fbpx

Повеќе оружје и повеќе помош за Киев. Што е ЕУМАМ

Политика - октомври 18, 2022

Tags:

Во понеделникот на 17 октомври Русија ја нападна Украина со беспилотни летала камикази кои летаат со брзина од 185 километри на час и имаат домет од околу 2.000 километри. Мал, брз и многу тежок за откривање. Тие се именувани на овој начин поради нивната карактеристика за еднократна употреба. Станува збор за таканаречените „Шахед 136“, беспилотни летала од иранско производство. Ударените области се: Лиев, Виница, Одеса, Запорожје и други градови во земјата. Истиот ден, Европската унија одлучи дополнително да ја зајакне својата улога во конфликтот меѓу Русија и Украина. Како? Преку помош и обука на војници. Така, по испраќањето тешко оружје (тенкови, муниција, оклопни возила и артилерија), Советот за надворешни работи на Европската унија ја одобри европската мисија за обука наменета за 15.000 украински војници . Официјалното име на мисијата е ЕУМАМ Украина . Сите министри за надворешни работи на земјите-членки се состанаа во Луксембург и разговараа преку официјална нота од Советот. „Целта на мисијата – стои во белешката – е да помогне во подобрувањето на воениот капацитет на украинските вооружени сили за ефективно спроведување на воени операции“. Дополнително, целта на оваа акција е и да и се даде можност на Украина да може да го брани својот територијален интегритет во нејзините граници, се подвлекува во соопштението „меѓународно признатите“. Покрај одбраната на границите и подобрувањето на украинската армија, Европската унија го мотивира својот избор и преку заштита на цивилите и одбрана на суверенитетот.

Како функционира ЕУМАМ?

Украина долго време бара конкретна воена помош. ЕУМАМ Украина ќе обезбеди и индивидуална и колективна обука на украинските вооружени сили. Покрај тоа, особено внимание ќе се посвети и на специјализираната обука. Меѓу оние кои ќе бидат обучени ќе бидат и силите за територијална одбрана. Предводник на оваа мисија ќе биде вицеадмиралот Ерве Блежан, директор за воено планирање и способност за спроведување. ЕУМАМ Украина својата работа ќе ја врши на териториите на земјите-членки на ЕУ. Оперативниот штаб ќе биде лоциран во рамките на EEAS, Европската служба за надворешни работи, во Брисел. Ова е за да може да се обезбеди општа координација на стратешко ниво. Очекуваните трошоци се 106.700.000 евра. Мандатот на неизвршната мисија ќе трае најмалку две години. Важно е да се нагласи дека мисијата ќе обезбеди координација со билатералните активности на земјите-членки за поддршка на Украина. Предвидено е и учество на други меѓународни партнери и трети држави. Бројот на украинските војници и војници кои ќе се обучуваат во Европа е 15.000.

Германската министерка за надворешни работи, Аналена Баербок, пристигнувајќи во советот рече дека таков број ќе може да ја поддржи Украина во нејзината директна самоодбрана.

Жозеп Борел, високиот претставник за надворешна безбедносна политика на Европската унија, прецизираше дека Еумам не е само мисија за обука, туку е доказ за фактот дека Европската унија ќе остане покрај Украина „секогаш потребно“. На истото мислење е и Белата куќа. Преку портпаролката Карин Жан-Пјер, за време на средбата со новинарите, Соединетите Американски Држави го повторија истиот концепт.

The text was translated by an automatic system

Tags: