fbpx

Укинување на „Златната виза“: импликации за пазарот на недвижности и економската сфера на Шпанија

трговија и економија - април 22, 2024

Во понеделникот на 8 април , шпанскиот претседател Педро Санчез објави дека шпанската влада ја започнала процедурата за ставање крај на „Златната виза“, со цел да се гарантира пристапот на граѓаните до пристојни и достапни станови. Со оваа мерка ќе се елиминира доделувањето на овој документ кој овозможува пристап до режим на престој при инвестирање повеќе од половина милион евра во недвижен имот. Како што најави претседателот, „Ќе ги преземеме неопходните мерки за да се осигураме дека домувањето е право, а не обична шпекулативна работа“.

Овој тип на виза стана популарен во Шпанија уште во 2013 година, по финансиската криза во 2008 година и пукањето на шпанскиот балон со недвижности. Падот на странските инвестиции ја натера тогашната влада, Шпанската народна партија (ПП), предводена од Маријано Рахој, да ја инсталира во 2013 година оваа мерка наменета за граѓаните надвор од Европската унија кои имаат намера да инвестираат во Шпанија како средство. да добијат жителство и да имаат целосен пристап до европските земји и Шенген зоната.

„Златната виза“ има многу позитивни аспекти, тие ви овозможуваат легално да работите и да престојувате во Шпанија најмалку две години, без потреба да престојувате на шпанска територија за нејзино стекнување. Сега, откако ќе се добие, овој тип на виза ви овозможува да имате целосна слобода на движење на територијата на Шенген, не зависи од продолжен престој или даночен престој во која било одредена земја.

Условите за добивање на овој вид виза се собрани во законската регулатива од 14/2013 година, а инверзијата за нејзино добивање може да биде една од следниве. Од прва страна, можете да направите инвестиција од најмалку два милиони евра во шпански јавен долг, еден милион евра во акции или капитални инвестиции во шпански капитални компании со реална деловна активност, еден милион евра во инвестициски фондови, затворени фондови. или фондови за ризичен капитал инкорпорирани во Шпанија или во банкарски депозити во шпански финансиски институции. Втората опција е купување на недвижен имот во Шпанија, за што е потребна минимална инвестиција од 500.000 евра по апликант. И на крај, можете да поседувате деловен проект кој е развиен во Шпанија и кој се смета и акредитиран како од општ интерес.

Иако постојат различни опции за стекнување на „Златната виза“, како што е наведено погоре, повеќето од нив се заработуваат со инвестирање во реална држава. Според податоците доставени од Министерството за надворешни работи, Европската унија и соработка до шпанскиот медиум ЕлЕкономиста, 94 отсто од 580-те милиони евра што биле собрани во Шпанија со овој вид визи, биле преку купување имот.

Но, сега кога шпанската влада јавно го објави укинувањето на овој закон воспоставен уште во 2013 година, и тој повеќе нема да биде средство за добивање дозвола за престој, тоа предизвика дебата, бидејќи е многу важен извор на приход и неговото откажување. ќе предизвика поместување на дестинацијата на капиталот на инвеститорот. Веќе нема да биде Шпанија, туку сега инвестициите ќе се преселат во други земји на ЕУ како Италија, Грција, Малта или Унгарија, што на овие инвеститори ќе им овозможи целосен пристап до Шенген зоната, што е нивна главна цел.

Со оваа мерка, владата очекува нормализирање на шпанскиот пазар на недвижности и на цените на становите од средната и високата класа, за да се воспостави домувањето како основно право, а не само како шпекулативна стока и да се обезбеди еднаков пристап за сите. Главна цел на Владата е да го намали нагорниот притисок врз цените на недвижностите, кои особено во туристичките области го блокираат пристапот до станови за средната и ниската класа. На оваа белешка, Карлос Х. Керо, претставник на конгресот од шпанската парламентарна група VOX, за време на неговото појавување на шпанскиот конгрес, во опозиција на шпанската социјалистичка и владејачка партија, PSOE, го сподели следново: „Со вашите политики го создадовте совршена бура за глобалниот капитализам да си игра монопол со нашите градови, ако денес Блекстоун е еден од главните газди во нашата земја, тоа е благодарение на вас“, сподели тој. Претставникот на VOX продолжи со изјавата дека „Ако има населби со повеќе туристички апартмани отколку деца, тоа е благодарение на вас. А, ако има градови со повеќе соби за изнајмување од цели станови, тоа е исто така, благодарение на вас“.

Враќањето на законодавството во врска со стекнувањето на „Златната виза“ е многу незгодно и вклучува многу други прашања и теми што треба да се имаат на ум, бидејќи не е толку едноставно да се промени законодавството како што беше, бидејќи тоа ќе предизвика еден вид нарушување на шпанскиот пазар на недвижности. Недостигот на инвеститори и нивниот паричен тек најверојатно ќе има значително негативно влијание врз шпанската економија, поради оваа причина, шпанската влада треба да ги проучи последиците пред да го спроведе во пракса, имајќи предвид дека овие инвеститори, како што беше објаснето претходно, ќе ги распределат своите инвестиции во други земји на ЕУ, при што Шпанија зазема втор план.