fbpx

Ран критичар на неограничената влада

Култура - декември 8, 2023

Европски дневник: Рејхолт, април 2022 година

Во моето неодамнешно дело во два тома, Дваесет и четири конзервативно-либерални мислители, јас го дефинирам конзервативниот либерализам со четири принципи, приватна сопственост, слободна трговија, ограничена влада и почитување на традициите (еволуција, а не револуција). Овие принципи постоеја секако пред четворица британски мислители, Џон Лок, Дејвид Хјум, Адам Смит и Едмунд Бурк, да ја претстават својата систематска одбрана во основни книги. На пример, аргументите за приватна сопственост и ограничена влада се наоѓаат кај двајца еминентни писатели од тринаесеттиот век кои би можеле да се наречат „прото-либерали“, исландскиот хроничар Снори Стурлусон (1179–1241) и италијанскиот филозоф Свети Тома Аквински (1225–1274). ).

Разговор на местото на Снори

Моето толкување на Снори како нордиски пионер на класичната либерална и конзервативна мисла предизвика голем интерес во Исланд каде што сите се запознаени со делата на Снори; составен и многу ценет дел од исландското наследство, тие се читаат и дискутираат во сите училишта: Еда, трактат за нордиската митологија, Хајмскрингла, историјата на норвешките кралеви и Сагата за Егил, приказна за поголем од животот исландски воин-поет од десеттиот век. Затоа бев поканет да одржам говор на 19 април 2022 година во Рејхолт, местото каде што живееше Снори и ги напиша повеќето од неговите дела. Ова беше местото каде што тој беше убиен во 1241 година по наредба на кралот Хакон IV од Норвешка, кој беше лут на него затоа што се спротивстави на обидите да го направи Исланд, независен Комонвелт од 930 година, норвешка притока. Аргентинскиот поет Хорхе Луис Борхес, обожавател на древната исландска литература, напишал позната песна за егзекуцијата на Снори.

Рејхолт е оддалечен околу еден и пол час возење од Рејкјавик и местото на црквата, училиштето, хотелот и институцијата посветена на споменот на Снори. Исландското име на местото би било на англиски „Smoke Forest“, бидејќи имало и шума (holt на исландски), која сега главно исчезнала, и некои топли извори кои испуштаат чад. Исто така, има статуа на Снори (наведена погоре). Во мојот говор истакнав дека не е ништо ново да се смета Снори Стурлусон за критичар на кралската моќ. Ова беше аргументирано од страна на научниците претходно, на пример од професорите Сигурдур Линдал , Биргит Соер и Магнус Фјалдал . Но, она што го направив во мојата книга беше да го ставам Снори во конзервативно-либералната политичка традиција, покрај Аквински. Заеднички ги имаа близначките идеи дека кралевите не се ништо помалку од нивните поданици според законот и дека може да бидат сменети ако го прекршат имплицитниот социјален договор, во случајот на Снори, како што е определено со обичаите и конвенциите и во случајот на Аквински, како што е определено со природниот закон. Снори отиде уште подалеку и се расправаше во Хајмскрингла , во познатиот говор што го стави во устата на исландскиот земјоделец, Еинар од Твера, дека е најдобро за Исланѓаните да нема крал освен законот.

Нови сознанија

Во мојот говор додадов неколку размислувања на сметката во мојата неодамнешна книга за мислите на Снори. На пример, во Книгата на Исланѓаните , составена од Ари Учениот во 1120-тите, се упатуваше на вродениот конфликт во Скандинавија помеѓу мирољубивите и штедливи земјоделци од една страна и воинствените и расипнички кралеви од друга страна. Ова беше „исландскиот исклучителност“ што можеше да се види и во делата на Снори. Повторно, приказната на Снори во Хеимскрингла за четирите „заштитни духови“ на Исланд беше суптилна интимација до кралот Хакон IV од Норвешка да не го нападне Исланд, како што планираше да го направи некое време, по престрелките меѓу норвешките трговци и исландските фармери во доцните 1210-ти. . Им кажав на публиката дека најверојатна сум дека Снори првично ја напишал сагата за Олав Дебелиот (995–1030), кој бил првиот норвешки крал кој се обидел да ја преземе контролата над Исланд, и дека потоа додал саги за кралот. претходници и наследници. Исто така, сугерирав дека Снори можеби самиот составил некои од песните во Сагата за Егил , првата вистинска сага на Исланѓаните.

Уште едно размислување се однесува на Еда на Снори. Тоа е дека незнабошците богови, асирите , повеќе личеле на заедница на еднакви отколку на тиранија каде што само еден бог имал апсолутна моќ. Боговите се сретнале и размислувале, како што тоа го прават судиите, и не примиле наредби без сомнение од нивниот признат крал, Один или Вутан. На можеби примитивен начин ова беше нешто слично на кралството кое Аристотел го спротивстави со тиранијата или монархијата што Монтескје ја спротивстави со деспотизмот.

Следеше жива дискусија со мојот разговор со проникливи коментари на психијатарот Оттар Гудмундсон, автор на книга на исландски за личностите на Снори и неговите современици од медицинска гледна точка, и пречесниот Геир Вааге, поранешен свештеник на Рејхолт, страствен читател и толкувач на древната исландска литература.

Мојот предок

Незначителен, но забавен факт е дека јас, како и скоро сите Исланѓани, можам да се пофалам со Снори Стурлусон како предок. Исланд е единствен по тоа што имаме разумно точни записи за повеќето Исланѓани низ вековите, од самото населување на земјата од норвешките викинзи во 874 година, и добро дизајнирана база на податоци управувана од приватна компанија, DeCode Genetics . Јас сум 22-ри во редот од Снори. Забележете дека повеќето Исланѓани немаат презимиња: тие се само синови или ќерки на нивните татковци. Снори на пример беше син на Стурла, како што јас сум син на Гисур. Лозата оди вака:

Снори Стурлусон (1179-1241)

Тордис Снора ќерка (околу 1205 г.)

Ејнар Торвалдсон (1227-околу 1286)

Неименувана девојка Ејнарс ќерка (околу 1250 г.)

Ерик Свеинбјорнсон (околу 1277–1342)

Ејнар Ериксон (околу 1320–1382)

Бјорн Ајнарсон Аџија (околу 1350–1415)

Кристин Бјорнс ќерка (1374-1468)

Солвејг Торлејфс ќерка (околу 1415–1479)

Јон Зигмундсон Лавман (1455-1520)

Хелга Јонсдатер (околу 1511-околу 1600 г.)

Торд Торлаксон (1543–1638)

Торлак Тордсон (околу 1615 г.)

Гудмунд Торлаксон (околу 1650-околу 1687 г.)

Торлак Гудмундсон (околу 1682 г.)

Штајнтор Торлаксон (1728-1813)

Бјарни Штајнторсон Богатиот (1761–1841)

Колфина Бјарна ќерка (1785–1863)

Бјарни Снабјорнсон (1829–1894)

Аста Бјарна ќерка (1864–1952)

Холмфридур С. Јонсдатер (1903–1967)

Аста Ханес ќерка (1926-2000)

Ханес Х. Гисуарсон (р. 1953 г.)