fbpx

Малгосија Бартошик: „На крајот, конкурентните и домашните обновливи извори обезбедуваат вистинска енергетска безбедност за Европа“

Животна средина - април 25, 2024

Малгосија Бартошик е еден од водечките гласови во Европа за иднината на обновливите извори на енергија. Веќе 20 години, Бартошик е дел од Wind Europe, каде што сега води како нејзин заменик главен извршен директор. Со преку 500 регистрирани членови од сите актери во синџирот на снабдување и присуство во повеќе од 35 земји, Wind Europe е еден од највлијателните застапници во Брисел за енергијата на ветерот.

Бартошик учествуваше како панелист на последниот културен викенд на ECR во Кипар за безбедносните и енергетските предизвици со кои Европската унија мора да се соочи во блиска иднина.

Разговаравме со Малгосија Бартошик за да навлеземе подлабоко во внатрешните и надворешните закани за енергетската безбедност на Унијата, како и регулаторните предизвици што мора да ги разгледаат политиката и носителите на одлуки за да се обезбеди флексибилност на мрежата и финансирање на проекти за обновлива енергија.

Две години по почетокот на војната во Украина, како би ја опишале состојбата со енергетската безбедност во ЕУ?

Европската унија ја стави енергетската безбедност на врвен приоритет. Ја започна програмата REPowerEU, нејзината енергетска политика одговор на руската инвазија на Украина. REPowerEU има три клучни столба: диверзификација на патиштата за снабдување со гас во Европа, енергетска ефикасност и заштеда на енергија и можеби најважното: засилување на домашното европско производство на електрична енергија од обновливи извори.

Нивоата на складирање на гас се високи, а Европа изгледа подготвена за претстојната зима. Но, светот е понепредвидлив и несигурен отколку што беше. Не можеме да ги земаме работите здраво за готово. Мораме да ги научиме нашите лекции за да не ги повторуваме грешките. На крајот на краиштата, конкурентните и домашните обновливи извори обезбедуваат вистинска енергетска сигурност за Европа.

Со оглед на тоа што другите форми на производство на енергија (како нуклеарната) доаѓаат до израз и стануваат мејнстрим во политичкиот дискурс, дали гледате закани или можности за производство на енергија од ветер?

Целите за проширување на енергијата на ветерот се јасно поставени. Денес Европа има 220 GW инсталиран капацитет од ветерна енергија. ЕУ сака тоа да биде 425 GW до 2030 година и 1300 GW до 2050 година. Нашите најнови изгледи покажуваат дека почнуваме да се приближуваме до целта за 2030 година. Но, ние треба дополнително да го зголемиме европскиот синџир на снабдување со енергија од ветер и производствени капацитети. Ни требаат повеќе и проширени фабрики. И повеќе луѓе да работат во зелените сектори како ветер и сончева енергија. Потребни ни се и големи инвестиции во придружната инфраструктура како што се електричните мрежи, пристаништата, бродовите и квалификуваните работници. Но, индустријата почнува да ги прави овие итно потребни инвестиции.

Сите сценарија очекуваат севкупната побарувачка на електрична енергија во Европа значително да се зголеми. Енергијата на ветерот треба да обезбеди најмалку 50% од целата потрошена електрична енергија во Европа до 2050 година. Но, има многу простор за други чисти технологии како што се соларните, хидро и нуклеарните во идниот енергетски микс. Едно е сепак јасно. Нуклеар нема значително да го зголеми својот придонес кон енергетската безбедност и климатските цели на ЕУ до 2030 година. Ако денес одлучите да изградите нова нуклеарна централа, таа нема да биде изградена до 2030 година. Тоа е големата предност на ветерот и сонцето. Тие се евтини и тие се многу скалабилни.

Дали со зголемениот увоз на примарни и секундарни енергетски производи и со посветеноста на Унијата постепено да ги укинува изворите на енергија од фосилни горива, дали обновливите извори на енергија можат да компензираат за намаленото производство на енергија во ЕУ?

Можат и веќе се. Чистите извори на енергија создадоа рекордни две третини од електричната енергија во ЕУ во 2023 година. Енергијата на ветерот беше 19%, хидро 12%, сончевата 8% и биоенергијата уште 6%. Во исто време, производството на фосили падна на најнизок удел досега – само една третина од вкупното производство. За прв пат енергијата на ветерот генерира повеќе електрична енергија отколку гас.

Мораме да зборуваме повеќе за тоа, да ги натераме луѓето не само да знаат за тоа, туку и да имаат корист од тоа. Заедниците кои живеат до ветерниците мора да бидат дел од проектите, има многу начини како тие да се вклучат. Работни места: сам секторот на ветер треба речиси да го удвои бројот на вработени во следните 6 години – тоа се висококвалитетни работни места кои можат да бидат одлична опција за секторите во опаѓање, како што е јагленот на пример. Имаме многу програми за преквалификација низ европските земји за рудари за јаглен, рибари, воени пензионери. Имаме програма за училиште за младите да можат да ја разберат климатската криза и зошто треба да се случи транзицијата.

Извештајот на WindEurope „Максимизирање на моќта на ветерот преку флексибилноста на мрежата“ објаснува дека регулаторите ќе треба да овозможат „напредни трошоци“ за да инвестираат во флексибилен електроенергетски систем кој поддржува интеграција на големи количини на обновливи извори на енергија. Какви политики би им препорачале на европратениците и националните влади за да го олеснат овој процес додека ги штитат потрошувачите?

Нема смисла да се градат ветерни електрани, ако не можат да се поврзат со појасот. Европа сака што е можно повеќе нови обновливи извори – што е можно поскоро. Мора да избегнеме доцнења поради тесните грла на мрежата. Затоа, на мрежните оператори треба да им се овозможи да преземаат антиципативни инвестиции.

Овој прогресивен пристап за изградба на мрежа не мора да влијае на сметките за електрична енергија. Акцискиот план на ЕУ за мрежи јасно наведува дека економските загуби од одложените мрежи неопходни за поврзување на новите ветерни електрани ги надминуваат трошоците за очекуваните инвестиции. Потребна е тесна соработка помеѓу регулаторите, мрежните оператори и индустријата за да се идентификува каде треба да се преземат овие инвестиции.

Во декември минатата година, 26 министри за енергетика ја потпишаа Европската повелба за ветер. Шпанија неодамна потпиша посветена шпанска повелба за ветер на годишниот настан на WindEurope 2024 во Билбао. Повелбата поставува шест амбициозни линии на дејствување за да се забрза проширувањето на производството на енергија од ветер. Кои краткорочни мерки треба да ги преземат Брисел и земјите-членки за да започнат со овие обврски?

Повелбата е одлична. Ги има сите правилни мерки. Некои од нив отпаѓаат на ЕУ, некои на Европската инвестициска банка, некои на земјите-членки за спроведување. Европската инвестициска банка (ЕИБ) веќе започна. Тие најавија контрагаранција од 5 милијарди евра за производство на енергија од ветер. Контрагаранциите ќе го подобрат пристапот до финансии за производителите на турбини на ветер, обезбедувајќи им поддршка што им е потребна за да помогнат во зајакнувањето на енергетската безбедност и конкурентноста на Европа. Европската комисија, исто така, станува сериозна во однос на своите обврски според Повелбата. Тие неодамна објавија истрага за потенцијално неправедно субвенционирани кинески добавувачи на турбини на ветер. Ова доаѓа да создаде фер конкуренција меѓу европските производители на турбини и меѓународните конкуренти. И некои земји-членки, исто така, одат напред. Германија е брза во подобрувањето на дозволите за енергија од ветер. Резултатите се веднаш видливи: тие дозволија 7,5 GW нови проекти во 2023 година – зголемување од 70% во однос на 2022 година.