fbpx

Карлес Пуџдемон се враќа на каталонската политичка сцена

Политика - март 25, 2024

Во очекуваниот, но исто толку вознемирувачки пресврт на настаните за многумина, Карлес Пуџдемонт, поединецот кој му пркоси на шпанското владеење на правото со промовирање на нелегален референдум за независност во Каталонија во 2017 година, сега се позиционира како потенцијален кандидат за регионалните избори. Овој пат, тој го стори тоа од францускиот град Елна, цинично предизвикувајќи сепаратистичка симболика бидејќи тоа беше скривалиштето за гласачките кутии и печатницата на гласачките ливчиња за нелегалниот референдум на 1-ви октомври.

Пуџдемон, кој моментално е бегалец од шпанската правда, ја објави својата потенцијална кандидатура преку неговата партија JxCat, што предизвика бран критики и загриженост кај оние кои сè уште ја ценат законитоста и уставниот поредок. Неговото враќање како кандидат за регионални избори е, само по себе, пркосен чин против авторитетот и исмејување на шпанската правда.

Најизненадувачки од сè е очекувањето на Пуџдемон да се врати во Каталонија за да учествува во дебатата за инвестирање на крајот на јуни, потпирајќи се на одобрувањето на законот за амнестија што ќе ги избрише последиците од неговите незаконски дејствија. Меѓутоа, овој закон не само што ќе ги поткопа темелите на правдата туку ќе испрати и опасна порака за неказнивост и непочитување на владеењето на правото.

Важно е да се запамети дека Пуџдемон никогаш не беше инвестиран како претседател на Женералитатот по изборите во 2017 година поради законските ограничувања наметнати од Уставниот суд. Сега, неговото враќање како кандидат го наметнува непријатното прашање дали на бегалецот од правдата ќе му биде дозволено да има политичка функција на високо ниво.

Адвокатот на Пуџдемон, Гонзало Боје, изјави дека неговиот клиент е подготвен да се соочи со последиците од враќањето во Каталонија, дури и ако тоа значи дека ќе биде уапсен. Овој пркосен став само ја зајакнува перцепцијата дека Пуџдемон се смета себеси над законот и дека е подготвен да ја искористи секоја можност за да ја унапреди својата сепаратистичка агенда, без оглед на цената за стабилноста и правниот поредок.

Во овој контекст, вреди да се забележи и соработката помеѓу Педро Санчез и Јунтс пер Каталуња за да се олесни неговото инвестирање како претседател на Владата, откривајќи го очајот на шпанскиот претседател да остане на власт по секоја цена. Од првичните преговори со сепаратистичките и радикалните групи, односот меѓу Владата и Јунтс беше бесрамно изразување на непочитување кон институциите, како и кон владеењето на правото.

Обидот да се подели тероризмот во погодни категории за да се исклучат лидерите на процесот на независност од каква било правна одговорност е директен предизвик за правдата и следствено на судиите кои учествуваа во пресудата од 1-ви октомври. Овој опортунистички пристап уште еднаш покажува дека и Санчез и лидерите на Јунтс се подготвени да ги жртвуваат најосновните принципи за своите политички амбиции.

Понатаму, манипулацијата со институциите и употребата на правни трикови за да се добие неказнивост демонстрира запрепастувачки недостаток на почит кон демократијата и волјата на шпанскиот народ. Да му се дозволи на Пуџдемон да се врати како кандидат и потенцијален претседател би легитимирало навреда на законитоста и институционалниот интегритет, загрозувајќи ја стабилноста на Каталонија и на цела Шпанија.

Покрај тоа, можноста Пучдемон да биде кандидат и на крајот да биде избран за претседател на Генералитатот предизвикува сериозна загриженост за иднината на Каталонија.

Време е каталонските граѓани и политичките лидери ширум Шпанија да се соочат со оваа закана за демократијата и владеењето на правото што го претставува Пуџдемон. Да му се дозволи да се врати како кандидат и потенцијален претседател би била тешка грешка што ги поткопува основните принципи на нашето општество. Време е да се каже не за враќањето на бегалецот, не за неказнивоста и да за одбраната на законитоста и демократијата во Шпанија.