fbpx

Романија, последно место во Европа во наплатата на ДДВ

Политика - февруари 21, 2024

Во 2023 година, Романија остана на последното место во Европа во однос на наплатата на ДДВ, позиција што ја одржуваше речиси постојано во изминатата деценија, и покрај бројните законски мерки против измами спроведени од властите. Згора на тоа, и покрај општиот европски тренд во последните години, Романија успеа да го зголеми „перформансот“ на зголемување на јазот за ДДВ, додека дури и земјите околу неа, со кои до вчера беше во иста група – Бугарија, Унгарија и Полска – направија значителни чекори за намалување на овој индикатор. За оние кои не се запознаени со поимот GAP, ДДВ GAP се дефинира како недостаток во наплатата на данокот на додадена вредност. Со други зборови, тоа е разликата помеѓу износот на ДДВ што економските оператори треба да го префрлат во буџетот и реалниот износ што го наплати државата.

Во овој контекст, не е изненадувачки што Романија стана студија на случај за Европската комисија на крајот на минатата година. Но, владата во Букурешт се надева дека со примената на новата мерка за борба против даночното затајување со воведување на системот Е-фактура, работите ќе се сменат. Иако системот работи силно од 1 јануари оваа година, изненадувајќи ги дури и најголемите скептици, останува да се види колку добро ќе функционира по 1 јули, кога шестмесечниот грејс период даден на фирмите да се префрлат на новиот систем. завршува.

Според најновите податоци за наплата на ДДВ, анализирани од Европската комисија, помеѓу 2019 и 2021 година, ДДВ ГАП во Романија се зголеми за 4 отсто од најниското ниво од 32,7 отсто во 2018 година. Во исто време, на ниво на ЕУ, стапката на наплата се зголеми за околу 2%. Вкупниот јаз во ДДВ во ЕУ се намали за околу 38 милијарди евра, од 99 милијарди евра во 2020 година на 61 милијарда евра, што е „невидено“ подобрување во споредба со претходните години, според Европската комисија. Според него, повеќето земји постигнале напредок во наплатата на ДДВ, поради „конкретните одговори на политиките, особено оние поврзани со дигитализацијата на даночните системи, известувањето за трансакциите во реално време и електронското фактурирање“.

Дефицитот на ГАП на Романија во наплатата на ДДВ е околу 30 пати поголем од оние забележани во Финска (1,3%), Естонија (1,8%) и Шведска (2%) – земји со највисок ранг во Европа – и повеќе од 10 проценти повисок од оној што го објави последно рангираната земја пред неа, Малта (24,1%). Значајни дефицити се забележани и во Грција (17%) и Литванија (14,5%). Анализата на еволуцијата на ДДВ ГАП на Романија во споредба со онаа на околните поранешни комунистички земји – Бугарија, Унгарија и Полска – открива уште потажни заклучоци.

Трите земји успеаја драматично да го намалат овој индикатор од 2018 година, достигнувајќи 4,9%, 4,4% и 3,3% соодветно во 2021 година. Ова е и покрај фактот што сите три земји имаат значајна компонента за само-потрошувачка (потрошувачка во мали домаќинства на сопствени производи, за кои не се наплаќа ДДВ, не се фактурира) како што има Романија. Покрај тоа, Унгарија има највисока стандардна стапка на ДДВ во ЕУ од 27% (во Романија е 19%). Во сите овие земји важна улога одигра дигитализацијата на даночните системи, а мерките беа воведени постепено во текот на неколку години за да се овозможи околината да се прилагоди на системот.

Бугарија, Унгарија и Полска ги применија речиси истите мерки, кои ги спроведоа и романските власти. Единствената мерка што Романија не ја испроба е деталното евидентирање и декларирање во реално време на трансакциите со ДДВ, како што беше направено во Унгарија. Во овој контекст на неспособноста на Романија да се справи со даночното затајување и неуспехот да го положи тестот за наплата на ДДВ, Европската комисија минатата година ѝ посвети поглавје наречено „Романија – студија на случај за постојаниот висок дефицит за наплата на ДДВ“.

„За разлика од другите земји на ЕУ, Романија има постојан и висок дефицит за наплата на ДДВ во последниве години. Од 2000 година, првата година во која се проучуваше дефицитот за наплата на ДДВ, тој се движеше над прагот од 30 проценти. Покрај тоа, почитувањето на ДДВ Дефицитот е значително поголем од која било друга земја-членка во целиот период од 2000 до 2021 година. Помеѓу 2013 и 2021 година тој се движеше помеѓу 33,2 и 39,7 отсто“, се наведува во документот на Европската комисија.

Експертите на Комисијата, исто така, забележуваат дека значителното намалување на стапката на ДДВ за 4% во 2016 година и дополнително 1 процентен поен во 2017 година, за опсег на стоки, „немаше забележително влијание врз еволуцијата на јазот во усогласеноста со ДДВ“. ДДВ е данок на потрошувачка, а ДДВ јазот е јазот помеѓу износот што треба да го наплати државата од овој данок и она што реално се наплатува. Според економските аналитичари, зголемувањето на овој показател во Романија е уште поалармантно бидејќи потрошувачката е зголемена во последните две години. Од друга страна, тоа е сериозен предупредувачки сигнал дека нешто не функционира, иако Романија во изминатите години ги спроведе мерките што ги побара Европската комисија, а кои работеа и во други европски земји. Во Романија ниту регулирањето на мерките како AMEF, RO e-Invoice, RO e-Transport и SAFT, ниту дури и заострувањето на казните за даночно затајување не ги дадоа очекуваните резултати. Ниту, пак, фактот дека Романија има ниски стапки на ДДВ за некои производи – 5% и 9% – не е доминантен фактор за одржување на овој индикатор на високо ниво од 36 %-37% , велат економските аналитичари. Очигледен заклучок: измама, односно некои фирми нашле „дупки“ во заобиколувањето на овие регулативи и го измамиле државниот буџет со можно соучесништво на телата за даночна контрола. Ова неодамна го потврди и министерот за финансии Марсел Болош.

„Јазот во ДДВ покажува дека ние сме земјата со најголема даночна евазија и најголема финансиска недисциплина во управувањето со овој витален данок за нашата земја“, објасни министерот Болош зошто е неопходно да се воведе системот на е-фактура.

„Какви предности имаме од овој модул? Едноставно! Еден: ја намалуваме дупката во ДДВ, најголемото достигнување за нашата земја, доколку се постигне оваа цел. Тоа носи дополнителни милијарда евра приход, а јас ќе ви кажам. неакадемски, целосно го елиминира телефонскиот метод, лобирањето, интервенцијата во организацијата на даночните инспекции, нема повеќе одење да се прават секакви… не! Модулот е-фактура и даночниот модул против измами кажете каде одат тимовите на даночната инспекција и многу силно предупредувам дека ќе работат со даночна тајна чии санкции, во однос на протекување и користење на податоци таму, ќе бидат крајно драстични“, додаде министерот за финансии.

Речиси 2 милијарди евра дефицит за наплата на ДДВ во Романија

Според министерот за финансии, дефицитот во наплатата на ДДВ лани изнесувал повеќе од 9 милијарди леи, што Владата планира годинава да го намали за околу половина.

„ДДВ-то за 2023 година го завршивме со наплата на ДДВ од 104 милијарди леи. Во 2024 година поставивме цел од 115 милијарди леи, а од борбата против даночното затајување со помош на модулот е-фактура и модулот за борба даночно затајување, уште 5 милијарди леи, значи тешка задача за нас, 120 милијарди леи“, истакна Марсел Болош.

Системот Е-фактура стапи на сила на 1 јануари, датумот од кој е задолжителен за сите набавки на стоки и услуги. Тој бара од сите компании да ги пријават фактурите издадени преку системот во рок од 5 дена од нивното издавање. Но, до 1 јули 2024 година, издадените и примени фактури во хартиена форма, pdf/mail, како и сега, ќе се одвиваат паралелно, но нивното известување во системот за е-фактура на RO е задолжително без оглед на формата на фактурата. Од 1 јули 2024 година, фактурите ќе се испраќаат само преку е-фактура и само фактурите испратени и валидирани во системот ќе се сметаат за оригинални фактури.

Системот, имплементиран преку Министерството за финансии, функционира од 2022 година, но преносот на фактури преку него беше задолжителен само за приватните компании во нивните односи со државните субјекти, за оние поврзани со стоки со фискален ризик и за туристичките агенции кои издаваа фактури врз основа на на празнични ваучери.

Романија поднесе барање до Европската комисија (ЕК) во јануари 2022 година за отстапување од законодавството на ЕУ за ДДВ за проширување на шемата за сите комерцијални трансакции. Причината беше што на АНАФ и требаше време да ги подготви своите ИТ системи за да издржат нагло зголемување на бројот на даночни обврзници кои пристапуваат до неговите сервери. Досега, иако се пријавени одредени грешки во системот, само во првата недела од јануари досега се земени 2,7 милиони фактури со вкупна вредност од 16 милијарди леи, се вели во најавата на министерот Болош, кој проценува дека ќе наскоро сакаат 1 милион фактури дневно.

„Лоши вести за оние кои мислеа дека системот не работи“, заклучи тој.

Во истиот контекст, Болош предупреди дека по 1 јули, непријавувањето во системот е-фактура е прекршок и дека компаниите ризикуваат високи казни. Но, по неколку дена тој се врати велејќи дека „системот е подобрен“, главниот проблем – што системот дозволувал да се внесуваат дупликат фактури – е решен. Изјавата дојде по инсистирањето на приватната деловна заедница дека системот не функционира уште од првите денови. Многу претприемачи се пожалија и на бирократијата вклучена во пријавувањето на системот, а големите компании, вклучително и компанија за мобилни телефони, најавија дека не можат да го имплементираат системот од 1 јануари.