fbpx

Невозможно е да не се оди во Атреју

Култура - декември 4, 2023

Атреј се врати, големиот настан на италијанската десница. Ќе се одржи од 14 до 17 декември на неверојатно место во срцето на Рим: Castel Sant’Angelo. Последното издание се одржа пред две години, кога Фратели д’Италија сè уште беше во опозиција, во периодот на Ковид и беше единствената партија во опозиција на тогашната италијанска влада.

По тој повод изданието беше насловено како „Божиќ на конзервативците“, а партијата предводена од Џорџија Мелони успешно се обиде да ги врати луѓето да зборуваат за политика и покрај многу сложениот момент. „Покажавме дека и во време на пандемија не се откажуваме од политиката и дека маските (нр. за Ковид) не се лигави“, рече лидерот на крајот од таа недела.

Името Атреју е преземено од централниот лик во книгата „Бесконечната приказна“ од Мајкл Енде. Тој го претставува младиот херој вклучен во постојана борба против силите на Ништо. Овој настан, кој го носи неговото име, се стреми да ја отелотвори суштината на еден млад човек вклучен во секојдневната битка против непријателот што ја поткопува младешката креативност, ја троши енергијата и ги одзема вредностите и идеалите, сè до да ги намали животите на рамна флоскула. Атреју, како што споменавме, е основан во 1998 година како официјален празник на младинското движење Младинска акција, организација на Националната алијанса. Со текот на времето, тој стана празник организиран од Fratelli d’Italia. Добро е да се нагласи зборот „организирано“ бидејќи како што секогаш се повторуваше низ годините: „Тоа е партиска партија, а не партиска партија“. Тоа е вистинска забава каде што нема партиски симболи и која е целосно направена од млади волонтери. Атреју е местото каде што сите се добредојдени. Тоа е местото каде што учествуваа во дебатите лидери далеку од позициите на десницата, но и покрај тоа, најдоа простор на сцената. Затоа што италијанската десница, за разлика од левицата, во дебатата и конфронтацијата го наоѓа моторот на политиката. Тоа е место каде што има опиплива посветеност, политичка милитантност и љубов кон политиката. Каде што тие што се борат го прават тоа за нешто поголемо и подлабоко од изборен успех.

Оваа година поднасловот е „Welcome back Italian Pride“, а духот е ист како првиот Atreju направен во 1998 година. Навистина уникатен настан на кој, дотолку повеќе, оваа година, ќе биде невозможно да се откажеме од учеството. Само оваа година, сепак, и покрај тоа што е официјално поканета, секретарката на Демократската партија, Ели Шлајн нема да учествува. Таа ја одби поканата. Се поставува прашањето: дали таа се плаши од демократска конфронтација? Иронично, италијанскиот премиер рече: „Настанот се одвива исто, ќе го надминеме одбивањето“. И таа повтори: „Секогаш се појавував кога ме поканија. Тоа ќе беше прв пат, еден од ретките пати кога некој ќе каже не“. Само се чека на програмата. Прашање на денови е кога ќе дознаеме кој ќе биде таму. Сепак, би било штета да се пропушти.