fbpx

Не само европски избори: Де Кро падна во Белгија

Политика - јуни 30, 2024

Десничарскиот идентитет на Новата фламанска алијанса и Влаамс Беланг се потврдува

За време на европските избори во Белгија, над 8 милиони Белгијци беа повикани да гласаат за обновување на националниот парламент. Исходот беше одлучувачки и, во некои аспекти, изненадувачки, сигнализирајќи го заклучокот на владата на Александар Де Кро (Отворено VLD, RE).

Партијата која доби најголем број гласови всушност беше Новата фламанска алијанса (N-VA, ECR) предводена од Барт Де Вевер, а потоа Влаамс Беланг (VB, ID) предводена од Том Ван Грикен, која обезбеди 17% од гласовите. и 24 места, и 14% од гласовите и 20 места соодветно. Третото место му припадна на Реформското движење (МР, РЕ), либерална партија на француски јазик, предводена од Жорж-Луј Бушез, која исто така има врски со актуелниот претседател на Европскиот совет, Шарл Мишел.

Досега, владата беше управувана од Александар Де Кро и поддржана од „Коалицијата Вивалди“: ова љубопитно име произлегува од фактот што во коалицијата беа присутни четири различни политички визии, онаа на либералите (МР и Отворено ВЛД), дека на социјалистите (СП.А и ПС), онаа на зелените (Гроен и Еколо) и онаа на демохристијаните (ЦД&В). Оваа широка коалиција, сепак, собра 48,01% од гласовите и 76 места, бројки сами по себе доволни за одржување на Владата, но недоволни да гарантираат стабилност со оглед на многуте политички субјекти и тенкото мнозинство од 150-те парламентарци предвидени со белгискиот систем.

Белгискиот премиер Де Кро им честиташе на победниците и најави оставка. Тој сега се фокусира на справување со тековните работи и олеснување на транзицијата кон нова влада, при што се очекува либералите да играат клучна улога. Кралот Филип ја прифати неговата оставка и потоа ги покани водачите на Н-ВА, ВБ и МР во Кралската палата во Брисел.

Целите, сега, се многу различни меѓу различните политички сили: либералите се стремат повторно да откријат компактност и единство дури и на сметка на сојузот со левицата, само погледнете ги изјавите на Бушез кој изјави дека „левицата ја фали демократијата кога дава резултатите што и одговараат“, повтори дека само либералите ја ставиле на маса грижата на граѓаните и дека сега почнува одговорна работа; Де Вевер има можност да изгради центар-десница околу својата партија која може да го валоризира фламанскиот идентитет и придобивките од белгискиот федерализам без да се откаже од проевропската вокација; Наместо тоа, Влаамс Беланг има за цел да го подобри резултатот на фламанска територија што е можно повеќе за сè повеќе да ги зголемува влоговите.

Сега е тешко да се каже кој би можел да ја преземе Владата, иако не може да се исклучи коалицијата што ќе ги преземе либералите, демохристијаните и Н-ВА, која ќе достигне 76 од 150. Резултат кој едноставно би ја претставувал историјата, надминувајќи ги годините влади на „широки договори“ и конечно работејќи на автентична белгиска десница.

Паралелно се одржаа и европските избори на кои „победа“ беше Вламс Беланг со 14,5% и 3 пратенички места, потоа Н-ВА со 14% и 3 пратенички места и МР со 13% и исто така 3 пратенички места. Белгиската Лабуристичка партија (PTB-PVDA, GUE/NGL) даде силна изјава со 11% со 2 места. Најголем пад забележаа зелените формации, при што Гроен и Еколо заедно освоија само 10% во споредба со 15% пред пет години и едно место помалку. Благ пад забележаа и социјалистите, кои заедно се затворија на 15,5% со 4 пратенички места, парадоксално едно повеќе отколку во претходниот европски законодавен дом.

Трендот е непогрешлив: идентитетските партии на Фландрија (регионот северно од Белгија) се зајакнаа, либералите ја задржаа својата позиција на југот што зборува француски, „умерената“ левица се намали, а најекстремната левица и Христијанскиот центар ја менува рамнотежата.