fbpx

Правото не треба да губи

Политика - септември 19, 2021

Иако се чини дека левицата победува во моментов, десницата може да одговори претпазливо и интелигентно на многу начини…

Постојат неколку причини, како што истакнав на друго место , зошто левицата зајакна во последните години, не само кај младите. Политичките прашања кои порано ја обединуваа, па дури и ја дефинираа десницата (во широка смисла, како несоцијалисти) исчезнаа од агендата: јасната и присутна опасност од комунизмот за време на Студената војна; и изборот помеѓу капитализмот од една страна и јавната сопственост на средствата за производство од друга страна. Западот победи во Студената војна, а десницата виде дека нејзините најсилни аргументи исчезнаа во воздух. Некои продорни општествени трендови, исто така, беа поволни за левицата. Сè повеќе луѓе се зависни од владата за нивната егзистенција, како вработени во јавниот сектор или како приматели на владини бенефиции и услуги. За нив приходот не е за заработка, туку за собирање. Згора на тоа, училиштата, од градинка до универзитет, се преземени од новите колективисти кои мислат на луѓето во однос на расата, полот или класата, а не како поединци. За нив, академијата треба да биде место за студии за поплаки, а не за слободно натпреварување на идеи.

Фантазиите на левицата

Левица ја отфрла политичката традиција која потекнува од Запад, но секаде релевантна, традицијата на приватна сопственост, слободната трговија и ограничената влада. Што можеме да направиме за тоа ние кои ја поддржуваме оваа традиција, политичката десница? Еден можеби контраинтуитивен, но не сосема неверодостоен одговор е: Ништо. Плимата ќе се сврти. Луѓето ќе се вразумат, работите ќе се средат сами. Младите обично се мотивирани од надеж, а постарите генерации од страв, и затоа на младите им се допаѓаат долгите списоци со желби што ги нуди Левица. Наскоро ќе откријат дека главно се фантазии. Сите млади генерации на крајот го прават тоа, како што стареат. Не постои начин, на пример, сега озлогласениот еден процент да ги финансира сите материјални потреби на преостанатите деведесет и девет проценти. Сиромаштијата значително се намали во светот во последните педесет години, не само поради зголемената слободна трговија (глобализација). Одвратната институција на ропство беше воведена порано и траеше подолго во арапскиот свет отколку на Запад, а Западот беше тој што презеде акција да го укине. Додека колонијализмот тешко може да се одбрани, не треба да се заборави дека последната колонијална империја беше Советскиот Сојуз, додека Кина сè уште го третира Тибет како колонија; жителите на Хонг Конг очајно сакаа да останат британски поданици; и Австралија, Канада и Нов Зеланд, сите поранешни колонии, се едни од најуспешните земји во светот по неколку критериуми; повторно, оние европски земји кои никогаш немаа колонии, Швајцарија, Луксембург и Исланд, направија многу подобро од поранешните колонијални империи.

Се разбира, ние на Запад треба да го препознаеме угнетувањето и бедата на многу групи кои досега сме имале тенденција да ги игнорираме или да ги игнорираме. Но, во исто време мора да одржуваме чувство за пропорции. И покрај сите негови грешки, Западот никогаш не бил толку суров и безмилосен како ориенталните деспоти (вклучувајќи ги не само фараоните и Џингис Кан, туку и Ацтеките и Инките ) или тоталитарните владетели на дваесеттиот век, од Ленин до Мао . Згора на тоа, капитализмот беше тој што овозможи, преку пронајдоци како што се апчиња, домашни апарати и флексибилно работно време, жените да се занимаваат со независни кариери, да споменеме еден важен пример.

Започна нова студена војна

Од друга страна, додека Студената војна меѓу Советскиот Сојуз и Западот заврши со срамниот пораз на комунизмот во 1989-1991 година, кинеската комунистичка партија, откако Кси Џинпинг ја презеде власта во 2012 година, започна со нова Студена војна против Западот, како шкотски историчар Ниал Фергусон и израелско-американски стратег Едвард Лутвак набљудува. Комунистите се охрабрени не само од нивното новопронајдено економско влијание, туку и од она што тие го сметаат за пад на Западот. Кога Лутвак се сретна со кинескиот заменик министер за надворешни работи Фу Јинг во 2009 година, во екот на меѓународната финансиска криза, таа речиси извикуваше: „Америка е долу! Кина е горе!’ Останува да се види какво влијание ќе има оваа нова Студена војна, но сигурно ќе ја промени нашата политика на долг рок. Историското безбедносно партнерство меѓу Соединетите Држави, Обединетото Кралство и Австралија, објавено на 15 септември 2021 година, испраќа јасна порака до кинеските комунисти (кои не треба да се поистоветуваат со нивните несреќни поданици) дека Западот нема да се предаде.

Стоп за субвенционирање на левицата

Сепак, одговорот дека десницата треба само да почека и да види е незадоволителен. Анализата на надмоќта на Левица сугерира неколку можни одговори. Прво, секогаш кога десницата има политичка можност, треба да се обиде да го смени трендот кон зголемена материјална зависност од владата. Не е само разумна политика сама по себе да се префрлат што повеќе одлуки од јавниот во приватниот сектор. Исто така, од клучно значење за опстанокот на десницата е бројот на јавните службеници и примателите на владините бенефиции и услуги да опаѓа наместо да расте. Благородната идеја зад социјалната држава беше дека никој не треба да се остави зад себе за да не може да плати за образование или здравствена заштита или да се плаши од старост. Сепак, има нешто несоодветно во фактот што државата на благосостојба рапидно растеше во исто време кога животниот стандард значително се подобри, а со нив и способноста на многу повеќе луѓе да се грижат за себе. Социјалните бенефиции треба да бидат наменети само за оние кои не можат да се грижат за себе, а не да се даваат на оние кои се способни, но не сакаат да работат. Најефективната одбрана на западната цивилизација се состои во нејзината социјална основа, силно и енергично граѓанско општество каде граѓаните ги решаваат проблемите на своја иницијатива и каде што вложувачките капиталисти, претприемачи и иноватори прават безброј експерименти, на сопствен ризик и за своја корист. .

Парите се важни и во академијата и медиумите. Ние од десницата секако треба да ја почитуваме слободата на изразување на Левица. Но, не може да се очекува даночните обврзници да го финансираат нападот на разбудените активисти врз западната цивилизација. Како што коментира англискиот политички филозоф Џон Греј:

Отфрлајќи ги старомодните либерални вредности како соучесници во угнетувањето и суштински измамнички, тие ја прошируваат својата моќ не со убедување, туку со социјално маргинализирање и економско уништување на нивните критичари. Како и во ревијалните судења, оркестрирани од ученикот на Ленин, Сталин и „борбените сесии“ на Мао, разбудените активисти бараат јавно признание и покајание од нивните жртви. Како и комунистичките елити, разбудените бунтовници имаат за цел да наметнат единствен светоглед со педагошката употреба на стравот. Отфрлањето на либералните слободи завршува со тиранијата на праведната толпа.

Во Соединетите Држави, собирниот повик на Левицата во летото 2020 година беше: „Дефундирање на полицијата“. Би било поразумно да се отфрлат парите на оние академици кои одамна ја напуштиле секоја потрага по вистината и наместо тоа се занимаваат само со политичка агитација. Нивната академска слобода треба да се почитува, но тие треба да ги црпат своите приходи од подготвени клиенти, а не да ги принудуваат даночните обврзници да ги обезбедуваат. Ако можат да водат академски програми за кои другите се подготвени да платат, тогаш нека биде така. Поддржувачите на слободното општество тешко можат да се спротивстават на приватно финансираните образовни институции. Но, тие имаат легитимен интерес во јавно финансираните институции. Традиционалниот аргумент за државните универзитети секако изгледа атрактивен: дека треба да има независни институции, академски шуми, отворени за способните новодојденци, каде што филозофите и научниците, под сенка од сонцето, непречени од световните определби, ќе бараат разбирање на проблемите. и загатки преку слободната конкуренција на идеи. Но, за жал, како што забележува Греј, „Универзитетите станаа семинарии на будна религија“.

Направете го интелектуалниот случај за индивидуална слобода

Историјата на дваесеттиот век покажува дека малите, добро организирани и самосвесни групи идеалисти можат да имаат големо влијание. Ова беше случај со либералите Ордо во Германија, како и со советниците за слободниот пазар на Реган и Тачер. Но, има повеќе во животот од политиката. Десницата, исто така, мора да биде подготвена да се вклучи во сериозна интелектуална размена со левицата, дури и ако таквата волја не е секогаш возвратена. Сè уште има луѓе кои сериозно ги сфаќаат аргументите и доказите. Ваквите дискусии може да се одвиваат на повеќе нивоа. Милтон Фридман и другите економисти покажаа дека повеќето социјалистички предлози не ги постигнуваат нивните наведени цели. Многу од нивните студии се изнесени од високо ефективната меѓународна мрежа на институти за истражување на слободниот пазар што ја основаше англискиот бизнисмен Сер Антони Фишер, по совет на Фридрих фон Хајек , мрежата Атлас . Социјализмот не ги испорачува добрата, додека капитализмот го прави тоа. На друго ниво, креативните мислители, историчарите, економистите и научниците го обрнаа вниманието на многуте можности за процут што ги нуди слободната економија. Ова е нешто што особено треба да ги инспирира младите луѓе, мотивирани од надеж наместо од страв, како што се Студентите за слобода, со активни здруженија ширум светот. Како што еднаш рече Хајек, „Мораме да го направиме градењето на слободно општество уште еднаш интелектуална авантура, дело на храброст“. На трето и пофилозофско ниво, случајот за слободното општество е едноставно дека индивидуалноста стана наш идентитет, како англиски филозоф Мајкл Оукешот елоквентно потврди. Со текот на вековите современиот човек развил волја и способност за избор, додека социјалистите го негираат овој идентитет и ја посакуваат студената прегратка на колективот.

The text was translated by an automatic system