fbpx

Тајниот план на шпанската влада за пренесување на граничната контрола на Каталонија и Баскија

Политика - април 15, 2024

Во понеделникот, 8- ми април, различни медиуми споделија како шпанскиот министер за внатрешни работи, Фернандо Гранде-Марласка, тврдел дека префрлањето на граничната контрола на Каталонија и Бакија не е опција. Оваа изјава на министерот беше споделена врз основа на тековната изјава во која се прогласува дека имало наредба да им се дадат надлежности за гранична контрола на полициските сили на двете автономни заедници, Баскија и Каталонија, Ерцаинца и Мосос д’Ескадра. аеродроми и пристаништа пронајдени на двете локации.

Шпанскиот министер даде изјава повикувајќи се на најновиот напис објавен од шпанскиот весник „Ел Конфиденсијал“ во кој претходно истото утро беше споделено дека постои план донесен од Министерството за внатрешни работи, кој е скриен од полициските сили со недели ја воспоставија можноста да се откажат од контролата на аеродромите и пристаништата и во Каталонија и во Баскија.

Како што потврди шпанскиот медиум, овој план е инструкција од самиот министер, документ подготвен од тимот на доверливиот човек на Марласка во Државниот секретаријат за безбедност, комесарот Хозе Антонио Родригез, кој раководи со Кабинетот за координација и студии. Овој документ повлекува промена на историската распределба на надлежностите во овие клучни инфраструктури за границите на државата.

Едно од главните прашања што се појавува во врска со овој план, е тоа што и пристаништата и аеродромите се надворешни граници на Шенген зоната, што значи дека тие имаат и овозможуваат целосен пристап до европската територија, бидејќи Шенген зоната опфаќа најголем дел од територијата во Европа, компромитирајќи над 27 земји. Во оваа смисла, промената на надлежностите на полициските сили во однос на граничната контрола на шпанската територија не само што би имала влијание врз шпанската држава туку исто така би влијаела и на останатите земји членки на Шенген. Ако овој план беше ставен во сила, автономните влади ќе имаа неверојатно ниво на моќ и безбедносна контрола.

Овој поим, исто така, води до уште поголема работа, бидејќи пасошката контрола на граѓаните кои доаѓаат од трети земји, а не членови на Шенген зоната, е извршна надлежност на шпанските национални полициски сили, а со овој план, шпанското Министерство за внатрешни работи би да се пренесе оваа надлежност на полициските сили на автономните заедници, Ерцаинца и Мосос д’Ескудра, вклучувајќи повеќе факултети како што се спречување криминал, надзор, истрага на криминал, интервенција во инциденти за јавен ред, дејствување во случај на сообраќајни несреќи, и други.

Овој нов план ја раскинува традиционалната организација, во која силите на националната полиција присуствуваа на јавните простори на аеродромите и пристаништата, додека Цивилната гарда се занимаваше со ситуации на ограничена зона, која одеше од штандот каде што се проверуваат багажот и патниците до пистата. Во врска со овие разлики, планот би имплицирал реорганизација на шпанската полициска структура, бидејќи на полицајците им дава пошироко чувство за одговорност, додека Цивилната гарда би била префрлена, ограничувајќи ја нејзината надлежност на заштита на објектите, како што е заштита на периметарот и пристапот. контрола.

Сега, враќајќи се на прашањето од каде доаѓа овој нов план, промената на распределбата на полициската јурисдикција, по децении постоење, би можела да биде одговор на барањата на националистите и за независноста, парламентарните групи партнери на Педро Санчез. Владата, која ќе има корист од оваа промена граничната контрола. Други извори потврдија дека овој план е подготвен тајно и дека е производ на притисоци од парламентарните групи, партнери на актуелната шпанска влада. Како резултат на протекувањето на овој план, Хуан Фернандез, генерален секретар на Обединетата асоцијација на цивилната гарда (AUGC) во Шпанија, сподели дека „Напишавме изјава до Министерството за внатрешни работи и уште една, неодамна до секретарот од Државната безбедност, Рафаел Перез, барајќи од нив да ја потврдат или демантираат оваа вест“. Но, тој продолжи велејќи дека „не добивме никаков одговор“.

Марласка тврдеше дека овој трансфер на граничната контрола на Каталонија и Баскија не е возможен, уверувајќи дека „сè што се врти околу граничната контрола е извршна надлежност на шпанската централна влада, која им припаѓа на Цивилната гарда и на Националната полиција“. На крајот, тој гарантира дека „нема притисок“ кон Владата за префрлање на овие факултети и дека доколку некоја од овие мерки „хипотетички“ се усвои во безбедносни прашања, тоа ќе биде направено во „уставна рамка“.