fbpx

Руска пропаганда во Латвија: медиуми и комуникација и реакција на владата

Конфликтот меѓу Русија и Украина трае веќе три години. Покрај веднаш опипливите ефекти, има и колатерални што може да резултираат со „информативна војна“, војна во војна.

Новите и традиционални медиумски наративи се изложени на руска пропаганда, во некои земји повеќе отколку во други. Во овој конкретен случај, фокусот е на Летонија, земја чии жители 36 отсто зборуваат руски. Пред да навлеземе во тоа како функционира комуникацијата во земја како Латвија, неопходно е да се направи чекор назад и да се отвори заграда за тоа како, веќе неколку години, се пренесуваат информациите.

Откако дигиталните информации завладеаа, човек постојано е изложен на лажни и „одбрани“ вести: оние кои накратко кажуваат само дел од вистината и ја покажуваат само едната страна од истата монета. Ова стана очигледно за време на пандемијата, кога ширењето на лажни или „одбрани“ вести беше речиси неконтролирано. Уште два примери кои би можеле да се земат предвид се комплицираната ситуација на Блискиот Исток и конфликтот меѓу Русија и Украина.

Затоа, на корисниците им беше тешко да добијат целосни информации. Огромниот дофат на овој вид вести, исто така, и пред се се должи на инхерентниот алгоритам на социјалните мрежи; ако корисникот следи само одредени типови на сметки, полесно е алгоритмот да му предложи конкретни теми, без оглед на нивната вистинитост.

 

Комуникација во Латвија: како земјата се бори против дезинформациите

Назад во Летонија, каде главниот ризик можеше да биде националистичко востание, имајќи го предвид големиот број руски говорници и граѓани со руско потекло кои живеат таму. Ова не се случи. Од самиот почеток на конфликтот, латвиската влада ја кажа својата позиција, остро осудувајќи го нападот на Кремљ врз Украина. Ова резултираше, минатиот јануари 2024 година, со протерување од земјата на повеќе од илјада Руси со дозволи за привремен престој, протерување диктирано од неуспехот да се положи испитот за јазик А2.

Сепак, мора да се земе предвид дека јазичното прашање останува најважно: со оглед на големиот број граѓани кои зборуваат руски, медиумите ја адаптираа својата комуникација така што сега е можно да размислуваат за анализата на содржината покрај лингвистичката деклинација сама по себе. .

Од февруари 2022 година, оние што ја следеа руската државна телевизија или меѓународно познатите информативни програми како што е „Русија денес“ и не беа жител на Русија, веќе немаа пристап до тој вид на ширење. Прашањето за Летонија останува: коегзистенција на два идентитети во иста држава. Држава која, треба да се запомни, ја отфрли руската инвазија до степен што ги забрани руските регистарски таблички во февруари 2024 година (забрана што не се однесуваше на автомобилите во транзит). Комуникацијата отсекогаш била навремена од страна на владата, исто како што често се среќавала со различни тешкотии. Иако извршната власт имаше и има јасни идеи, населението не беше и не е целосно усогласено, речиси чисто поради чувството на припадност и историска меморија. Елементи кои можат да дадат голема слобода на можностите за искривена комуникација.

 

Вести и медиуми: моќта на социјалните и сложеноста на сајбер просторот

Мета, матичната компанија на Фејсбук и Инстаграм, објави интересни податоци за латвискиот медиумски пејзаж, кои во 2023 година главно се базираа на онлајн вести. Пред да се истражат бројките пронајдени од Мета, дадена е друга бројка (Кемп, 2022): 78 отсто од населението кое живее во Летонија има социјална сметка. Ако се вратиме на социјалните мрежи, помеѓу 2022 и 2023 година Фејсбук во Летонија имал речиси 875 илјади корисници, бројка од особен интерес бидејќи дезинформациите, како што е објаснето погоре, доаѓаат од злоупотреба што може да се направи за политички цели и можноста за ширење невистинити вести или кликање. .

Да разјасниме уште една точка: во февруари 2022 година, покрај купувањето простор на социјалните мрежи и новинските агенции од страна на руската држава преку маскирани компании и трети лица, беа креирани веб-страници по истата процедура; извор на информации кои, гледајќи ги бројките, би можеле да допрат до илјадници поединци. Накратко, можноста за унапредување на пропагандата беше проширена. Летонија се придржуваше до ограничувањата што ги споделуваат Европа и НАТО, исто така во однос на комуникацијата, како и економските санкции што треба да се наметнат на земјата предводена од Путин.

Проблемот е што контролирањето на сајбер просторот е можеби еден од најголемите предизвици за владите во светот, бидејќи сè уште нема целосно дефинирани закони и регулативи кои можат да се прилагодат на сите видови ситуации. Конвенцијата од Будимпешта и нејзините протоколи можеби се референтна точка, но има уште многу работа да се направи.

Во секој случај, Министерството за одбрана на Република Латвија воспоставува рутински стратегии за сајбер-безбедност, па вниманието на ова прашање е големо. Дури и на ниво на комуникација, владата мораше да усвои многу прецизна линија, зборувајќи за регрутирање – доколку е неопходно да се поддржи Украина – и во исто време јасно ставајќи до знаење дека Латвија нема да биде вклучена, иако ги поддржува мерките против Кремљ заедно со НАТО и Европа. Ова доведе до тоа населението да има несогласни ставови за ова прашање. Ако потоа ги земеме предвид корените на земјата, нејзиното минато со СССР, присуството на многу Руси на територијата и економските последици генерирани од конфликтот, прашањето станува уште покомплицирано.

 

Фактори кои можат да ги спречат замките на пропагандата

Истражувањето спроведено од агенцијата за истражување на пазарот Кантар Латвија во октомври 2022 година откри кои фактори можат да бидат одлучувачки кога станува збор за руската пропаганда и можноста таа да пушти корени во Летонија или да не.

Студијата опфати примерок од луѓе на возраст меѓу 18 и 74 години. Им беа поставени прашања за тоа како претпочитаат да се информираат или каков пристап имаат кон вестите. Утврдено е дека помладите помалку ја прифаќаат пропагандата и дека етничките Летонци и испитаниците кои зборуваат латвиски дома се поотпорни на руските пораки. Она што, сепак, одлучувачки го одредува подемот или падот на руската пропаганда е однесувањето усвоено од латвиската влада (се гледа на можностите што им се достапни на етничките малцинства или добрата употреба на јавните пари) и квалитетот на животот. Во овој конкретен случај, упатувањето е на modus vivendi во времето на СССР, кој многумина го сметаат за супериорен во однос на денешниот. Ова се најдоминантните елементи на кои владата би можела стратешки да работи за мислењето на населението да не биде под влијание на поларизирани информации.

 

„Ние сме центар за независни руски новинари“. Порака на премиерот Силина

Една неодамна усвоена иницијатива која укажува во оваа насока е приемот на независни руски новинари. „Европа“, рече латвискиот премиер Евика Силина во интервју за Newsweek, „има должност да реагира на она што се случува во Русија со испраќање поголема помош за Украина и давање можност на независните руски новинари слободно да се изразуваат во странство. Политика која не ги демонизира Русите во целост, туку само пропагандата што ја спроведува Кремљ. Навистина, се зборува за создавање „центар за руските новинари во егзил кои зборуваат поинаков јазик од јазикот на режимот и исто така можат да пренесат поинаква порака до граѓаните на Русија“, објаснува Силина понатаму.