макрон го предводи Renew Europe, центристичкото и либерално европско движење. Секако, за да се наруши рамнотежата на моќта што моментално ја имаат Народната партија, социјалистите и другите политички формации, неопходен е влезот на либералите. Сепак, подеднакво е точно дека прво, мнозинството PPE-ECR-RE можеби не е доволно за владеење, и второ, Макрон би можел да ги зголеми влоговите во такво сценарио, со оглед на неговата клучна улога.

Надвор од овие размислувања, идејата на Џорџија Мелони за промовирање на африканскиот развој за да се ограничат заминувањата се чини, во моментов, како најценето решение, барем од владите кои граничат со Медитеранот. Иднината на владата на Мелони и на Европската унија зависи од ова прашање.