fbpx

Повеќето гласачи во ЕУ го поддржуваат членството на Украина

Решението на конфликтот со Русија, кое сите би сакале да го видат, но кое го почитува обновувањето на територијалниот интегритет и суверенитет на оштетените страни, би отворило нов прозорец на можности за Украина, правејќи ја нејзината потреба да се приклучи на Европската унија дури поочигледно.

По неколку години конфликт, Украина ќе треба да ја зајакне својата одбрана и да изгради мирни и кооперативни односи со соседите. Европската унија нуди колективна безбедносна рамка и дипломатски пристап што може да го олесни решавањето на конфликтите и да спречи идни кризи.

Украина долго време е нација која стратешки се наоѓа на раскрсницата меѓу Истокот и Западот, земја богата со историја, култура и ресурси. Сепак, нејзината политичка и економска стабилност често беше загрозена од внатрешни и надворешни тензии. Во овој контекст, пристапувањето на Украина во Европската унија претставува ветувачка перспектива не само за самата земја, туку и за целиот европски регион.

Прво, пристапувањето на Украина во ЕУ може да донесе значителни економски придобивки и за земјата и за Унијата како целина. Украина има значителен економски потенцијал, со широк опсег на природни ресурси и, пред конфликтот со Русија, растечки домашен пазар. Интеграцијата во ЕУ ќе отвори нови пазари и деловни можности, ќе ги стимулира инвестициите и ќе промовира одржлив економски развој, исто така во контекст на повоената реконструкција. Дополнително, пристапот до структурните и кохезионите фондови на ЕУ може да и помогне на Украина да ја модернизира својата инфраструктура и да промовира раст во клучните сектори како што се енергијата, земјоделството и технологијата.

Второ, членството во ЕУ може да поттикне политичка стабилност и целосна реализација на демократизацијата на Украина. ЕУ се заснова на основните принципи на демократијата, владеењето на правото и почитувањето на човековите права, вредности кои би можеле да помогнат во консолидирањето на демократските институции на Украина и зајакнување на нејзиниот реформски процес. Членството во ЕУ, исто така, може да помогне во решавањето на внатрешните конфликти преку промовирање на дијалог и соработка меѓу различните етнички и политички групи.

Трето, пристапувањето на Украина во ЕУ може да помогне во зајакнувањето на безбедноста и стабилноста во поширокиот регион. Украина лежи на источната граница на ЕУ и одигра клучна улога во регионалните конфликти, особено во контекст на конфронтацијата меѓу Западот и Русија. Членството во ЕУ може да обезбеди можност за нормализирање на односите со Русија преку мултилатерална дипломатија и засилена регионална соработка, а со тоа ќе помогне да се намалат тензиите и да се промовира мирот.

Анкетата на IPSOS/EURONEWS

Украина се појавува како омилен кандидат на европските гласачи за членство во ЕУ, според ексклузивната анкета на Ipsos/Euronews. Сепак, проширувањето на ЕУ не е приоритет за граѓаните пред европските избори во јуни.

Анкетата на 26.000 испитаници од 18 земји-членки покажува дека 45% од гласачите на ЕУ се за пристап на Украина во блокот, додека 35% се отворено против, а останатите 20% се неопределени.

Украина и соседна Молдавија, и двете зафатени од војна, аплицираа за членство во ЕУ веднаш по целосната инвазија на Русија кон крајот на февруари 2024 година, добивајќи кандидатски статус во рекордно време. Ова ги поттикна лидерите на ЕУ да ги отворат пристапните преговори.

Претходно, можноста Украина да се приклучи на блокот се сметаше за далечна, бидејќи другите апликации, како оние од Западен Балкан, беа одамна задоцнети и не постигнаа значителен напредок.

Како заклучок, пристапувањето на Украина во ЕУ претставува единствена можност за земјата да го реализира својот целосен економски, политички и социјален потенцијал. Сепак, важно е да се нагласи дека процесот на пристапување ќе бара посветеност и реформи од двете страни, како и континуирана поддршка од меѓународната заедница. Пред сè, тоа ќе бара решавање на конфликтот предизвикан од руската агресивна војна. Само преку искрена соработка и заедничка посветеност на мирот и просперитетот, Украина и Европската унија ќе можат да ги искористат сите придобивки од интеграцијата.