fbpx

Трговијата со дијаманти вклучена во новиот пакет санкции против Русија

Политика - октомври 18, 2022

Ефективноста на новите санкции е во опасност поради руската контрастратегија и незгодното противење на Белгија

Трговијата со необработени дијаманти со Русија, проценета на 4,5 милијарди евра во 2021 година и во постојан раст, според сигурни европски извори, би можела да биде забранета или барем сериозно ограничена од Европската комисија во најновиот пакет санкции против Кремљ, како одговор на јасна тонови ескалација во тековниот конфликт против Украина.

Досега, во 7-те претходни пакети санкции, единствената неограничена трговија меѓу европските земји и Русија беше токму онаа за необработени дијаманти, всушност поради големото економско значење што оваа размена ја има за голем дел од Европа. Осмиот пакет санкции, сепак, допрва треба да биде одобрен од Комитетот на постојани претставници на Советот (Корепер) и пред да се објави официјалната листа, мерката за која станува збор е само хипотетичка, но не помалку загрижувачка.

Урсула фон Дер Лејен, претседател на Европската комисија, во средата на 28 септември, во најавата за ново заострување против Русија, прецизираше дека покрај трговијата со дијаманти, ќе бидат предложени и санкции кои се однесуваат на основните технологии за московската индустрија, како производи хемикалии , производи од челик, благородни метали, цивилно оружје и фармацевтски производи со цел да се ослабне руската воена машина.

За да го попречи спроведувањето на новите санкции и конкретно оние кои се однесуваат на извозот и увозот на необработени дијаманти од Русија, постои Белгија која, со градот Антверпен меѓу најважните градови во светот на пазарот на услуги за сечење и полирање дијаманти. , би ризикувал губење на повеќе од 10 илјади работни места и уште посериозна економска криза. Затоа, Антверпен не може да си дозволи целосно дијамантско ембарго со Русија, но во исто време не може да го попречи, како европска земја, активирањето на новиот пакет санкции што може да се смета за еден од најважните дизајнирани досега.

Премиерот на Белгија Александар Де Кро, на една конференција во последните денови, ги изложи сите грижи на белгиската влада за прашањето на европската самооштетување со санкции кои се премногу поврзани со сега глобализираната трговија, како што е онаа со скапоцените камења. Иако имаше знаци на отвореност од страна на белгиската дипломатија кон барањата на другите држави, како што се Полска и балтичките земји кои ја завршија својата работа на убедување, сепак постојат стравувања во врска со рестриктивната мерка за трговијата со дијаманти.

Да бидам искрен, веќе денес, извозот на дијаманти во Русија од европските земји е прекинат за да се оштети олигархиската елита на Кремљ, но извозот сè уште е дозволен од Москва во Европа, токму за да се ограничи економската штета на нациите вклучени во трговијата. од скапоцени камења.

Украина, во последниве денови, го сигнализира притисокот на Москва врз проруската нација Белорусија, со цел да го достигне врвот на шемата за сертификација на процесот Кимберли (Kpcs), меѓународното тело кое ја потврдува употребата на профитот од трговијата со дијаманти, така што тие не може да се користи за финансирање граѓански војни или соборување на легитимни влади. Се разбира, со војната што трае, Русија ќе го искористи секој можен ресурс, вклучувајќи го и профитот од трговијата со дијаманти, за економски да ја нахрани својата оштетена воена машина, а пријателската нација, во контролното тело, дефинитивно ќе биде многу корисна.

Заобиколувањето на ограничувањата на трговијата со необработени дијаманти од Русија, кои треба да бидат присутни во осмиот пакет санкции, да бидам искрен, може да биде релативно лесно со мешање на руски дијаманти, сигурно „крвави“ со оние од другите нации, пред да се воведат во европски пазар, за да бидат класифицирани како „од мешано потекло“ и да се заобиколат контролите што би ги спречиле да влезат во ЕУ.

The text was translated by an automatic system