fbpx

Кохезиски фондови: Италија и Полска нагоре, Шпанија надолу

Есеи - јануари 28, 2024

Една третина од буџетот на Унијата се распределува на фондови кои го поддржуваат економскиот развој низ регионите во Европа, создавањето на работни места и таканаречената одржливост, особено во однос на тековните „зелени и дигитални транзиции“. Таквите фондови се познати како Фондови за кохезиона политика (ЦХП).

Во шестгодишниот период 2014-2020 година, вкупниот износ на фондовите за кохезиона политика изнесува 400 милијарди евра. За три месеци од сега, Европскиот парламент ќе објави студија во врска со стапките на апсорпција на ЦХП меѓу различни земји-членки; сепак, Одделот за политики на Домот за структурни и кохезиони политики веќе стави на располагање некои прелиминарни резултати .

До крајот на 2020 година, Шпанија и Италија беа втори најлоши во цели 27, со слаба стапка на апсорпција од 42%. Ова се објаснува затоа што левичарските влади на Педро Санчез и Џузепе Конте „имаа приоритет на трошоците наместо изборот на квалитетни проекти и нивната ефикасност“.

Навистина и Италија и Шпанија се рангирани на прво и на второ место, соодветно, по бројот на оперативни програми опфатени во анализата на плаќањата, со повеќе од 40 по секоја; додека земјите-членки со повисоки стапки на апсорпција, како што се Луксембург, Грција, Ирска или Кипар, отпаѓаат на помалку од 20.

Полошо од тоа, до август 2023 година Шпанија сè уште е рангирана на третото најлош процент во Унијата, додека Италија на Џорџија Мелони се искачува за 6% поблиску до просекот на ЕУ.

Полска, четврта по број на оперативни програми и прва по вкупни програмирани ресурси (79 милијарди евра) успеа да апсорбира 59% до 2020 година и 97% до август 2023 година, четврта најдобро во целата Унија. Ова е и покрај тешките односи на конзервативната влада на ПиС со Европската комисија на г-ѓа фон дер Лајен, која вообичаено би ги блокирала парите на Унијата за да ја уценува Варшава под маската на аргументот за владеење на правото.

Полската студија на случај навистина нагласува некои пречки и решенија за подобрување на апсорпцијата, како што е поголема хармонизација на ЕУ во законодавството за набавки и регулаторни промени во животната средина и енергетските сектори; но суштината е дека стапката од 97% до средината на минатата година овозможува многу мала маржа за да се постигне потенцијалниот максимум од 100%.

Како дополнителни причини за неуспехот на Мадрид, анализата на Европскиот парламент го наведува доцното одобрување на оперативните програми и назначувањето на посредни тела. Дополнително, имаше одложувања во планирањето на интервенцијата, објавувањето на повиците и изборот на операција. Севкупно, неусогласеноста со тајмингот во пет области изгледа како катастрофално управување во име на шпанските власти.

Покрај тоа, студијата тврди дека има потешкотии во комуникацијата и координацијата помеѓу засегнатите страни вклучени во Фондовите за кохезиона политика во Шпанија. Дополнително, неизвесности се појавија поради промените во регулаторната рамка за јавните набавки. На крајот, собраниските експерти предупредуваат на неконзистентни критериуми за подобност на расходите.

Како итно решение, во иднина би било добредојдено вклучување на повеќе технички персонал кој раководи со средствата, наместо идеолози. Ова делумно може да се постигне преку назначување на привремени државни службеници, бидејќи стапката на привремени вработувања во јавната администрација на Шпанија нашироко се смета за прекумерна.

Конкретно, два региони во Шпанија се фокусирани како можности за подобрување: Андалусија и Кастиља и Леон. Во првите, социјалистите владееја до јануари 2019 година, што значи дека за периодот до 2023 година, централно-десничарската влада на шпанската Народна партија на крајот би можела да покаже подобри резултати од дефицитарната слика прикажана во анализата.

Што е уште поинтересно, Кастиља и Леон виде дека новата коалициска влада доаѓа на власт во април 2022 година, каде што, за прв пат во историјата, партнерската партија ECR VOX го обезбедува заменик-претседателот, како и советникот за индустрија, трговија и вработување. Ова означува јасна промена на трендот во шпанската политика, каде што може да се признае ефикасноста во користењето на јавните средства.

Извор на сликата: Вирџилио Нотизие