fbpx

Малите држави се изводливи, ефикасни и пожелни

Култура - декември 14, 2023

Европски дневник: Љубљана, мај 2022 година

Љубљана, главниот град на Словенија, изгледа како да е излезен директно од бајка, со чудни, атрактивни стари куќи во различни историски стилови набиени во центарот, замок над него и пријатни кафулиња на отворено кои ги зафаќаат лисјаните брегови на реката што тече низ тоа, Љубљаница. Тој веќе бил град во Римската империја, наречен Емона. Сместено на прометна трговска рута помеѓу северното Јадранско Море и регионот на Дунав, тој бил историски главен град Карниола, една од хабсбуршките територии, но населена со Словенци кои зборуваат словенски јазик. Неговото германско име е Лајбах. Градот со неговите околни региони долго време е бојно поле. Хуните, Остроготите, Ломбардите и Турците го нападнале, додека силите на Наполеон го окупирале некое време. Сепак, главно, градот наоѓал мир и стабилност со векови под Хабсбурзите, но по распадот на Австро-унгарската империја во 1918 година, Љубљана станала главен град на една од провинциите што ја формирале Југославија, прво кралството, а потоа и комунистичката држава. Словенија беше единствената европска територија во Втората светска војна контролирана од три вида тоталитаристи, фашисти, нацисти и комунисти. Повоените репресалии во Титова Југославија беа особено остри: се проценува дека околу 130.000 луѓе биле убиени од комунистите. Во Словенија се уште се откриваат масовни гробници. Во 2022 година, премиерот Јанез Јанша го одреди 17 мај како Национален меморијален ден на жртвите на комунизмот.

словенечка независност

Кога отидов во Љубљана на почетокот на мај 2022 година, моите пријатели, словенечкиот историчар Др. Андреја Валич Звер и нејзиниот сопруг, европратеникот Милан Звер , поранешен министер за образование, ме собраа на аеродромот и ме почестија на вечера во еден убав словенечки ресторан каде имавме вкусна локална храна и вино. За време на вечерата, разговаравме за историјата и сегашните околности на Словенија. Додека Југославија се распаѓаше во 1991 година, Словенија ја прогласи својата независност на 25 јуни. Во почетокот, југословенската војска се обиде да го потисне движењето за независност, но по десетдневни жестоки борби беше договорено примирје. Потоа, Исланд беше првата западна земја што ја призна независноста на Словенија на 19 декември 1991 година, а истиот ден следеа Германија и Шведска. Мојот пријател Дејвид Одсон тогаш беше премиер на Исланд. Како жесток антикомунист, тој чувствуваше големи симпатии со новоослободените народи од Централна и Источна Европа кои беа под комунистичкиот јарем и сега сакаа да формираат свои национални држави.

Андреја напиша достапна кратка книга за водачот на словенечкото движење за независност, Јоже Пучник , и на словенечки и на англиски јазик. Европската унија (тогаш наречена Европска заедница) ја призна Словенија во јануари 1992 година, а САД во април. Во 2004 година Словенија стана членка на Организацијата на Северноатлантскиот договор, НАТО и Европската унија, а таа исто така припаѓа на Шенген зоната и еврозоната. Дојдов во Словенија само две недели по парламентарните избори каде што левичарскиот популист, милионерот Роберт Голоб, го победи искусниот и умен централнодесничар Јанша, трипати премиер и цврст антикомунист, под чие водство земјата имаше напредуваше. Додека бев во Словенија, Голоб формираше коалициска влада на сопственото популистичко движење и Социјалдемократите и Левицата.

Во одбрана на малите држави

Во Словенија, ја продолжував европската турнеја на која ја промовирав мојата неодамнешна книга, Дваесет и четири конзервативно-либерални мислители . На 10 мај 2022 година, одржав презентација на семинар во Љубљана, организиран од Факултетот за економија и бизнис при Католичкиот институт во Љубљана и Австрискиот економски центар во Виена. Мојата главна порака беше дека парадоксално економската интеграција го олеснува политичкото распаѓање, со што мислев на намалување на големината и последователно зголемување на бројот на политичките единици во последните седумдесет и пет години. Објаснувањето на овој парадокс беше, предложив, дека со економската интеграција малите држави можат да уживаат во огромните придобивки од меѓународната поделба на трудот. Како што забележа Адам Смит , поделбата на трудот е ограничена од обемот на пазарот. Исто така, забележав дека вообичаено малите држави беа похомогени од големите и дека затоа граѓаните често се идентификуваат повеќе едни со други, развивајќи посилно чувство на солидарност. Повторно, малите држави имаат тенденција да бидат пофлексибилни и потранспарентни од поголемите. Нивните граѓани беа поблиски до оние кои ја имаа власта над нив отколку на друго место. Немаше нужно економии од обем што ги фаворизираа големите држави. Навистина, трошоците по глава на жител за полициско работење беа пониски во некои мали држави како што се петте нордиски земји отколку во многу поголеми држави како што се Обединетото Кралство или САД.

Надминување на ранливоста

Сепак, големата неповолност на малите држави беше нивната ранливост, признав, потсетувајќи се на познатиот мелијански дијалог од Тукидид. Затоа, малите држави мораа да бараат силни сојузници. „Si vis pacem, para bellum“, како што рекоа Римјаните: Ако сакате мир, подгответе се за војна. Се сетив дека и мојата земја Исланд и Словенија беа членки на НАТО, Организацијата на Северноатлантскиот договор и со добра причина. Со добро посетениот семинар претседаваше професорот Митја Штајнбахер од Католичкиот институт (еден од тројцата познати браќа Штајнбахер, сите страсни економски либерали). Другите говорници беа американскиот бизнисмен Тери Анкер за претприемништво, австрискиот економист Др. Барбара Колм за добри пари, британскиот сметководител и бизнисмен Кит Мајлс за Брегзит и Европската унија, американскиот писател Крег Бидл за филозофијата на индивидуализмот и словенечката професорка Жига Турк , поранешен министер за образование, за еволутивниот аргумент за слобода. Во Љубљана, бев интервјуиран од Питер Мерше од онлајн списанието Домовина и му објаснив, меѓу другото, зошто би можел да ги вклучам и Свети Тома Аквински и Ајн Ранд, колку што се различни, во мојата книга за Дваесет и четири конзервативци. -Либерални мислители . (Краткиот и затоа премногу поедноставен одговор е дека и двајцата се аристотелци.)