fbpx

Италија што доаѓа и новиот европски курс

Политика - октомври 7, 2022

Почнува ли иднината на конзервативците од Италија?

Пред неколку дена заврши изборниот круг за избор на новиот парламент кој ќе треба да управува со Италија по падот на владата на Драги.

Изборите на кои Фратели д’Италија, конзервативната партија предводена од Џорџија Мелони, исто така претседател на ЕЦР, буквално триумфираа.

Триумф што не може да се поедностави како „протестно гласање“, но има многу подлабок и поважен корен.

Всушност, Италијанците направија прецизен и јасен избор, избраа кохерентност и кредибилитет на лидер и партија која никогаш не си противречи во своето битие, туку напротив, го потврди своето размислување со претставување на многу прецизна влада. програма.

Оттука, победа на идеите и на лидер способен да ги отелотвори и претстави овие идеи до совршенство.

Победа која своите клучни точки ги гледа во три многу прецизни елементи: доследност, кредибилитет, подготвеност, клучна точка што би можела да стане онаа на сите европски конзервативни партии.

Но, каква е сега иднината за Италија.

И покрај оние кои се надеваат на подли избори, Џорџија Мелони има јасни и остри идеи: економска поддршка, поголема европска репрезентативност, атлантизам, ова во суштина се клучните зборови од првата фаза на владата што доаѓа.

Секако, тешкото национално и меѓународно сценарио ќе доведе до задолжителни и одговорни избори, но во исто време тие ќе бидат главниот сојузник на оние кои, како Џорџија Мелони, сакаат да и дадат на Италија и воопшто на европските конзервативни партии водечка улога во насока на политиките на Заедницата.

Без пресврти, без закана од „италексит“, едноставно легитимна желба на сопствената земја да и се даде улога која повеќе не е играч за поддршка во клучните избори.

Оттука, вистински тест за конзервативните сили, кои секако ќе ги гледаат италијанските избори и цели како претходник за идните политики.

Затоа, задачата што ја чека идниот италијански лидер е една од двојната одговорност, пред се кон нејзината земја, но и кон конзервативните сили кои се обединуваат под знамето на ЕЦР на претседател.

Сепак, уверени сме дека таа ќе може да ги отелотвори двете улоги на најдобар можен начин и дека италијанската ќе биде новиот курс за пообединета, слободна и конзервативна Европа.

 

FeMo

The text was translated by an automatic system