fbpx

Се раѓа Фондацијата за италијанското училиште

Култура - јуни 25, 2024

Нова непрофитна организација за поддршка на образованието

Денес, во Veneranda Biblioteca Ambrosiana во Милано, беше претставена Фондацијата за италијанското училиште, ново непрофитно тело предодредено да игра клучна улога во националната образовна панорама. Целосно финансирана од приватни лица, Фондацијата ќе работи во тесна соработка со Министерството за образование и заслуги, со цел транспонирање на територијалните потреби и оптимизирање на распределбата на ресурсите преку развој на национални проекти и тендери.

Создавањето на Фондацијата беше официјализирано со потпишување на Меморандум за разбирање помеѓу самата Фондација и Министерството за образование и заслуги. Овој чекор претставува значајна синергија помеѓу јавното и приватното, поставувајќи ги темелите за соработка насочена кон зајакнување на италијанскиот училишен систем. Фондацијата за италијански училишта е родена благодарение на придонесот на големите компании како UniCredit, Banco BPM, Enel Italia SpA, Leonardo SpA и Autostrade per l’Italia, кои делуваат како субвенционери. На свеченоста на инаугурацијата учествуваше и министерот за образование и заслуги, Џузепе Валдитара, кој ја истакна важноста на оваа иницијатива.

Фондацијата е предводена од Стефано Симонтаки, партнер на адвокатската фирма BonelliErede, потпомогнат од Одборот на директори од висок профил, составен од Џовани Азоне, претседател на Фондацијата Карипло, Фабрицио Палензона, претседател на Групацијата Прелиос и Роза Ломбарди. редовен професор на Универзитетот „Ла Сапиенца“ во Рим. За да се обезбеди усогласеност со основачките идеали, беше формиран и Одбор на гаранти.

Фондацијата има поставено амбициозна цел за собирање средства: 10 милиони евра во првата година на активност, со прогноза да достигне 50 милиони евра до 2029 година. Овие средства ќе се инвестираат, во координација со Министерството за образование и заслуги, за дефинирање на приоритетите на интервенциите и поддршката на училиштата низ целата национална територија, од север кон југ. Намерата е да се консолидира доблесниот дијалог помеѓу јавниот и приватниот, особено во продуктивните сектори каде што се задоволните со професионалните вештини.

„Училиштето е столб за развој на нашата земја“, изјави министерот Валдитара. „Во земјите на ОЕЦД, просечната приватна инвестиција во училиштата претставува 2% од вкупната инвестиција во секторот, во Италија е само 0,5%. Во име на големата алијанса меѓу јавното и приватното, важно е да се поттикнат и инвестициите од Светот на бизнисот и финансиите да помогне во поддршката, во склад со јавните политики, на училишниот систем, што го прави сè поконкурентен проект, одлучувајќи да му се придружиме со важно финансирање“.

Стефано Симонтаки, претседател на Фондацијата за италијанското училиште, ја илустрираше мисијата на организацијата: „Во свет кој се менува со брзина никогаш до сега, Фондацијата за италијанското училиште беше создадена за да го поддржи Министерството за образование и заслуги во изградбата на училиште што му дава можност на секој ученик да расте со знаења и вештини кои му овозможуваат да го живеат својот живот во согласност со нивните склоности и аспирации Фондацијата има за цел да обезбеди, во соработка со Министерството, конкретна економска поддршка за италијанските образовни институции.

Раѓањето на Фондацијата за италијански училишта претставува важен чекор кон поголема интеграција помеѓу јавните и приватните ресурси во образовниот сектор. Оваа иницијатива има потенцијал значително да го подобри квалитетот на образованието во Италија, одговарајќи на специфичните потреби на различните територии и оптимизирајќи ја употребата на достапните ресурси.

Со посветеноста да собере значителни средства и да инвестира во насочени проекти, Фондацијата се претставува како нов модел на соработка помеѓу јавното и приватното. Неговата активност не само што ќе обезбеди финансиска поддршка на училиштата, туку ќе придонесе и за создавање подинамична и поконкурентна образовна средина, способна да подготви нови генерации за соочување со предизвиците на иднината. Накратко, Фондацијата за италијански училишта е конкретен пример за тоа како соработката помеѓу различни субјекти може да доведе до позитивни резултати за општеството, со цел постојано и одржливо подобрување на националниот образовен систем.

 

Алесандро Фиорентино