fbpx

Романија подалеку од Шенген ако не ја обезбеди границата со Украина

Правни - февруари 7, 2024

Новите поскапувања на цигарите во Романија, по трикратното зголемување на акцизата од страна на владата за помалку од една година, ги менуваат напорите за борба против шверцот и доведуваат до назадување во ограничувањето на „црниот пазар“, кој траеше година го достигна најниското ниво во последните 15 години. Но, понатаму, ефектот може да биде слабеење на границите и намалување на шансите на Романија да се приклучи во Шенген зоната по копно.

Новите зголемувања на даноците во Романија ги ослабуваат границите, го зголемуваат шверцот и ги намалуваат шансите за членство во Шенген, се вели во анализата на Fair Observer. Романија има најдолга граница со Украина од која било земја членка на ЕУ или НАТО. Романија постојано се обидуваше и не успеа да се приклучи на Шенген-економската зона, и тоа не е добро за економијата бидејќи да се биде во Шенген зоната е од суштинско значење бидејќи нуди не само слобода на движење, туку и безбедност. Шенгенските правила помагаат да се запрат сите големи проблеми, од организиран криминал до шверц и тероризам.

Романија би можела уште повеќе да се оддалечи од членството во Шенген доколку не успее да ја обезбеди границата со Украина. Оваа граница се покажа како најпрофитабилна во однос на шверцот и недозволената трговија во целата ЕУ, бидејќи Романија останува најпогодена земја од шверцот со цигари во Европската унија.

Стоп за контрабанд, веб-страница која го следи обемот на запленети шверцувани цигари, објави дека романските власти само во 2022 година заплениле 110 милиони шверцувани цигари. Но, ова е само врвот на ледениот брег. Многу поголем обем на фалсификувани цигари, вредни стотици милиони евра, успеале да поминат покрај контролите на властите, покажуваат последните истраги. Одлуката на властите во Букурешт ненадејно да ги зголемат даноците по трет пат во изминатата година, влијае на неколку сектори, вклучувајќи ја и тутунската индустрија, која е најподложна на шверц. Ова само ќе го зголеми шверцот на поевтини и поштетни фалсификувани цигари и друга недозволена стока.

Европската канцеларија за борба против измами алармираше за повеќекратните ризици од незаконската трговија

Зголемениот шверц води до отворање на нови патишта и користење од мрежите на организиран криминал. А зголемувањето на шверцот ќе отвори нови шверцерски патишта кои на крајот ќе ги користат не само шверцерите, туку и мрежите на организиран криминал, слабеејќи ја границата на ЕУ и НАТО во време на конфликт, забележува Fair Observer. Самитот на НАТО во Вилнус имаше за цел одбрана на источната граница на алијансата. Од Естонија на север до Бугарија на југ, најпроверениот и силно милитаризиран регион на НАТО може да се покаже како најкревкиот, а се се сведува на политика. За да преовлада НАТО во обезбедувањето на безбедноста на своите земји-членки и сојузници, единството и предвидливоста мора да станат повеќе од охрабрувачки слоган.

„Владите мора да дејствуваат за да обезбедат домашна стабилност и владеење на правото. Некои навистина работат подобро од другите, но со војна на источната граница, тоа можеби нема да биде доволно“, пишува истата публикација.

Романија постави рекорд во борбата против илегалната трговија со цигари

Според официјалните податоци, Романија е под просекот на ЕУ за нелегална трговија со цигари за прв пат по 15 години. Според веб-страницата на романското МНР, ова е „рекорден“, за кој во голема мера придонесоа романската гранична полиција и Генералниот инспекторат на романската полиција преку дејствија преземени во текот на 2022 година.

„Шверцот со цигари, вклучително и фалсификуваните производи, во моментов се оценува како еден од најсериозните ризици за безбедноста на границите, предизвикувајќи загуби од милиони евра за романскиот буџет и буџетите на земјите-членки на ЕУ. Спречувањето на овој феномен е приоритет и постојана цел на Министерството за внатрешни работи и преку сопствени институционални пристапи и преку соработка со други државни структури или со претставници на граѓанското општество“, стои на веб-страницата на МНР.

Според официјалниот извор наведен, полицијата во 2022 година запленила за одземање 4 милиони кутии цигари со приближна вредност од 67 милиони леи (13,4 милиони евра), над 27.700 килограми тутун и 23.830 килограми тутун за наргиле. Истовремено, идентификувани и разбиени пет организирани групи формирани за извршување на прекршокот шверц на цигари во кои учествувале 62 лица. На ниво на романската полиција во текот на 2022 година се регистрирани 782 кривични предмети во кои под истрага се 1.045 лица. Веб-страницата, исто така, цитира студија на независната истражувачка компанија „Новел“, според која „се поставени два историски рекорди во еволуцијата на пазарот на недозволени цигари во Романија, и тоа: забележано е најниско годишно ниво на трговија со цигари на црниот пазар (7,1 %) и најниско ниво на недозволен пазар забележано во еден месец на истражување (6,1%), поточно јули“. Податоците на МАИ, исто така, откриваат дека најчестиот метод што го користат шверцерите за внесување нелегални цигари во Романија е сè уште преминувањето на „зелената граница“ од страна на шверцерите, генерално преку места тешко достапни за граничарите, транспортирани до места за складирање или до средства за транспорт.

Незаконската трговија со цигари влезе во нагорен тренд во 2023 година. Тутунската индустрија предупредува на нови покачувања на акцизите

По „рекордно“ високо ниво во 2022 година, според Novel Research минатата година, илегалниот пазар на цигари во Романија влезе во нагорен тренд. Споредено со просечните 7,1% во 2022 година, шверцот со цигари изнесувал 8,2% од вкупната потрошувачка во мај. Тоа значи годишни буџетски загуби од 350 милиони евра за домашната тутунска индустрија, велат нејзините претставници. Причината се наведува дека е зголемувањето на акцизата за тутунот за повеќе од 10 отсто на две рати во текот на осум месеци. Неодамнешното зголемување, кое беше најзначајно, беше и трето во една година. Претставниците на тутунските компании предупредуваат дека неуспехот да се исполни распоредот за зголемување на акцизата, договорен од владината коалиција во 2022 година, ќе доведе до растечки црн пазар, загрозувајќи ги тековните инвестиции, буџетските придонеси и, не најмалку важно, пристапувањето на Романија во Шенген.

„Минатата година стапи на сила петтиот распоред за покачување на акцизите за сите тутунски и никотински производи за периодот 2022-2026 година. Првото зголемување, според распоредот, се случи во август 2022 година, а второто на 1 април 2023 година. За една година акцизата се зголеми за 11% – 62 леи, од 565 на 626 леи.(…) Од досегашните искуства, кога не се почитуваа последователните временски распореди, поставени пред влезот во ЕУ (од 2002 г.), шверцот нагло се зголеми, правниот пазар се намали, а буџетот беше оштетен, врвовите се забележани во 2006, 2010, 2014 година. владината коалиција во 2022 година ќе доведе до раст на црниот пазар, загрозувајќи ги тековните инвестиции, придонесите во буџетот и, последно, но не и најмалку важно, пристапувањето на Романија во Шенген“, велат претставниците на романската тутунска индустрија во заедничката изјава, цитирана од Агерпрес.

Според податоците на Националниот институт за статистика (ИНС), извозот на тутунски производи на Романија во 2022 година изнесува 1,48 милијарди евра, додека увозот изнесува 375 милиони евра, што резултира со позитивен придонес во платниот биланс од 1,1 милијарди евра. А најновите податоци на НСИ го потврдуваат трендот – во првите пет месеци од годинава извозот на цигари и загреани тутунски производи е меѓу најбрзо растечките.

Романија втор најголем производител на тутунски производи во ЕУ

Влијанието на тутунскиот сектор врз економијата на Романија, без инвестиции, е 1,77 отсто од БДП. Според Евростат, Романија, со три големи фабрики, е втор најголем производител на тутунски производи во Европската унија, на исто ниво со Германија.

„Ако намерата на владата е да ги доведе акцизите за тутун до просекот на ЕУ, тогаш таа треба да ја доведе и куповната моќ до европскиот просек. Романците имаат 51% помала куповна моќ од просекот на ЕУ, според GfK Purchasing Power Europe 2022. Исто така , под претпоставка дека ќе го достигнеме нивото што го сакаат властите, со длабока загриженост се прашуваме што ќе следи – уште едно зголемување, натпросечно?Недостатокот на предвидливост е најголемиот непријател на бизнисот.Во 2010 година, по непланираното зголемување на акцизата од над 50% за помалку од девет месеци, шверцот надмина 36%! Инвестициите се стопирани, луѓето се отпуштаат, а буџетот е оштетен за милијарда евра. Како и во минатото, моментално објавените намери покажуваат некохерентност, немање визија и сметководствени пресметки направени на колена” , додаде Гилда Лазар, директор за корпоративни прашања и комуникации на JTI Романија, Молдавија и Бугарија.

Според Драгош Букуренци, Романија ризикува да го изгуби значителниот напредок постигнат во борбата против недозволената трговија со цигари.

„Ако минатата година нашата земја забележа историски најниско ниво на црниот пазар за цигари, наглото зголемување на даноците ќе доведе до експлозија на оваа појава. Можеме да видиме до што може да доведе агресивната политика на зголемување на акцизата во Франција, која минатата година забележа рекордно високо ниво од 39% од нелегалната трговија со цигари. Но, ситуацијата во Романија е многу посложена: имаме повеќе од 2.000 километри од надворешната граница на ЕУ за одбрана пред лицето на граничната војна. Зголемувањето на организираниот криминал е реално закана за националната безбедност и нивото на недозволена трговија имплицитно зборува за безбедноста на границите во пресрет на пристапувањето на Романија во Шенген Напорите на властите за борба против нелегалната трговија, кои се поддржани и од тутунските компании, би можеле да бидат откажани со непредвидлив фискална политика“, рече Драгош Букуренци.