fbpx

Конфликтот во Црвеното Море влијае на рутите на податоци до Европа

Наука и технологија - март 14, 2024

Во ерата на информатичката технологија, трансконтиненталните линии на податоци играат клучна улога во одржувањето на глобалната поврзаност и олеснувањето на брзата размена на информации помеѓу различни региони во светот. Глобалното поврзување преку податочни линии се дефинира како комуникациска инфраструктура која го олеснува преносот на информации помеѓу различни области на земјината топка. Ова вклучува употреба на подморски кабли, сателити, копнени мрежи и други технологии за обезбедување брзи и ефикасни врски меѓу земјите и континентите. Подморските кабли се поставени на дното на океаните и морињата за поврзување на различни континенти. Тие носат податоци во форма на оптички сигнали, обезбедувајќи висок пропусен опсег и брзини на пренос.

На почетокот на март, една четвртина од подводните телекомуникациски кабли што ги поврзуваат Европа, Азија и Африка беа оштетени. Според HGC Global Communications Limited, функционалноста на 4 од 15 линии, кои обезбедуваа околу 25% од сообраќајот на податоци во регионот, беше запрена. Претставниците на компанијата тврдеа дека ова се најважните правци за пренос на податоци од Азија во Европа, а поврзувањето на линиите Азија-Африка-Европа 1, TGN, SEACOM и Europe India Gateway се насочува низ континентална Кина и САД. Последиците од овој инцидент не чекаа долго и секако погодија добар дел од граѓаните на ЕУ. Набргу откако беше нарушена функционалноста на 4-те подводни кабли за податоци, социјалните мрежи се прекинаа неколку часа со многу корисници во паника бидејќи повеќе не можеа да се логираат на нивните лични сметки.

Јеменските телекомуникациски компании предвидуваат можна саботажа на подводните кабли

Фактот дека ескалацијата на војната во Црвеното Море некако ќе влијае на подводната комуникациска мрежа се предвидуваше уште на почетокот на февруари. Во тоа време, јеменските телекомуникациски компании објавија дека стравуваат дека јеменското бунтовничко движење Ансар Алах, познато и како Хути, има намера да саботира подводна кабелска мрежа во Црвеното Море. Претчувствата на јеменските телекомуникациски компании се оствари на 5-ти март, кога беа прекинати не само една, туку четири врски неопходни за западниот интернет и пренос на податоци.

Претставник на јужноафриканската компанија Сиком, цитиран од Си-Ен-Ен, потврди дека има проблеми со подводниот кабел и тврди дека реставраторските работи нема да започнат уште еден месец. Претставникот на SEACOM наведе дека е потребно долго време за да се добијат дозволи за подводна работа во регионот и дека ситуацијата е отежната поради политичката нестабилност во регионот на Блискиот Исток. Индиската телекомуникациска компанија Tata Communications, која управува со кабелот TGN, исто така потврди оштетување на кабелот во близина на Јемен. Официјални лица за комуникации на податоци рекоа дека некои услуги се целосно прекинати, а други се пренасочени. Инспекторите не можеа јасно да идентификуваат кој стои зад саботажата на каблите за податоци во Црвеното Море, иако инцидентот се случил во водите во близина на Јемен. Бидејќи нападите на Хути врз трговски и воени бродови во регионот на Црвеното Море се случуваат секојдневно, не е тешко да се претпостави дека бунтовниците Хути би можеле да стојат зад саботажата.

Саботажа на кабелот за податоци на Црвеното Море – проблеми со Facebook, Instagram и WhatsApp

На глобално ниво, околу 4 милијарди луѓе се на барем една социјална мрежа, а Фејсбук е убедливо најголемата социјална мрежа, со речиси 3 милијарди корисници. Повеќе од половина од возрасната популација во светот, околу 2,7 милијарди корисници, ја преземале апликацијата Фејсбук. Најголемата популација на Фејсбук е во Индија, со над 270 милиони корисници. Европа има 387 милиони корисници, додека активните месечни корисници на Фејсбук во Азија се 1.013.000.

Во попладневните часови на 5-ти март на социјалната мрежа Фејсбук се чини дека има некои проблеми. Корисниците на мрежата почнаа да известуваат дека околу 17 часот одеднаш биле одјавени од нивните сметки на Facebook и Facebook Messenger без да можат повторно да се логираат. Платформата на Фејсбук ги информираше корисниците дека внеле погрешна лозинка кога се обиделе повторно да се најават на нивните сметки. Некои од корисниците се испаничиле дека нивните сметки биле хакирани и ги смениле лозинките за најавување, но проблемот продолжил и по овие промени. Ова е причината зошто почнаа да се појавуваат извештаи и веб-страницата DownDetector, која ги следи техничките проблеми во реално време со главните платформи за социјални медиуми, забележа огромен пораст на бројот на поплаки дека Facebook стана недостапен. Процентуално, 65% од поплаките беа поврзани со поврзувањето на корисникот со сметката на Facebook, 30% беа поврзани со поврзувањето со серверот и 5% беа поврзани со мобилната апликација Facebook. DownDetector, исто така, забележа пораст на поплаки поврзани со Instagram и WhatsApp, во сопственост на групата Meta Platforms. Веб-страницата DownDetector за многу кратко време сними повеќе од 300.000 поплаки поврзани со Facebook и 47.000 поврзани со Instagram. Групацијата Мета Платформс, основана и предводена од Марк Цукерберг, не понуди никаква официјална реакција на ситуацијата и тоа ни овозможува да шпекулираме дека исклучувањето на услугите на Мета Платформс Груп најверојатно е директно поврзано со саботажа на подводните кабли во Црвеното Море.

Илон Маск го искористи падот на големите социјални мрежи и објави иронични пораки на X (поранешен Твитер).

„Ако ја читате оваа објава, тоа е затоа што нашите сервери работат“, објави Илон Маск на својата социјална мрежа.

Треба да се потсети дека трите апликации: Facebook (2,83 милијарди корисници), WhatsApp (2 милијарди корисници), Instagram (1,38 милијарди корисници) ги заземаат позициите 1, 3 и 4 соодветно во првите 5 од главните социјални мрежи на глобално ниво. Во овој врв е второто место YouTube, каде коментарите се исклучително многубројни.

Глобално поврзување преку Seacom, TNG, Europe India Gateway и линии за податоци Азија-Африка-Европа

Линијата за податоци „Азија-Африка-Европа 1“ значително придонесува за глобалната комуникациска инфраструктура. Оваа линија за податоци е сложен систем на подморнички кабли кои поминуваат низ три големи континенти: Азија, Африка и Европа. Овие подморски кабли се од суштинско значење за пренос на податоци, глас и слики помеѓу земјите и регионите поврзани со оваа инфраструктура. Нивната изградба и одржување бара значителни напори од меѓународната заедница и вклучените телекомуникациски компании. Главната важност на линијата за податоци Азија-Африка-Европа 1 е да се зајакнат економските и културните врски меѓу трите континенти преку олеснување на ефикасна размена на информации. Бизнисите и институциите во Азија, Африка и Европа имаат корист од зголемената поврзаност, што доведува до поблиска соработка и развој на поголеми глобални пазари. Поважно е тоа што линијата за податоци Азија-Африка-Европа 1 има потенцијал да ги поддржи меѓународните комуникации и да го олесни пристапот до интернет за милиони луѓе во регионите што ги опслужува. Ова придонесува за премостување на дигиталниот јаз и зголемување на пристапот до информатичките ресурси.

Основана во 2009 година, SEACOM е компанија за подморска комуникациска и ИТ инфраструктура позната по своите услуги за поврзување со подводни кабли на рутата Азија-Африка. Подводните кабли на SEACOM ги поврзуваат африканските земји со Европа и Азија преку Индиското Море. SEACOM, исто така, обезбедува приспособени комуникациски решенија за бизниси, вклучувајќи VPN (виртуелна приватна мрежа) врски и други ИТ инфраструктурни услуги. Компанијата обезбедува услуги за поврзување со голема брзина и пристап до интернет, решенија за облак компјутери за бизниси, даватели на услуги и владини организации во африканскиот регион.

Како заклучок, може да се каже дека трансконтиненталните линии на податоци, вклучувајќи ги и четирите погодени од конфликтот во Црвеното Море, се клучни за глобалното поврзување во дигиталната ера. Овие инфраструктури не само што ја поддржуваат брзата размена на информации туку придонесуваат и за економскиот и социјалниот развој на вклучените региони. И да не заборавиме дека денес прекинот на струјата и затоа интернетот често создава паника кај граѓаните кои станаа зависни од овие социјални мрежи.