fbpx

Одбрана, миграција и финансии на Европскиот совет

Есеи - декември 28, 2023

На 14 декември, на последниот редовен состанок на Европскиот совет во годината, меѓу другите точки се дискутираше за одбраната, миграцијата и ревизијата на повеќегодишната финансиска рамка на ЕУ (МФФ).

Во однос на безбедноста и одбраната, заклучоците на Европскиот совет беа исполнети со зборови не помалку од девет параграфи и потставови, иако всушност ништо спектакуларно не беше решено.

Да почнеме со последниот пасус, поточно став 27. Овде, и покрај комплементарноста на посилна и поспособна Европска унија на полето на безбедноста и одбраната кон НАТО, ова последново беше прогласено да остане основа на колективната одбрана на нејзините членки.

Сепак, беше додадена една интересна последна реченица:Ова не е во спротивност со специфичниот карактер на безбедносната и одбранбената политика на одредени земји-членки.Ваквата изјава ја препознава визијата, целта и волјата на некои земји-членки на ЕУ да ги развијат сопствените одбранбени капацитети како силна безбедносна политика.

Ова важно политичко признание може да се стави во врска со ставот 26 од заклучокот, кој ја нагласува индустриската можност за развој на одбранбена подготвеност, трошоци, инвестиции и способност, како и пазар за одбрана.

Ставот 25, напротив, укажува на искористување на одбраната за понатамошна централизација на Унијата со некои добро познати еуфемизми, како што е „испорачување амбициозна геополитичка унија“ или „зголемување на капацитетот за автономно дејствување во контекст на глобална нестабилност, стратешка конкуренција и безбедносни закани“.

Овој параграф е прв во споредба со другите два, но во секој случај треба да се поврзат трите од нив – и тие ги одразуваат двете спорни визии за тоа како Европската унија треба да се развива во наредните години.

Од друга страна, на состанокот беа посветени три параграфи на заклучоците за миграцијата. Позитивно беа вклучени конзервативните прашања за поефикасна заштита на надворешните граници на ЕУ и одлучна борба против организираниот криминал, трговијата со луѓе и шверцот со луѓе и инструментализацијата на миграцијата како хибридна закана.

Особено, Европскиот совет остро ги осуди сите таканаречени „хибридни напади“, како што е инструментализацијата на мигрантите од трети земји за политичка цел. Ова е поврзано со ризикот што го претрпуваат некои земји-членки на ЕУ, како што е Финска, за да се спротивстават на тековните хибридни напади на нејзините надворешни граници што ги започна Белорусија или Руската Федерација.

Конечно, Европскиот совет се обиде да најде договор за ревизијата на МФФ на половина пат од седумгодишниот буџет 2021-2027 година. Овде, 26 земји-членки поддржаа прилагодувања, иако со цел да се постигне едногласност одлуката беше одложена до почетокот на следната година.

Унгарија беше земјата-членка што ја замрзна потврдата. И покрај фактот што Европската комисија, преку нејзиниот највисок функционер за правда г. картички мудро.

Ова нè потсетува на филмот „Големиот извидник и мачкин четврток“, каде што различните ликови си имаат недоверба и ги плаќаат своите долгови само кога се сигурни дека нема да бидат измамени од нивните колеги.

Главната причина за зголемувањето на буџетот на ЕУ е поддршката за Украина, „со заеми и субвенции во вредност од 50 милијарди евра во следните четири години“, според германскиот федерален канцелар . Сепак, ЕУ треба да располага и со повеќе пари за помош за процесот на пристапување на земјите од Западен Балкан и да управува со миграцијата. Лошата миграциска политика и управување во минатото чини дополнителни ресурси во иднина.

За можеби најделикатното геополитичко прашање во моментот, израелско-палестинскиот конфликт на Блискиот исток, Европскиот совет одржа „длабока стратешка дебата“, но не успеа да донесе заклучок.

Извор на сликата: Le Soir