fbpx

Словачка: Алијансата Фичо-Пелегрини повторно излезе како победник

Политика - октомври 5, 2023

Далечната левица помеѓу Путин и Ковид се враќа во центарот на вниманието

Изборите во Словачка ја видоа земјата чекор назад во својата политичка историја. Без оглед на судот, кој ќе го истражиме поради неговата критичка природа од конзервативна перспектива, изборната победа на Роберт Фицо ќе го врати на чело на владата на нацијата по трет пат во последните 17 години.

Почнувајќи од резултатите, првата партија на изборите ја предводеше Фицо (Смер, С&Д) со 22,95% од гласовите, потоа прогресивците (ПС, РЕ) со 17,96% и партијата формирана од поранешниот премиер Петер Пелегрини. (Hlas, поврзан со PSE) на 14,70%. Според тоа, Фицо и Пелегрини обезбедија над 37 отсто од гласовите, но 69 пратенички места од вкупно 150, па им требаат само 7 места за да постигнат стабилно мнозинство.

Сепак, ова мнозинство ќе треба малку да се „прошири“. Останатите партии, покрај прогресивците, вклучуваат ОЛ’аНО (ППЕ), конзервативна партија која имаше слаби резултати на изборите, паѓајќи од 25 отсто во 2020 година на 8 отсто во 2023 година, Демохристијаните на КДХ (ППЕ), либералите на SaS (ECR), и националистите на SNS (неповрзани). OL’aNO и SaS беа верни сојузници во владата на Матовиќ. Сепак, тие постепено ги прекинаа врските, што доведе до владина криза што се совпадна со предвремените избори, бидејќи првичниот мандат беше поставен за 2024 година.

Падот на конзервативците е евидентен: во 2020 година, OL’aNO изнесуваше 25,03% и успеа да формира влада со SaS (6,22%) и партиите SR (ID) и ZL (неповрзани), кои добија 8,24% и 5,77 %, соодветно. Оваа коалиција колективно претставуваше 45,26 отсто од гласачите. На актуелните избори овие четири партии добија вкупно 17,43%. На ова, можеме да ги додадеме КДХ (6,82%), Република (ултранационалисти) со 4,75%, и АЛИ (ППЕ, проунгарски) со 4,39% од таборот на десниот центар. Сепак, процентот сепак паѓа под 40% од гласовите.

При формирањето влада, OL’aNO, KDH и SaS не доаѓа предвид да се приклучат во коалиција со Фицо и Пелегрини, со оглед на нивното силно противење на нив пред само три години. Можностите се со PS и SNS. И покрај тоа што се идеолошки поблиски до ПС, набљудувачите се наклонети кон влада меѓу социјалдемократите и националистите. Она што може да ги обедини се нивните политики во однос на Украина и СОВИД-19.

Причините поради кои Словаците им ја вратија довербата на Фицо и Пелегрини се чини дека се вртат околу овие две прашања. Покрај критикувањето на внатрешните борби меѓу партиите од десниот центар за време на нивниот (краток) период во владата, што беше главната причина за префрлањето на гласовите од десно кон лево, Словаците се чини дека се залагаат за намалување на помошта за Украина (клучна точка во реториката и на Фицо-Пелегрини и на СНС) и го критикуваа справувањето со постпандемиските фази.

Ситуацијата е очигледно критична: влада која ги содржи „трите леви“, Смер-ПС-Хлас, би имала мнозинство што би можело дури и да го промени уставот. Сепак, ПС има прозападен став неспојлив со националистичката пропаганда предводена пред се од Фицо. Влада на Смер-Хлас-СНС би била помалку идеолошки кохерентна, но постабилна, бидејќи ги споделуваат сите критични програмски точки.

Не треба да се претпоставува дека овој резултат ќе произведе значителни пресврти на европската политичка сцена. Близината на Украина останува клучен фокус на политичката агенда за огромното мнозинство западни земји и НАТО. Не може да се замисли дека промената на курсот на Словачка ќе резултира со колапс на сите одлуки донесени од земјите-членки на ЕУ.

Сепак, имаше значително назадување во подемот на конзервативците, второто, овојпат многу поизразено, по нивниот неуспех во Шпанија. Во овој случај, предизвикувачот не е премиер во заминување со висока меѓународна популарност, туку многу контроверзна политичка фигура.

За време на неговиот последен мандат се случи убиството на новинарот Јан Куцијак и неговата вереница. Неодамнешните написи на Куцијак открија значајна шема за даночна измама управувана од поединци тесно поврзани со Фицо, како и клучна врска помеѓу неколку министри и калабриската „Ндрангета“. Оваа криминална организација, наводно, ја искористила попустливоста на словачката влада за несоодветно да ги заплени европските фондови наменети за земјите на Унијата на кои им е потребен развој. Во апсењата извршени во врска со овој случај беа вклучени некои членови на кланот „Вадала“.

Фактот дека поединците вклучени во даночни измами врз граѓаните и уште полошо, во криминалните мрежи со мафијата се реизбрани со поддршка од народот треба да се гледа како значаен пораз за конзервативците. Од клучно значење е да ги вратиме темите што се инхерентно наши: Закон и ред.