fbpx

По случајот Скот Мортон, доаѓа Флоријан Едерер како најверојатно нов главен економист за конкуренција. Што ќе каже ЕУ овој пат?

Политика - август 23, 2023

Во рамките на Европската унија отворени беа номинациите за главен економист за конкуренција, по оставката на Американката Фиона Скот Мортон. Епизода во која на некој начин Европската унија гледа со некој вид сомнеж на личност, на неевропско државјанство и која веќе силно соработувала со светски компании во технолошкиот сектор.

По силните критики и обемната јавна дебата околу оваа афера, а исто така и по упорното одбивање од француската држава, Фиона Скот Мортон реши да се откаже од својата улога како главен економист за конкуренција.

Важно е да се направи брз преглед на она што се случи во последниот период во Европската унија за да разбереме што се случи и кои ќе бидат следните чекори.

Во месец јули 2023 година, Фиона Скот Мортон беше избрана од потпретседателката на комисијата, Маргрете Вестагер, која сакаше таа да служи како шефица на Competiton Ecominomis, многу важна улога во Европската унија. Меѓутоа, набргу потоа, самата потпретседателка ќе ја објави оставката на Скот Мортон, преку твит од 19 јули 2023 година, во кој таа одлучува да го објави писмото за оставка на поранешниот американски функционер:

„Почитувана г-ѓа Вестагер,

Чест ми е што сум избран за главен економист на ГД Конкуренција. Сепак, имајќи ја предвид политичката контроверзност што се појави поради изборот на неевропеец за пополнување на оваа позиција и важноста Генералниот директорат да ја има целосната поддршка од Европската унија додека ја спроведува, утврдив дека најдобриот курс на акција е за мене да се повлечам и да не преземам

Позиција главен економист. Работата за спроведување на современите закони за конкуренција и важните нови алатки како што е актот за дигитални пазари е критична, како за граѓаните на ЕУ, така и за оние во други земји. Ви посакувам вам и на вашиот тим најдоброто во извршувањето на оваа важна задача. Ви благодарам многу што ме сметате за оваа важна позиција, со нетрпение очекувам да работам со вас во иднина.

Со моите најдобри желби, Фиона Скот Мортон“

Причината за ваквото откажување се наоѓа токму во многуте критики и протести кои се појавија по нејзиното назначување, и внатре и надвор од европските институционални сали.

За да се разберат причините за овие многу тешки критики и контроверзии, неопходно е накратко да се разгледа биографијата на професорот Мортон.

Навистина, Фиона Скот Мортон е поранешен службеник на американската влада. Таа служеше под администрацијата на сега поранешниот американски претседател Барак Обама. Покрај тоа, таа беше консултант на големи светски компании, како што се Microsoft, Apple, Amazon и Pfizer.

Токму поради нејзината професионалност и претходната кариера, таа беше избрана за главен економист на Одделот за конкуренција на Европската комисија. Меѓутоа, нејзиното назначување почна да врне бура од приговори, толку многу што таа, всушност, беше принудена да се откаже од својата позиција во Европа.

Многуте критики насочени кон неа се токму поврзани со нејзината мината работа, која покрена прашања за создавање на можни конфликти на интереси и ризик од мешање на Вашингтон во одлуките на Брисел. Не само тоа. Всушност, економистката беше оспорена и за нејзиното неевропско државјанство. И, конечно, фактот што таа директно се занимаваше со големи компании во технолошкиот сектор, како што се Мајкрософт и Епл, на пример, односно токму компаниите што таа требаше да ги контролира во овој нов капацитет.

Главните политички групи во Европскиот парламент ги изразија своите стравувања на комесарката Вестагер, која исто така се соочи со сомнежи од нејзините колеги: пет членови на Европската комисија повикаа на „преоценување“ на назначувањето.

Сепак, за другите европратеници, отфрлањето на Скот Мортон претставува отфрлање на странски професионалец од висок профил, и покрај фактот што поставените прашања беа легитимни, што имплицитно може да испрати погрешна порака надвор од Унијата дека ако не сте Европеец преку и преку, не сте добредојдени.

Ако ги оставиме настрана перипетиите кои доведоа до заминување од улогата на американскиот економист, сега се поставува прашањето за изборот на новиот главен економист за конкуренција. Прашање кое затоа, во светлината на блиското минато, изгледа многу сложено за решавање.

До денес постои само уште едно можно име: Флоријан Едерер.
Едерер е исто така државјанин на САД, но тој е роден во Австрија, што го прави за сите намери и цели австриски државјанин.

Имено, новоименуваниот кандидат стана американски државјанин пред само неколку месеци, во мај 2023 година, откако сè уште не ги исполнуваше условите за националност за позицијата главен економист во Федералната трговска комисија минатата година. За да го стори тоа и во исто време да го задржи своето австриско државјанство, тој исто така мораше да помине низ тешка процедура за да го добие ова двојно државјанство, дури и да достави до австриските институции бројни документи и повеќе од 70 страници досие во кое требаше да објасни како да се стане државјанин на САД, исто така, ќе донесе придобивки за Република Австрија.

Згора на тоа, Едерер, како што самиот изјави, никогаш немал никаква врска со Биг Техника. Сепак, австрискиот економист истакна дека можеби има премногу публицитет за случајот Скот Мортон и дека високото ниво на професионалност на Мортон, исто така, требало да се земе предвид наместо само неговата националност и консултантско потекло.

Флоријан Едерер сега е професор на Универзитетот во Бостон, откако помина околу 10 години како доцент на Јеил. Тој има направено опширно истражување за преземање убијци, каде што етаблираните компании плаќаат највисоки долари за иновативни старт-ап, елиминирајќи ги пред да станат сериозни конкуренти.

Овој пат, доколку Маргрете Вестагер и нејзиниот тим одлучат дека тој е најдобриот кандидат за работата, бидејќи во моментот нема други силни кандидати, Флоријан Едерер е идниот главен економист на одделот за конкуренција на ЕУ, DG COMP. И досега, кандидатурата на Едерер беше добро прифатена и од антимонополската заедница на ЕУ.

Едерер има своја јасна и прецизна визија за економската политика.

Особено, тој силно ги поддржува аргументите за потребата од политика на конкуренција за заштита на пазарите на трудот и потрошувачите. На пример, тој рече: „Проблемот со пазарната моќ на пазарите на трудот или пазарите на инпути е исто толку важен како и пазарната моќ на пазарот на производи“.

Тој е доста оддалечен и кога зборуваме за политиката на конкуренција и еколошките цели. А всушност, тој потврдува дека политиката на конкуренција е нешто што не е поврзано со политиката за животна средина, а не треба да биде.

Притоа, тој зборуваше и за индустриската политика, потврдувајќи дека повеќе треба да се нагласи заштитата на конкуренцијата отколку заштитата на конкурентите. Дури и ако ова може да казни еден или повеќе меѓународни економски актери. Идејата на Едерер е да обезбеди економска конкуренција, а не да го заштити овој или оној актер.

Едерер се изјасни дека е многу среќен со оваа можност, сакајќи да изјави и дека Европската Унија е „глобален лидер во спроведувањето на конкуренцијата“. Тој, исто така, додаде дека неговата професионална област е „највозбудливата област за престој и би бил воодушевен ако можам да придонесам за тоа од перспектива на политиката“.

Одлуката ќе треба да ја донесе ЕУ во блиска иднина. Овој пат, ЕУ ќе мора да го земе предвид секој аспект на кандидатот, од професионалниот до „поличниот“, за да не наиде повторно на лик што за многумина може да изгледа непривлечен. Предусловите Флоријан Едерер да стане нов главен економист за конкуренција се сите таму. Сега ќе треба да почекаме и да видиме дали ваквата кандидатура конечно ќе ги собере сите вклучени во процесот на одлучување и да се увериме дека конечно ќе и даде нов поттик на Европската унија и нејзината економска политика.