fbpx

Највисокиот ѕид некогаш и почетокот на надежта

Култура - ноември 9, 2023

Колапсот на комунизмот и ефектот врз Европа на денес и утре.

На 9 ноември 1989 година , Берлинскиот ѕид падна, означувајќи го почетокот на процесот на распаѓање на Советскиот Сојуз и прогресивното ослободување од комунизмот на многу држави кои денес се верно дел од Европската Унија и НАТО.

Ѕидот, кој беше изграден за да го оддели француско-англо-американскиот дел на германската престолнина од советскиот, со текот на времето стана конкретен симбол на многу поважна граница, „железната завеса“ која ја делеше Западна Европа од Источна Европа под Советска контрола или силно поврзани комунистички партии.

Се проценува дека околу Убиени се 200 луѓе од страна на источногерманската воена полиција додека се обидуваше да го премине ѕидот за да стигне до Западен Берлин, а потребата да се најдат во „Слободен Берлин“ стана толку трансверзален елемент што стимулира филмови, книги и песни од секој дел на светот.

Но, кои беа конкретните ефекти од тој пад?

Брзо рече: пред сè повторно обединување на Германија , финализирана на почетокот на октомври 1990 година по неколкумесечни преговори, вклучувајќи процес на силни стимулации за заживување на источногерманската економија, истовремено избегнувајќи го депопулацијата на областите окупирани од Советите ; уште пред тоа падна комунистичкиот режим Унгарија , која прва ги отвори границите овозможувајќи минување на граѓаните меѓу Унгарија и Австрија; Чехословачка прво се ослободи од комунистичкиот режим на Густав Хусак, а потоа започна процес за формирање на две републики, една за чешкото и една за словачкото население; Полска и Романија трансформирани од режими во демократии, предводени соодветно од конзервативните Солидарношќ синдикатот во Полска и Националниот фронт за спас во Романија.

Денес, покрај Источна Германија како дел од Германија, 9 поранешни советски земји се членки на Европската унија, на кои може да се додадат и земјите произлезени од распадот на Југославија, а тоа се Хрватска и Словенија . Важно наследство кое сочинува речиси половина од земјите-членки и е најголема демонстрација за неуспехот на комунистичката идеологија и режим.

На економско ниво, всушност, и покрај силниот раст што го доживеаја различните земји кои влегоа во ЕУ, нивото на приход по глава на жител останува ниско: со исклучок на областите на главниот град, всушност, сите региони кои беа под советскиот режим ги имаат сите денес БДП по глава на жител е помал од европскиот просек, вклучувајќи ги и германските региони.

Според тоа, ако економските податоци укажуваат на потребата од понатамошен чекор, политичкиот е сосема недвосмислен: во Полска, различните десничарски партии постигнаа две третини од консензусот (35% за PiS – ECR и 31% за ПО – ППЕ); во Унгарија Орбан (Фидес – НИ, екс-ППЕ) победи на изборите со апсолутно мнозинство гласови; во Чешка единствената левичарска сила е Пиратите (Зелените/ЕФА) со 4 места од 200, останатите се или центристички (АНО 2011 – РЕ или СТАН – ЕПП) или централнодесничарски (ODS – ECR, KDU- ČSL – PPE, SPD – ID, TOP 09 – PPE); во Романија Клаус Јоханис (ПНЛ – ЕПП) беше реизбран за претседател со 66% во вториот круг; во Латвија постои централнодесничарска влада која се состои од JV (EPP), LZP (Зелени/EFA) и NA (ECR); во Литванија, во вториот круг од претседателските избори се соочија двајца конзервативни и либерални кандидати.

Освен сложените ситуации на Словачка (каде повторно победија социјалдемократите) и Естонија, со влади на широка коалиција, поранешните советски земји и особено познатиот „Вишеградски блок“ се меѓу најверните изборни базени на Европската право, како што покажуваат високите проценти на CDU (PPE) и AfD (ID) во источните покраини на Германија.

Процесот предизвикан од падот на Ѕидот даде поттик за одмаздата на конзервативните и либералните идеи, во одбрана на христијанските корени против атеистичкиот нихилизам што го заговара комунистичката идеологија, во одбрана на татковините и нациите, во одбрана на историјата и културата создадена од слобода и просперитет.

Слободата на Источна Европа е основата на Европа на народите и на Западот и на овој ден треба да се сеќаваме на ова, почнувајќи и да се браниме од силите кои ни се закануваат денес.

Денес како и секогаш против секоја диктатура, за Европа која е бастион на слободата.