fbpx

Полска: Избори со двоен исход

Политика - октомври 17, 2023

ПиС (ЕЦР) прва партија, но опозицијата може да формира влада

Парламентарните избори се одржаа на 15 октомври во Полска, земја во која десниот центар историски постигнува многу позитивни резултати, владеејќи непрекинато од 2005 година. Сепак, за владата се натпреваруваат двете радикално различни десничарски партии.

Од една страна, тука е PiS (ECR), партијата на Качински и Моравјецки со конзервативна, антикомунистичка и националистичка идеолошка основа, која владееше од 2005 до 2011 година и од 2015 до денес; од друга, постои ПО (ППЕ), либералната, проевропска и демохристијанска партија на Доналд Туск. Две спротивни визии, и покрај тоа што припаѓаат на иста политичка област.

Изборите видоа фрагментиран резултат, но оној што мора да нè натера да разбереме како динамиката, веќе видена во Шпанија, на повторно откриената суштинска биполарност на европската политичка сцена е сè пораспространета. Одејќи кон нумеричките резултати, ситуацијата со гласачките ливчиња што треба да се комплетира е следна: PiS и неговата коалиција сепак се на прво место со нешто повеќе од 35% од гласовите; следен од ПО и неговите сојузници, заглавени на 30%; трето место за алтернативниот блок „Терза Виа“, составен од еколошки и аграрни движења кои собраа 14% од гласовите; Значителен број гласови надминаа и централно-левичарскиот блок Нова Левица (8,48%) и групата уште подесно од ПиС, имено Конфедерација (7,17%).

Лесно е да се каже дека владиниот блок (или барем идеолошки најблискиот) собира нешто повеќе од 40% од гласовите (43,15%) додека здружените опозиции во голема мера надминуваат 50% (53,09%). Пребројувањето не е толку едноставно: PiS сè уште има најголем број гласови и затоа места. Понатаму, нема да биде лесно да се најде стабилен владин договор за Туск да мора да најде договор меѓу својот народ, левицата и зелените со програма што не е единствено насочена кон исфрлање на PiS од владата на земјата.

Анализата на гласањето потоа подвлекува некои фундаментални аспекти: во Мала Полска, Подлахија, Сантакроче и Лублин PiS надмина 40%, додека во Субкарпатија дури имаше апсолутно мнозинство со 52,83%, додека во Западна Померанија не достигна 30%. Лубуш, и Померанија (каде што постигна најлош резултат со 27,39%). Што имаат заедничко овие региони?

Субкарпатија и Лублин се граничат со Украина, Подлахија се граничи со Белорусија и Литванија, Мала Полска се граничи со Словачка и Сантакроче е блиску до овие гранични области; Западна Померанија, Лубуш и Померанија се областите што граничат со Германија и гледаат на Балтикот. Гласањето за PiS затоа беше широко распространето во селата, особено во јужните и источните области на земјата, кои исто така беа повеќе вклучени во војната меѓу Русија и Украина, додека беше послабо во градовите на северозападот. Глас сосема спротивен на оној за ПО, кој наместо тоа надмина 35% во градовите достигнувајќи само 20% во селата, со експлоатација од странство, која сепак вклучуваше околу 140.000 гласови, незначајни за конечните резултати од изборите.

Толкувањето кое би сакало PiS да биде казнет за неговата верна поддршка за каузата на Украина мора веднаш да се побие бидејќи областите кои се најинволвирани навистина во голема мера ја наградија владината партија. Ако ништо друго, едноставно силното зголемување на учеството на гласачите (73% одѕив во споредба со 62% во 2019 година) го намали својот консензус, додека PO ги врати гласовите дури и на оние кои минатиот пат беа воздржани.

Сега следните потези секако ќе бидат бурни: не е во прашање опозициската коалиција да оди во Влада; сепак, останува да се види програмската и вредносната основа на која ќе се заснова договорот. Тоа секако ќе има влијание и на европските избори: слаба, веројатно поделена влада и опозициска партија со силен изборен примат наскоро би можеле да го вратат ПиС на доминантна позиција, како во земјата, така и во Европската унија.