fbpx

Права на сопственост за домородните народи

Животна средина - февруари 13, 2024

Европски дневник: Рејкјавик, мај 2022 година

Рејкјавик е најсеверната престолнина на една суверена држава, и затоа градот беше очигледно место каде што можеше да се одржи семинар за арктичката политика , како што направи бриселскиот тинк-тенк New Direction на 23 мај 2022 година. Во мојот говор на семинарот, нагласив дека домородните народи во арктичките региони не треба да се третираат како музејски дела; тие сакаат да се сметаат за национални заедници, а не како чувари на националните паркови. Посебно разговарав за прашањето за ловот на китови. Исланѓаните берат китови против жестоките протести на американските конзерватори. Но, она што тие конзерватори навистина го бараат е Исланѓаните да ги хранат китовите за нив, без самите да имаат право да го користат овој ресурс. Ова беше како да некој жесток фармер ќе ги истера своите крави на соседната ливада и ќе ги остави таму да пасат, но не дозволуваше другиот фармер да ги искористи на кој било начин, како што се молзење или користење на месото и кожата. Забележав дека двата залихи на китови собрани во исландските води, кит минке и кит со перка, беа во изобилство и секако не беа во опасност од исчезнување. Навистина, во исландските води китовите секоја година консумираат, според проценките, околу шест милиони тони морска храна, како што се крил и ситна риба, додека самите Исланѓани берат нешто повеќе од еден милион тони риба. Ако американските конзерватори сакаа Исланѓаните да ги хранат китовите за нив, тогаш тие треба да платат за тоа.

Заштитата бара заштитници

Ловењето китови било и е традиционална практика меѓу домородните народи во арктичките региони. Предложив на овие народи да им се дадат права на приватна сопственост на залихите на китови и на другите морски ресурси во нивна близина, не за разлика од индивидуалните преносливи квоти што беа развиени во исландскиот риболов, кои последователно се и одржливи и профитабилни, за разлика од повеќето други видови рибарство во светот. Заштитата на животната средина бара заштитници. Сепак, од клучно значење беше таквите права да бидат слободно преносливи, кои ги поседуваат поединци. Доколку поединците во домородните заедници на Арктичките региони сакаат да ги напуштат своите заедници и да се преселат на друго место, тие треба да можат да го сторат тоа. Спомнав дека слични проблеми се појавија во Амазон каде што огромните шуми, како и многуте езера и реки, некои преполни со риби, беа заеднички имотни ресурси и затоа не се користат ефикасно.

Нов интерес во арктичките региони

Кога во дискусијата беше изнесена неодамнешната понуда на поранешниот американски претседател Доналд Трамп за купување на Гренланд, се сетив на пет обиди да го продадам Исланд, долго време данска зависност. Данскиот крал Кристијан II се обидел двапати и кралот Кристијан III еднаш да ја продаде на англискиот крал Хенри VIII; Данскиот крал Кристијан IV еднаш се обидел да ја продаде на трговци во Хамбург; и набргу откако САД ја купија Алјаска од Русите во 1867 година, американскиот државен секретар Вилијам Севард ја проучуваше можноста за купување на Исланд и Гренланд од Данска. Потоа, предлогот беше исмеан во американскиот Конгрес каде што беше видена мала потреба да се додадат глечери на Гренланд и гејзери во Исланд на Соединетите држави. Сепак, јас поднесов, ова покажа дека интересот за малите и оддалечените земји може да варира со текот на времето. Никој не го сакаше Исланд во минатото; сите ја посакуваа за време на Втората светска војна и Студената војна; после тоа никој повеќе не ја сакаше; но сега повторно имаше голем интерес за некакво воено присуство на западните сили на Исланд, бидејќи Кина и Русија се чинеше дека заеднички започнуваат нова студена војна против Западот.

Закана од Русија?

На семинарот учествуваа уште неколку Исланѓани. Професорката Балдур Торхалсон тврдеше дека Исланд мора да развие свои безбедносни сили. Земјата не можеше да биде целосно без одбрана, како што беше откако Американците ја напуштија својата воена база во Кефлавик во 2006 година. (Исланд никогаш немал војска.) Поранешниот премиер Зигмундур Д. Тој сугерираше дека североисточниот дел на Исланд ќе биде идеална локација за големо пристаниште што го опслужува Арктичкиот Океан. Проф . Тој коментира дека би можело да направи големи неволји доколку еден од најважните учесници во овој процес, Русија, ѝ го заврти грбот и почне неселективно да бере риба. Министерот за животна средина Гудлаугур Тор Тордарсон истакна дека Исланѓаните користат најмногу обновливи извори на енергија, геотермална и хидроелектрична енергија. Исланд мораше да се подготви за климатските промени, иако нивото на морето веројатно нема да се зголеми многу во Исланд доколку глечерите на Гренланд во голема мера се стопат.

Кит Сашими и чаден пуфин

Антонио Џордано, генерален секретар на партијата ЕЦР (Европски конзервативци и реформисти) даде поздравни забелешки на семинарот. Вклучени се и други говорници и учесници Тимо Соини, поранешен министер за надворешни работи на Финска, д-р Хари Неделку во Расмусен Глобал, консултантска куќа управувана од Андерс Фог-Расмусен, поранешен дански премиер и генерален секретар на НАТО, професори Доа Абдел-Мотал и Алан Рајли, Роб Рус, холандски европратеник и потпретседател на ECR групата во Европскиот парламент, Витолд д’Хумили де Шевили, извршен директор на New Direction и Роберт Тајлер, виш советник за политика во New Direction. Многу од учесниците на семинарот поминаа незаборавна вечер во малиот, чуден, но пријатен ресторан за морска храна Thrir Frakkar (Три слоја), каде што може да се уживаат деликатеси како што се сашими од кит и чаден пуфин, како и повеќе традиционални курсеви, вклучувајќи јастог (лангустин), камбала. , и солени бакалар. (Јас не би ја препорачал скапаната ајкула, која е на менито, но многу мои странски пријатели инсистираат да ја пробаат: тоа го прават само еднаш.) Како што вели велшкиот поет Вистан Хју Оден во една песна по посетата на Исланд во 1936 година: „Зашто Европа е отсутна. Ова е остров и затоа — нереално.’