fbpx

Италијанскиот предизвик за вештачка интелигенција

Наука и технологија - мај 2, 2024

Целта беше навистина важна, Италија да стане првата нација во Европа со сопствено законодавство посветено на „Вештачката интелигенција“.

И за да се увери дека целта навистина е постигната за кратко време, Советот на министри го одобри предлог-законот на владата на Мелони за вештачка интелигенција, кој има за главна цел да го усогласи италијанското законодавство со она на Европската унија „Ai Act“ во рок од една година. .

Силно зад мерката стоеше потсекретарот одговорен за иновации, Алесио Бути. „Денес е многу значаен ден бидејќи италијанската влада е првата на европско ниво што гласаше за нацрт-законот за вештачка интелигенција по конечното гласање на Европскиот парламент за Законот за Аи. Верувам дека вештачката интелигенција нема да го избрише вработувањето“, задоволно рече Бути говорејќи на настанот Innovation by Ania, „дури и со Интернет некои луѓе мислеа дека може да има проблеми со вработувањето, а тоа не беше случај. Со вештачката интелигенција ќе мора да биде исто“.

DDL вклучува фонд од 148 милиони евра кој во следните две години, преку Агенцијата за сајбер безбедност и Одделот за дигитална трансформација, ќе и овозможи на Италија преку претплата на акции во фондовите Cdp Venture Capital да ги поддржи стартапите активни во вештачка интелигенција или други најсовремени сектори како што се 5G, сајбер безбедноста и квантните компјутери“.

Самиот Cdp Venture, најголемиот менаџер за ризичен капитал во Италија и меѓу најголемите во Европа контролирани од Министерството за Финазе, веќе ја покажа својата намера да инвестира 1 милијарда во ВИ, што вклучува развој на италијански генеративен модел на вештачка интелигенција.

Една од главните и најсрдечните заштити во однос на употребата на вештачката интелигенција е секако онаа поврзана со авторските права. И имајќи го ова на ум, вклучувањето на дела заштитени со авторски права што ќе се користат за обука на модели на вештачка интелигенција и употреба на податоци и текст со генеративни модели ќе биде можно само за организации кои ќе ги користат за научни цели. Но, вадењето е дозволено само кога „употребата не е изрично резервирана за имателите на авторските права“. На овој начин, владата би го предвидела стапувањето во сила на заштитата предвидена со европската регулатива „Ai Act“, стапување во сила што, во секој случај, ќе се случи во блиска иднина.

Во однос на употребата на вештачка интелигенција во јавната администрација, државните службеници се овластени да користат вештачка интелигенција, но според Уредбата тие ќе бидат „единствено одговорни за мерките и процедурите“. Истиот мерило е воспоставен во здравството за лекарите и практичарите, на кои ќе важи обврската за информирана согласност во случај да е неопходна употреба на вештачка интелигенција.

Што се однесува до обуката, ќе се формира Опсерваторија посветена на промовирање на обуката на работодавачите и работниците за правилна и дозволена употреба на вештачката интелигенција.

Накратко, серија акции и прописи кои станаа неопходни и неопходни, со оглед на брзото ширење на неконтролираната употреба на оваа неверојатна нова технологија.

Акции кои допрва ќе треба да успеат да бидат во тек со времето и во иднина, без да ризикуваат како во минатото да не можат да предвидат и да останат во тек со она што технологиите можат да го понудат.

Вештачката интелигенција може и треба да биде алатка во служба на нациите и на сите категории што ја сочинуваат државата, од претприемач до јавна администрација, од професионалец до приватен граѓанин, но за да биде навистина корисна и ефективна. , потребна беше регулација.

Првиот чекор е направен, сега Националната стратегија ќе се ажурира на секои две години од страна на Претседателството на Советот преку Одделот за дигитална трансформација, пат кој секако не е лесен, но чиј почеток е означен.

Фемонет