fbpx

Од Рабат до Мадрид: Акт за балансирање на Педро Санчез

трговија и економија - февруари 22, 2024

Шпанскиот премиер, Педро Санчез, тргна на патување во Мароко на 22 февруари среде турбулентна домашна позадина . Додека фармерите во Мадрид парадираа низ улиците со своите трактори протестирајќи против мерките што го засегаат земјоделскиот сектор, а Конгресот со едноминутно молчење за двајцата убиени од Гардија Цивили во Барбате, Санчез се најде во Рабат за да ги зајакне врските со Мароканското Кралство.

Односот меѓу Шпанија и Мароко има огромно значење за двете нации , не само во економска и трговска смисла , туку и во соработка за безбедносни и миграциски прашања, што покажува целосно закрепнување на односите. Последната посета на претседателот беше на 2 февруари 2023 година, кога Санчез, заедно со мароканскиот премиер Азиз Ајануч, го предводеше XII состанок на високо ниво во Рабат. Оваа неодамнешна посета на Санчез означува позитивен чекор кон зајакнување на овие историски врски и промовирање на стабилноста во северноафриканскиот регион.

Агендата на претседателот во Мароко е преполна. Тој се состана со мароканскиот премиер Азиз Ајануч на разговори за билатералните односи и напредокот во спроведувањето на патоказот меѓу двете земји . По овие состаноци, мароканскиот режим успеа да обезбеди нови отстапки од шпанскиот премиер, означувајќи значаен чекор по најценетиот во март 2022 година: историската промена на позицијата за спорот во Западна Сахара.

Понатаму, Педро Санчез изјави дека ќе има претстојна средба меѓу шпанската и мароканската влада со цел да се разјаснат царинските прописи . Санчез потврди дека штом ќе се финализираат подготовките на мароканската страна, царината ќе биде отворена, повторувајќи ја посветеноста да се почитуваат сите договори постигнати во април 2022 година , што вклучува поддршка од Шпанија за планот за автономија на Мароко за Западна Сахара. Владини извори сугерираат дека ова отворање нема да биде одложено по оваа година , а мароканските власти се посветени на решавање на фитосанитарните проблеми што се појавија. Во Сеута ова ќе го означи инаугуративното формирање на таква царинска испостава .

Една од клучните иницијативи за поддршка на овие инвестиции е заедничката организација на Светското првенство во 2030 година , со Шпанија, Португалија и Мароко како домаќини. Мароко планира да инвестира околу 1,3 милијарди евра во изградба на голем стадион во близина на Казабланка и реновирање на уште шест стадиони, со цел да биде домаќин на финалето во Казабланка, и покрај конкуренцијата од Бернабеу или Камп Ноу.

Со сето ова, почнуваат да се појавуваат деталните клаузули и обврски кои произлегуваат од ангажманите на Санчез за време на состанокот. За време на брифингот за печатот по средбата, Санчез ги спомна плановите на Шпанија да „врши инвестиции во Мароко во вкупна вредност од над 45 милијарди евра до 2050 година“, нагласувајќи го активното учество на Шпанија во напорите за економска модернизација на соседната земја, иако без да навлегува во конкретни детали.

Мароканската влада има намера да инвестира околу 1,4 милијарди евра во подобрување на својот железнички систем , проект за кој интерес покажа шпанската компанија Талго. Според Санчез, овие инфраструктури претставуваат „можност за шпанските компании“ и тој го охрабрил Мароко да ги претстави на претстојниот шпанско-марокански самит, сè уште без одреден датум, за да можат да учествуваат во овој проект.

Санчез го нагласи сегашна „одлична состојба на билатералните односи меѓу Шпанија и Мароко“. Доказ за тоа, според Санчез, лежи во „Трговската размена надминува 20 милијарди евра во 2022 година и зголеменото присуство на Шпанија како инвеститор во Мароко“. Во изјавата од Монклоа, Санчез спомена дека разговарал со мароканскиот премиер напредок на различни проекти во образованието и културната соработка кои беа промовирани на претходната средба.

Неодамнешната посета на Педро Санчез на Мароко беше значаен чекор во билатералните односи меѓу Шпанија и соседното Кралство . Во турбулентен домашен контекст обележан со протести на фармерите во Мадрид, Санчез се фокусираше на зајакнување на врските со Мароко . Иако се појавуваат неизвесности и предизвици, патувањето на Педро Санчез во Мароко ги постави темелите за поблиска соработка и посилни односи меѓу двете земји. Останува да се види дали дополнителната отстапка на претседателот во Рабат во среда, ќе и донесе на Шпанија некакви придобивки.