fbpx

Обидот на Тимерманс да ја замени анти-земјоделската влада во Холандија

Животна средина - септември 9, 2023

Холандската политичка клима е турбулентна како и секогаш, која се карактеризира со непоколебливи коалициски влади, плејада парламентарни партии и постојано се развива циклус на сосема нови партии и партии кои имплодираат и исчезнуваат од политичката сцена. Последната епизода во оваа сага се предвремените општи избори кои неодамна беа распишани за ноември 2023 година, по падот на 4.ти Влада на Руте – составена од Партијата за слобода и демократија (ВВД, Обнови), Демократите 66 (Д66, Обнови), Христијанско-демократската жалба (ЦДА, ЕПП) и Христијанската унија (КУ, ЕПП). Владата пропадна во јули 2023 година како резултат на партиските несогласувања околу имиграциската политика, рекурентно и значајно прашање во холандската (и навистина европската) политика што не можеше да се надмине од неумешната либерално-конзервативна коалиција.

Постојат неколку значајни забелешки кои треба да се извлечат од холандската политичка клима пред претстојните општи избори, од кои некои имаат важни импликации за европската енергетска и земјоделска политика. Првата е дека Марк Руте, актуелниот премиер и поранешен лидер на ВВД, конечно се повлекува од политиката. Откако беше премиер 12 години од 2010 година и ја водеше својата партија на 4 општи избори, Руте на крајот одлучи да ја напушти работата и целосно да ја напушти политиката. Според анкетите, партијата ВВД на Руте би можела да падне од сегашните 34 места на помалку од 25.

Од конзервативна перспектива, заминувањето на Руте е многу позитивен развој, и навистина една од причините зошто тој се откажува е во голема мера неговото губење на политички капитал како резултат на некои од политиките што тој ги предводеше. Иако партијата на Руте, ВВД, е номинално „либерално-конзервативна“ партија, нејзината евиденција во владата би сугерирала поинаку, со воведени некои катастрофални политики. Најзначајно е обидот на неговата влада да ги намали емисиите на азот во земјоделскиот сектор.

Иако земјоделците организираа протести од 2019 година поради целите за намалување на емисиите, точката на кршење дојде во јуни 2022 година, кога владата ги претстави плановите за намалување на емисиите на азот и амонијак за 50% до 2023 година за да се усогласат со стандардите на ЕУ. Оваа политика првенствено ќе влијае на земјоделскиот сектор, а особено на холандските сточари, бидејќи ќе доведе до принудно затворање до 3000 фарми, а со тоа наиде на жестоко противење и долготрајни протести од фармерите.

Ова е класичен пример за постојано растечкиот феномен што го гледаме во Европа на земјоделските производители кои се жртвени од естаблишментот за сите еколошки зла со кои се соочуваме, на штета на благосостојбата на земјоделците и навистина сите Безбедноста на храната на Европејците, особено во случајот со Холандија, која е втор по големина извозник на земјоделски производи. Посвеж пример би била предложената реформа на ЕУ за Директивата за индустриски емисии, која, во истата насока, се обидува да го прошири опсегот на примена за да вклучи некои од најголемите сточарски фарми.

Втората значајна точка што треба да се покрене за претстојните избори, поврзана со протестите на земјоделците, е изборниот подем на Boer Burger Beweging (БББ), Движење на земјоделци-граѓани, аграрна партија предизвикувач основана во 2019 година во контекст на раните протести на фармерите, а која се искачи на национално значење по протестите во 2022 година поради гласното противење на политиките на владата на Руте. Неверојатно, партијата БББ победи на холандските покраински избори во март 2023 година, доаѓајќи на врвот во сите 12 провинции. Понатаму, неколку месеци води на општите избори, и покрај неодамнешниот пад, останува на 4 -то место и најверојатно ќе биде клучно за формирање влада.

Подемот на БББ има реперкусии не само за Холандија, туку и за ЕУ ​​пошироко, бидејќи другите конзервативни партии се обидуваат да ја имитираат нејзината успешна мобилизација на земјоделските интереси и се стремат да станат гласноговорник на земјоделците и руралните заедници, кои досега беа игнорирани од владејачките урбани елити. Примерите вклучуваат одбрана на селата на VOX и PiS (ECR) на неодамнешните општи избори во Шпанија во 2023 година и претстојните општи избори во Полска, соодветно. Дури и на ниво на Парламентот на ЕУ, ЕПП се чини дека се обидува да ја промени патеката за да ја добие поддршката на земјоделците со нејзиното неодамнешно отфрлање на предложениот Закон за обнова на природата од ЕУ.

Трет важен развој на настаните поврзани со ЕУ на претстојните избори во Холандија е назначувањето на опозицискиот кандидат. Откако се приклучија за да формираат изборна коалиција, социјалистичката Лабуристичка партија (PvdA, S&D) и еко-социјалистичката Зелена левица (GroenLinks, G-EFA), номинираа никој друг освен Франс Тимерманс за свој кандидат за премиер. Франс Тимерманс е поранешен извршен потпретседател на Европската комисија за Европскиот зелен нов договор и европски комесар за климатски активности. По речиси 14 години минати во Брисел, реши да се врати на домашната политика.

Кандидатурата на Франс Тимерманс е лоша вест за конзервативците и руралните заедници. Тимерманс беше екосоцијалистичка цврстина и архитект на таканаречениот „Зелен нов договор“ на ЕУ, пакет што испорача политики кои се катастрофални за енергетската безбедност и безбедноста на храната. На пример, Европскиот закон за климата кој наметнува утописка цел за намалување на емисиите од 55% за 2030 година, предложеното проширување на Директивата за индустриски емисии на сточарските фарми, „стратегијата од фарма до вилушка“ која бара наметнување од горе надолу на производителите на скапа транзиција до „одржлив модел“, или стратегија за биолошка разновидност на ЕУ за 2030 година, која се стреми да ја врати биолошката разновидност на сметка на земјоделското земјиште.

Тимерманс и европскиот пристап кон климата се толку радикални што дури и радикалниот еко-социјалист Макрон уште во мај предупреди дека ни треба „европска регулаторна пауза“ за да и помогнеме на индустријата да се прилагоди; на што Тимерманс возврати дека „немаме луксуз на пауза“ поради апокалиптичен „ризик од екоцид што претставува закана за опстанокот на човештвото“.

Судејќи според неговите европски перформанси и еко-догми тогаш, премиерата на Тимерманс би била опасна перспектива за холандската и навистина европската безбедност на храната. И тоа не е неверојатна перспектива, бидејќи партијата на Тимерманс има шанси да победи на изборите. GroenLinks-PvdA моментално е изедначена на второто место со VVD и само околу 3 поени зад двенеделната партија Нов социјален договор.