fbpx

Пиратите се враќаат!

Култура - февруари 17, 2024

Билансот на Арапскиот Полуостров во рацете на пиратите. Хутите и тежината на Јемен во геополитиката.

Додека меѓународната ситуација е блескава, благо кажано, има и такви кои продолжуваат да поставуваат тешки барања, што навистина ја става во опасност стабилноста на глобалната рамнотежа. Веќе отворените фронтови се добро познатите: руската инвазија на Украина, израелската операција на Газа како реакција на нападите на Хамас на 7 октомври и сè посилната тензија (влошена од изборните резултати) меѓу Кина и Тајван.

Сепак, постои ситуација која често останува незабележана и наместо тоа е клучна. Јемен со години доживува ситуација на нестабилност која сега ризикува да стане неодржлива. Всушност, дел од земјата беше контролиран од редовната влада – и поддржан од Соединетите Американски Држави и Европската Унија – пред Хади, а од 2022 година управуван од Рашад ал-Алими како претседател на Претседателскиот одбор на директори; другиот дел е во рацете на бунтовничката група Хути, предводена денеска од Махди ал Машат.

Герила активноста на Хутите започна во 2004 година: неколку години претходно групата, која го носи своето име од семејството на основачот Мухамед ал-Хути, создаде неколку училишни клубови преименувани во „Младост на верување“, со цел да го зајакне чувството на шиит во земја управувана од тенкото (53%) сунитско мнозинство. Ситуацијата се влоши со американската воена интервенција во Ирак: во тој момент антиамериканизмот и антиизраелизмот станаа теми кои се повторуваат, што доведе до вооружени бунтови против редовната влада.

Од 2015 година, Хутите управуваат со главниот град на земјата, Сана, ставајќи го менаџментот на земјата во криза. Јемен е многу деликатна држава со оглед на нејзината географска положба: пред сè, невозможно е да не се приближиме до јеменскиот брег за да помине по Суецкиот канал, второ, Јемен се граничи со Саудиска Арабија, која честопати доброволно воено интервенира само за да ги смири немирите. како и за зајакнување на границата и избегнување на терористичка инфилтрација.

Поморската позиција ги стави Хутите во позиција да станат вистински пирати, кои ги користат најлошо опремените бродови за да ги ограбуваат и да соберат дополнителни средства за поддршка на граѓанската војна. Од 7 октомври, поддржувајќи го Хамас, тие ја интензивираа оваа пиратерска активност, секако ставајќи ги западните држави во криза, но и неколку арапски земји, Египет и Иран пред се.

Неодамна беа истрелани проектили врз бродови кои се упатија кон Иран, што е првиот напад врз нацијата што се смета за нивен финансиер. Веројатно тоа беше нејасен напад, но зајакнувањето на Хутите не е добра вест.

Ансар Алах, заменик-шефот на Управата за медиуми, им се закани на неколку држави, вклучително и Италија, изјавувајќи дека учеството во Аспидес – мисијата на Европската унија за одбрана на Израел во водите на Црвеното Море – значи директен судир со Јемен.

Реалноста е дека Јемен сам по себе не претставува опасност ниту за Италија, ниту за Западот, па дури и за Израел, кој парадоксално наоѓа во нив дополнителен меѓународен проблем кој сепак го одвлекува вниманието на арапскиот свет од палестинската ситуација. Она што загрижува, сепак, е ако заканите на Хутите станат чувствителни на Саудиска Арабија и Оман.

Двете држави, всушност, сè уште се тесно поврзани со САД и во неколку наврати одржуваа рамнотежа на Арапскиот Полуостров и во деликатното блискоисточно сценарио. Ако Саудијците исто така имаат посебни врски со БРИКС, Оман наместо тоа претставува една од најконкретните земји: таа е единствената со мнозинство што не е ниту сунити, ниту шиити, туку ибади („исламски трет начин“ кој го отфрла насилството на секој начин ). и никогаш не се забележани случаи на насилство поради отпадништво, што е многу ретко во исламскиот свет.

До денес, границата меѓу Јемен и Оман никогаш не доживеала кризни моменти, исто така затоа што сунитскиот дел се граничи со Оман и затоа е директно контролиран од прозападните сили. Колапсот на земјата и преземањето на власта од Хутите би го направиле Арапскиот Полуостров вистинско буре барут.