fbpx

Кафе Ландман, 1873, 1918 и 2021 година

Култура - ноември 7, 2021

Карл Менгер и неговите браќа; Макс Вебер и Џозеф Шумпетер; проблемите на Австрија и светот…

Беше светол и кул петок на 6 ноември 2021 година кога ручав со неколку пријатели во кафулето Landtmann во Виена, веднаш по завршувањето на успешната конференција за Австриското економско училиште, организирана од д-р Барбара Колм во Австрискиот Централна банка. Кафето е на Ринг во Виена, блиску до театарот Бург, Градското собрание и Универзитетот. Основана е во 1873 година и оттогаш е виенска институција.

Менгер и неговите браќа

Тука Карл Менгер , таткото на австриското економско училиште, се среќаваше со своите двајца браќа, Макс и Антон, и нивните пријатели и разговараше со нив за економија и политика. Роден во 1840 година, Менгер во 1871 година ги објавил своите Принципи на економијата , што на многу начини беше исто толку оригинално дело како Богатството на нациите на Адам Смит . Големата иновација на Менгер беше да ги раздели стоките во единици и да анализира колку единици од едно добро може да се заменат со единици на друго добро за да ги задоволат човековите потреби подеднакво добро. Ова, накратко, е маргинална анализа. Стоките треба да се тргуваат по нивната маргинална вредност за да им дадат што е можно поголемо задоволство на потрошувачите. Менгер нагласи, како и Смит пред него, дека крајната цел на целото производство е потрошувачката. Но, она што тој се разликува од Смит беше во тоа што сфати дека вредноста е субјективна и дека одредени количини на различни стоки се еднакви по вредност ако имаат ист капацитет за задоволување на потребите на потрошувачите. Не е важно минатото на доброто, неговата цена на производство, туку неговата иднина, неговата проценка од потенцијалните корисници.

Ова можеби звучи тривијално, но ги лиши двете политички идеи популарни во тоа време, Георгизмот и Марксизмот, од нивните теоретски основи, како што истакнав во мојот труд на конференцијата еден ден претходно. Георгизмот го добил името по американскиот писател Хенри Џорџ (1839–1897) кој учел дека земјата е посебна по тоа што нејзината понуда била фиксна така што може да се наплаќа закупнина за нејзиното користење без сопственикот на земјиштето на кој било начин да придонесе за нејзината вредност. Но, Менгер истакна дека земјиштето е исто како и секое друго добро и дека треба да се цени на маржа. Вредноста на земјиштето не се одразува на никаков придонес од сопственикот на земјиштето или од природата, туку напротив, оценката од поединечни економски субјекти за нејзиното можно искористување во иднина.

Марксизмот од друга страна го добил името по германскиот филозоф Карл Маркс (1818–1883) кој учел дека трудот е посебен по тоа што создава секаква вредност и дека буржоазијата го експлоатирала пролетаријатот, принудувајќи го да опстојува со бедни плати. Но, Менгер истакна дека вредноста не е создадена од трудот. Во пазарниот процес се создаде вредност. Се работеше за тоа колку добро дадените количини на стоки можат да ги задоволат човечките потреби. Трудот беше исто како и секое друго добро. Треба да се цени на маржа, ако сакаше да придонесе што е можно повеќе за човечкото задоволство. Ако вашиот приход треба да обезбеди информации за тоа како можете најдобро да им служите на потребите на другите, тогаш тие треба да ја одразуваат вашата маргинална корист за другите.

Предвидувањата на Менгер

Менгер бил назначен за професор по економија на Универзитетот во Виена во 1873 година и уживал таква почит како научник што три години подоцна станал приватен учител на престолонаследникот Рудолф, син на хабсбуршкиот император Франц Јозеф. Преживеаја неговите предавања на принцот. Таму тој јасно ги објаснува придобивките од слободната трговија, приватната сопственост и ограничената влада. Откако помина две години со принцот, учејќи го и патувајќи низ Европа со него, Менгер се врати на својата професорска позиција на Универзитетот во 1878 година. Ова беа турбулентни времиња. Мултинационалната Дунавска империја претрпе пораз во војната против Прусија во 1866 година, а една година подоцна хабсбуршката доминација беше претворена во унија помеѓу австрискиот и унгарскиот дел. Сепак, целата Империја формираше огромна зона за слободна трговија, со заедничка валута, цврсто заснована на златниот стандард, а последните неколку децении од деветнаесеттиот и почетокот на дваесеттиот век забележаа голем економски напредок, додека малцинствата како што се Евреите уживале во заштитата на двојната круна.

Братот на Менгер, Макс, ги споделуваше неговите политички ставови и беше член на австрискиот Дом на пратеници, додека третиот брат Антон, познат професор по право, беше социјалист. Тројцата браќа имаа многу да се расправаат во кафулето Ландман. Менгер беше песимист во врска со иднината на Хабсбуршката империја и еднаш во доцните 1870-ти му рече на д-р Јоаким Ландау, либерален член на австрискиот Дом на пратеници и пријател на Макс: „Политиките што ги спроведуваат европските сили ќе да доведе до ужасна војна која ќе заврши со ужасни револуции, со изумирање на европската култура и уништување на просперитетот на сите народи“. Принцот Рудолф го сподели длабокиот песимизам на Менгер и трагично во 1889 година изврши самоубиство. Менгер бил издигнат во австрискиот Дом на лордовите во 1900 година, но се повлекол од својата професорска позиција во 1903 година. Починал во 1921 година.

Вебер и Шумпетер

За жал, грижите на Менгер не беа неосновани. Првата светска војна започна во летото 1914 година, откако српски агент го убил наследникот на хабсбуршкиот престол во Сараево. Таканаречените Централни сили, Австро-Унгарија и Германија, се бореа против Франција, Русија, Обединетото Кралство и на крајот, исто така, против САД. Во 1917 година, Руската империја пропадна, а неколку месеци подоцна болшевиците, предводени од Ленин, ја презедоа власта. Тие брутално ја потиснаа целата политичка опозиција и го убија руското царско семејство и многу членови на старата аристократија, претворајќи ги оние аристократи што не ги убиваа во граѓани од втор ред, познати како „Поранешни луѓе“. Болшевиците ги национализираа средствата за производство и се обидоа да ја контролираат економијата преку централно економско планирање.

Целиот свет со зачуденост и чудење ги следеше настаните во Русија. На почетокот на 1918 година, германскиот социолог Макс Вебер поминал извесно време во Виена, и еден ден се сретнал со неколку пријатели во Кафе Ландман, вклучувајќи го и австрискиот економист Џозеф Шумпетер, кој, како Вебер, бил под големо влијание на Менгер. Тие разговараа за изводливоста на болшевичкиот проект. Шумпетер ја поздрави Револуцијата како лабораториски експеримент затоа што сега социјализмот мораше да ја докаже својата практичност: Како можеа болшевичките планери да ги најдат точните цени на поединечните средства за производство откако ќе ги експроприраа и ќе го укинаа пазарот за нив, пазарот на капитал? Вебер возврати дека тоа ќе биде лабораторија полна со трупови и, по неколку жестоки размени, упадна надвор. Шумпетер останал да седи и со насмевка му забележал на својот пријател, Феликс Сомари: „Како може некој да продолжи така во кафуле?

Набргу по овој спор во Кафе Ландман, Првата светска војна заврши со пораз на Централните сили. Хабсбуршката империја пропадна, а Централна и Источна Европа се распаднаа на многу мали држави, непријателски една кон друга, секоја присвојувајќи своја слаба валута и поставувајќи бариери за трговија со своите соседи. Последователно, тие не беа во можност да се спротивстават на нападот на тоталитаризмот, на националсоцијализмот на Хитлер и на комунизмот на Сталин. Вебер кој умре набргу потоа се покажа дека е во право: Комунистичкиот експеримент ги однесе животите на околу сто милиони луѓе во дваесеттиот век. Стана лабораторија полна со трупови.

The text was translated by an automatic system