fbpx

Може ли Франција да го интегрира муслиманското население? Истражувачите наоѓаат песимистички податоци

Политика - март 1, 2024

Со бавниот, но постојано растечки скептицизам на либералите и социјалистите кон политиките на отворени граници, излегуваат нови истражувања и студии кои го нагласуваат силното негативно влијание што го донесоа таквите миграциски политики. Ако за време на врвот на последниот миграциски бран (кој започна во 2015 година) објавувањето на вакви студии беше блиску до табу, во денешно време можеме да бидеме сведоци на релативна либерализација на информациите и поголем пристап на домородните популации од различни земји на ЕУ до статистиките за новодојдените или втората генерација муслимани кои живеат во нивните општества.

Le Journal du Dimanche (од Французите се смета за прилично непристрасна и официјална публикација), подоцна цитирана од Институтот Гејтстоун, објави една од најсеопфатните и детални студии на оваа тема до денес, објавувајќи ја на крајот на јануари 2024 година. И иако резултатите немаа вирално ширење на социјалните мрежи или во глобалниот печат, аналитичарите кои ги разгледаа ги категоризираат како прилично „вознемирувачки“. Споменатата студија не е спроведена само на новодојдените мигранти во Франција, туку на муслиманското население во републиката како целина. Значи, за целосно да се разбере ситуацијата, би биле потребни некои претходни информации за тоа како муслиманското население во Франција станало толку многу.

Како Франција стана „дом“ на речиси 6 милиони муслимани?

Историски гледано, муслиманското присуство во Франција датира од колонијалната ера, особено во текот на 19-тиот и 20-тиот век кога Франција имаше колонии во Северна Африка, особено Алжир, Мароко и Тунис. Овие колонијални врски олеснија значителни миграциски текови од овие региони во Франција, при што многу поединци и семејства се преселиле заради економски можности, образование и да избегаат од политичката нестабилност во нивните матични земји. Миграцијата на муслиманите од поранешните колонии во Франција беше дополнително интензивирана од барањата за работна сила за време на периодот по Втората светска војна, кога Франција доживеа недостаток на работна сила за нејзините напори за реконструкција.

Понатаму, геополитичките настани и конфликтите во муслиманскиот свет, исто така, влијаеа на моделите на миграција во Франција. Војните, политичката репресија и економската нестабилност во земји како Алжир, Сирија и Ирак ги принудија поединците и семејствата да бараат засолниште во Франција, придонесувајќи за растот на муслиманското население преку програми за азил и преселување бегалци. Точниот број на пристигнувања поради репресија е непознат, бидејќи е многу тешко да се одвои од економските мигранти кои стигнале на територијата на Франција. Многу мигранти од земјите со мнозинско муслиманско население беа привлечени во Франција со ветувањето за економски можности, бенефиции за социјално осигурување и подобар животен стандард. Сепак, социо-економската интеграција на овие луѓе, особено на оние од обесправени средини, досега поставуваше сериозни предизвици.

Дали муслиманите се интегрираат?

Наодите од истражувањето (спомнати на почетокот на статијата) во однос на ставовите на француските муслимани кон католиците, црквите и концептот на Франција се несомнено загрижувачки и налагаат внимателно разгледување за тоа како да се постапува во прашањата на политиката.

Едно од најшокантните социолошки наоди е дека 49% од француските муслимани сакаат католиците да преминат во ислам за да се чувствуваат интегрирани. Ова укажува на значително ниво на религиозна тензија или желба за верска доминација кај значителен број поединци во рамките на муслиманската заедница. Ваквата неверојатна бројка може дури и да го постави прашањето „дали интеграцијата некогаш ќе биде можна?“. Испробаниот метод на асимилација и културна хомогенизација отсекогаш бил обратно – новодојденото доаѓање се прилагодува на културата на местото во кое пристигнал. Да се ​​посака местото „домаќин“ да ја промени својата култура и традиција е јасно дрзок (и граничен непријателски) пристап.

Слично на тоа, статистиката која покажува дека 36% од француските муслимани сакаат црквите да се трансформираат во џамии, покренува прашања за верската толеранција и соживот во Франција. Иако може да ја одрази желбата за зголемена видливост и пристапност до исламските места за богослужба, исто така ја нагласува гореспоменатата потреба за доминација. Ова е особено проблематично поради секуларната историја и традиција на Франција. Друга загрижувачка бројка во овој поглед покажа дека 42% од француските муслимани го ставаат почитувањето на исламскиот шеријат над почитувањето на законите на француската република (процентот е до 57% кај младите муслимани на возраст од 18 – 25 години).

Откритието дека 25% од француските муслимани го отфрлаат зборот „Франција“ е особено потресно. Тоа сугерира чувство на отуѓеност или исклучување од националниот идентитет што само ја зајакнува загриженоста дека многу значителен процент никогаш нема да може да се интегрира, без разлика на пристапот што го избрале властите во Париз или во локалните заедници. Дури и од муслиманска перспектива, живеењето во земја со која воопшто не се идентификувате може да биде елемент на фрустрација и фактор кон вашата самонаметната сегрегација.

Она што е уште пошокантно за оваа статистика е што владата и бројни невладини организации инвестираа значителни ресурси во процесот на асимилација. Програмите за решавање на прашањата на религиозната тензија, социјалната исклученост и идентитетот беа во изобилство, како и напорите на креаторите на политиките, лидерите на заедницата и на поединците да изградат поинклузивно и кохезивно општество.

Непријателството на муслиманите во Франција, сепак, не е насочено само кон Французите и жените. Според резултатите од истражувањето, 17% од муслиманите кои живеат во Франција признаваат дека негуваат чувства на „омраза“ кон Евреите. Дополнително, 39% изразуваат негативни перцепции за јудаизмот, оценувајќи ги нивните мислења како сиромашни или многу сиромашни.

Во однос на Израел, наодите се особено алармантни. 45% од француските муслимани изразуваат желба за целосно искоренување на Израел. Дополнително, еквивалентен дел од француските муслимани ги карактеризираат насилните настани извршени од терористите на Хамас во Израел на 7 октомври 2023 година – кои опфаќаат дела како масакри, силување, мачење, обезглавување и палење – како „акти на отпор“.

Криминалност: главен проблем

Студијата, исто така, разгледува одредени аспекти на криминалот поврзани со големото муслиманско население кое живее во Франција. Иако е точно дека големите бранови на миграција генерално создаваат скок на зголемување на криминалитетот на нивниот почеток, работите во Франција се чини дека со текот на времето станале само полоши, покажуваат податоците. Секој ден во Франција се случуваат над 120 инциденти со напади со нож. Поголемиот дел од овие напади се извршени од поединци со муслиманско потекло кои последователно го наведуваат нивниот презир кон неверниците и Франција пред органите на прогонот. Додека фаталните напади со нож привлекуваат медиумско внимание, многу други остануваат непријавени. Низ големите урбани центри, случаите на кражби и физички напади стануваат сè почести. Дополнително, Франција секојдневно е сведок на повеќе од двесте случаи на силување, а значителен дел им се припишува на муслимански мажи кои влегле во земјата без соодветна документација. Ова има сличности со Шведска, каде што националната телевизиска станица документира дека 58% од судените и осудените силувачи се родени во странство .

Во Франција, повеќе од 70% од осудените затвореници се од муслиманско потекло и причините се толку видливи што дури и левичарските организации престанаа да ја користат реториката дека ова може да биде производ на „системски расизам“. Алармантно, само мал дел (7%) од илегалните имигранти кои се осудени добиваат инструкции да ја напуштат Франција или да се соочат со вистинска депортација.

Враќајќи се на темата на антисемитизмот, забележано е дека од трагичното киднапирање, тортура и убиство на Илан Халими во јануари 2006 година, сите случаи на убиени Евреи во Франција биле извршени од поединци со муслиманска вероисповед . Семи Гозлан, кој служи како претседател на Националното биро за будност против антисемитизмот (BNVCA), организација посветена на документирање на антисемитски инциденти и поддршка на жртвите, постојано подвлекува повеќе од две децении дека скоро сите случаи на насилен антисемитизам во Франција се извршуваат од поединци кои се идентификуваат како муслимани.