fbpx

Направете трговија, а не војна

Култура - декември 28, 2023

Европски дневник: Сараево, мај 2022 година

Сараево! Името не потсетува сите на Првата светска војна (првично наречена Голема војна) која избувна откако наследникот на хабсбуршкиот престол, надвојводата Франц Фердинанд, беше убиен во градот на 28 јуни 1914 година, со неговата сопруга, војвотката Софи фон Хохенбург. . Сторителот бил босански Србин, Гаврило Принцип, млад, фанатичен националист со блиски врски со српската тајна служба (која го снабдувала со оружјето нему и на неговите соучесници). Српските националисти беа непријателски настроени кон Франц Фердинанд затоа што сакаше да ја претвори Дунавската монархија во федерална унија што веројатно во голема мера ќе го намали незадоволството кај многуте словенски народи под хабсбуршката власт, како што се Полјаците, Чесите, Словаците, Словенците, Хрватите, босанските Срби, и босанските Хрвати. Српските ултранационалисти во 1903 година упаднале во Кралската палата во главниот град на Србија, Белград, го застрелале проавстрискиот крал Александар I Обреновиќ и неговата сопруга Драга, им ги соблекле телата и ги осакатувале, пред да ги исфрлат од вториот кат. прозорец во куп градинарски ѓубриво. Долгогодишниот непријател на семејството Обреновиќ, Петар Караѓорѓевиќ, бил прогласен за крал на Србија како Петар I. Тој беше непријателски настроен кон Австријците и проруски. По овој макабарски настан, Србија водеше агресивна националистичка политика, чија цел беше создавање Голема Србија преку проширување на нејзината власт на сите словенски народи на Западен Балкан, тогаш под Хабсбуршка власт. Бидејќи српското учество во атентатот на надвојводата и неговата сопруга се сметало за речиси сигурно, по атентатот Австро-Унгарија и поставила ултиматум на Србија кој не бил исполнет, при што Австро-Унгарија и објавила војна на Србија, а потоа и нејзиниот сојузник, Царска Германија. Франција и Русија потоа објавија војна на Австро-Унгарија и Германија.

Изгубен свет

Французите не беа навистина загрижени за Србија: тие сакаа да им се одмаздат на Германците за нивното понижување во француско-германската војна во 1870 година и да ги вратат териториите што тогаш беа изгубени. Како и да е, ова ќе останеше главно балканска работа, доколку Обединетото Кралство не ја донесеше судбоносната одлука да им се придружи на Франција и Русија во поддршката на Србија, при што САД во 1917 година влегоа во војна на нивна страна. Ова ја претвори речиси сигурната брза победа на Австро-Унгарија и Германија над Србија и Русија во продолжена, злобна, сангвинарна светска војна, што доведе до колапс на четири империи и Болшевичка револуција и распаѓање на либералниот меѓународен поредок. Во ретроспектива, неверојатно е не само колку катастрофално се покажа атентатот на Франц Фердинанд и неговата сопруга, туку и колку тоа беше целосно избежно. Надвојводата требаше да го отвори државниот музеј во Сараево, кој како главен град на Босна цветаше под австриска власт од 1878 година. На пат од Железничката станица до Градското собрание, врз неговиот автомобил била фрлена бомба, која се одбила од задната хауба и експлодирала под соседниот автомобил во колоната, ранувајќи ги луѓето во неа. Надвојводата и неговата сопруга избегале неповредени. По приемот во Градското собрание (на сликата погоре), надвојводата сакаше да ги посети жртвите од бомбардирањето. На пат кон болница, неговиот возач направил погрешна кривина, а кога го сфатил тоа, притиснал на сопирачките, запирајќи го автомобилот на споредната улица токму таму каде што случајно се нашол еден од потенцијалните атентатори Принцип. Затоа, Принцип можел да пука во парот на краток дострел.

За распадот на Руската и Отоманската империја секако не требаше да се жали, бидејќи многу угнетени народи сега можеа да основаат свои држави. (За добро или лошо, нацијата може да бара држава. Која е разликата помеѓу јазикот и дијалектот? Дека јазикот е поддржан од морнарица.) Колапсот на Дунавската империја сепак значеше распаѓање на голема област на слободна трговија и заедничка валута во средината на Европа, под релативно либерален режим. Еден од созаговорниците на Принцип, босанскиот Србин Васо Чубриловиќ, тогаш само седумнаесет, беше ослободен од затвор на крајот на војната и стана историчар, а во комунистичка Југославија министер во владата. Гледајќи наназад по педесет години, тој изрази жалење за заговорот. „Уништивме прекрасен свет кој беше засекогаш изгубен поради војната што следеше. Ова беше свет елоквентно опишан во Светот на вчерашниот ден на Стефан Цвајг. На 100-годишнината од атентатот, истакнатиот новинар, босанскиот Хрват Феџад Форто, го осуди тоа во интервју за Би-Би-Си, Британската радиодифузна корпорација. На Босанците им беше многу подобро за време на Хабсбурговците отколку за време на југословенските (српските) кралеви и комунистите, рече тој. „Можете да ги погледнете историските записи и да видите како Австро-Унгарија се грижела за прашања како владеењето на правото. Изгубивме толку многу во 1918 година“.

Два начини на одржување на мирот

Затоа беше соодветно да разговарам за трговијата, војната и мирот на семинарот на 12 мај 2022 година во Сараево, организиран од Сараевската школа за наука и технологија , SSST и Австрискиот економски центар во Виена. Го повторив мојот аргумент, изнесен на друго место, дека малите држави можеби се остварливи и, во многу случаи, поефикасни и пожелни од поголемите политички единици, но дека се ранливи, како што покажа неодамнешниот руски напад врз Украина. Настаните што се случија во Сараево пред повеќе од еден век го покажаа тоа, како што еднаш коментираше чешкиот писател Милан Кундера:

Австриската империја имаше голема можност да ја направи Централна Европа во силна, обединета држава. Но, Австријците, за жал, беа поделени меѓу арогантниот пангермански национализам и нивната сопствена централноевропска мисија. Не успеаја да изградат федерација на еднакви народи, а нивниот неуспех е несреќа на цела Европа. Незадоволни, другите народи од Централна Европа ја разнесоа својата империја во 1918 година, без да сфатат дека, и покрај нејзините несоодветни, таа е незаменлива. По Првата светска војна, Централна Европа затоа беше трансформирана во регион на мали, слаби држави, чија ранливост го обезбеди прво освојувањето на Хитлер и на крајот триумфот на Сталин.

Бидејќи се ранливи, малите држави мора да формираат сојузи една со друга и со посилни држави.

Во суштина има два столба на мирот, забележав во Сараево. Една од нив е слободната трговија. Се намалува вашата склоност да пукате во соседот, ако во него видите потенцијален клиент. А, кога на стоката не им е дозволено да ги преминат границите, тоа ќе го направат војниците. Има вистина во оваа опсервација, но тоа не е целата вистина. Другиот незаменлив столб на мирот е подготвеноста, како што знаеле Римјаните: Si vis pacem, para bellum . Ако сакате мир, подгответе се за војна. (Или како што извика англо-ирскиот армиски офицер и писател Вилијам Блекер: „ Имајте доверба во Бога, момци мои, и оставете го вашиот прав сув!“) Слободните земји во светот, под водство на Соединетите Држави, мора да бидат доволно моќни што никој не се осмелува да ги нападне. Ова беше главната идеја зад НАТО, Северноатлантскиот договор , одбранбената алијанса на Западот. Ако не висиме сите заедно, сите ќе висиме одделно. Она со што се соочуваме сега, реков во Сараево, е дека Кина и Русија се чини дека го отфрлаат демократскиот капитализам, со неговата толеранција, децентрализација, различност и почитување на човековите права и со мирните средства за замена на лошите владетели со подобри. Самото постоење на индивидуална слобода и демократија се гледа од ориенталните деспоти како надворешни закани.

Она што ние го браниме

Го завршив мојот разговор во Сараево со тоа што истакнав дека Западот мора да знае што сака да брани. Неодамна објавив книга за Дваесет и четворица конзервативно-либерални мислители кои уште од средниот век ја артикулирале политичката традиција на ограничена влада, приватна сопственост и слободна трговија. Тоа беше традиција која вклучуваше филозофи и економисти различни како Св. Тома Аквински и Ајн Ранд , Лудвиг фон Мизес и Роберт Нозик , Херберт Спенсер и Карл Попер , а да не ги спомнуваме нејзините двајца најпознати современи поборници, Фридрих фон Хајек и Милтон Фридман. . Тоа беше и е традиција која поттикна економски раст, иновации и претприемништво, но и развој на индивидуални вештини, способности и таленти, овозможувајќи им на поединците да живеат значаен живот и да процветаат. Тоа беше традиција која ги препозна многуте посредни институции, навики, манири, конвенции и обичаи кои се развиле спонтано во моралниот простор помеѓу поединците и државата, како и неколкуте врски, обврски и приврзаност што тие ги наследиле и формирале, надвор од доменот на договорот. .

Други говорници на семинарот во Сараево беа австриската економистка д-р Барбара Колм за глобализацијата, американскиот бизнисмен Тери Анкер за деловните регулативи и американскиот професор Кристофер Лингл за претприемништвото. Со состанокот претседаваше професор Вјекослав Домљан , декан на Економскиот факултет на СССТ. Сараево, главниот град на босанското кралство во средниот век, под Османлиите помеѓу 1461 и 1878 година и Хабсбурзите помеѓу 1878 и 1918 година, сега изгледа мирно. Но, посетителот може да почувствува колку многу Босанци сакаат да бидат дел од Западот.